Наука

Има ли връзка между витамините (хранителна добавка) и рака?

Един от големите успехи на маркетолозите през изминалия век е успешното манипулиране на потребителите да консумират огромно количество витаминозни хранителни добавки. Производителите на хранителни добавки успешно създадоха образ на витамините като абсолютно безопасни и абсолютно полезни. Да пиеш витамини е като някаква добродетел. Нещо, което майките караха децата си да правят всеки ден. Уви, данните и доказателствата не подкрепят подобни призиви.

През последните години стана ясно, че има редица непредвидени последици от редовното приемане на витамини под формата на хранителни добавки, а дори може да има и негативен нетен ефект върху здравословното състояние. Това най-силно се отнася за тези, които са в отлично здравословно състояние и не се нуждаят от витамини особено в огромни дози.

Скорошно ревю на научна литература от последните 20 години, представено на събиране American Association for Cancer Research 2015, разкрива факти за повишен риск от ракови заболявания сред консуматори на витаминозни хранителни добавки (1).

Проучване от 2011 година открива повишен риск от рак на простата при мъже, които приемат хранителна добавка витамин Е (2).

Още през 1994 година е доказано, че високи количества бета каротен могат да увеличат риска от рак на белите дробове сред пушачи и хора изложени на азбест (3).

Всъщност като цяло няма данни, които да доказват, че приемът на антиоксиданти (някои витамини са и антиоксиданти) носи каквито и да е позитиви във високи дози, а дори дори могат да увеличат риска от рак и смъртност като цяло (4).

При консумацията на фолиева киселина нещата са значително по-сложни. Има данни, че приемът на фолат между 153 и 400 микрограма на ден значително намалява риска от рак на гърдата в сравнение с жени, които приемат по-малко от 153 микрограма, но не и при жени, които приемат повече от 400 микрограма. С други думи трябва да се спазва една изключително тясна граница, защото високите дози стимулират развитието на рак (5).

Има няколко възможни механизма, чрез които витамините могат да стимулират развитието на рак. Раковите клетки имат много активен метабoлизъм. Големите количества витамини могат да подхранят развитието не само на здрава тъкан, но и на ракова, което стимулира растежа. Високите нива на витамини, които значително повишават дневните нужди на нормалния метаболизъм, могат да доведат до образуване на алтернативни и нежелани метаболити, които да причиняват нежелани ефекти. Приемът на високи дози витамини може да повлияе негативно на естествената хомеостаза. Това твърдение е в сила за антиоксидантите – реактивни кислородни форми (свободни радикали) се използват от имунната система и играят роля като сигнал за синтез на защитни протеини. Има определен баланс между антиоксиданти и реактивни кислородни форми, който не трябва да се нарушава.

Данните потвърждават, че добрата, здравословна и пълноценна диета носи своите положителни ефекти. Допълнителният прием на витамини не заменя добрата диета. Приемът на витамини може да създаде лъжливо чувство на сигурност, което да оправдае следване на НЕ особено здравословна диета и начин на живот, което може да доведе до редица нежелани здравословни последици.

Но не, не трябва да се страхуваме от витамините и минералите. Ако се приемат в определени количества, те имат положителни ефекти. Но не, суплементите не заменят добрата диета!

Всеки трябва да следва няколко прости съвета:
  • Не използвайте витамините като заместител на здравословната диета. Опитайте се да набавите нужното количество витамини и минерали чрез храната.
  • Превантивното приемане на суплементи при здрави хора е ненужно.
  • Не приемайте огромни дози и не прескачайте препоръчителния дневен прием на витамини.
  • Приемът на конкретен витамин, в определени граници и при конкретни ситуации може да е здравословно.
  • За насочен прием на суплементи (фолиева киселина при жени в детеродна възраст) следвайте определените граници и се допитайте до личния си лекар. Често лекарите могат да ви назначат изследване, което да определи количеството на витамини в кръвта.

 

Производителите и търговците на суплементи са виновни, че през последните десетилетия култивираха погрешни идеи, че витамините и минералите са безвредни; че ако нещо е добро, значи колкото повече, толкова по-добре; че обществото може да определи самостоятелно каква нужда от суплементи има спрямо маркетинг и рекламните твърдения на индустрията.

Но явно нито едно от тези твърдения не е истина. Има риск от консумация на излишно количество витамини. Определянето кой каква доза има нужда да приема също е сложно и вероятно за това трябва помощ от специалист. Напълно е възможно използването на витамини, които са стрували милиарди $ на обществото, да имат краен негативен нетен ефект. Можем да спестим пари и да постигнем положителен ефект чрез по-рационална  консумация.

 

1)      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22534785

2)      http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1104493

3)      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14704331

4)      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22419320

5)      http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0084635

6)

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook