НЕнаука
Митът за Шуслеровите соли

Митът за Шуслеровите соли

Шуслеровите соли са онези митични съединения, които могат да лекуват всичкo, ако ги комбинирате правилно. Те са толкова митични, колкото и участниците в тайната вечеря – 13 представителя, като един от тях е митичен и спорен. Говори се, че шуслеровите соли не са 12, а има 13-та с необикновени свойства. Други източници посочват, че оригиналните соли на д-р Шуслер са 12, но учениците му добавят още 13 от второ поколение, които обаче не придобиват популярност. В псевдомедицината един продукт е успешен спрямо популярността му, а не спрямо способността да лекува едно болестно състояние.

Успехът на този маркетингов продукт се дължи естествено на неговата добра реклама. Поради придадените му мистични свойства всички медии се избиват да го рекламират. Bb-team.org (1) например се опитва да убеди читателите си, че тези продукти могат успешно да лекуват възпаления, настинки, вирусни инфекции, умора, емоционално изтощение, мигрена, коремни спазми, диабет, суха кожа, затлъстяване и като цяло абсолютно всичко. Нова телевизия също отделяха изключително много медийно време на тези „лекове“. Това се случваше в „На кафе“ с помощта на д-р Мария Папазова, която е и рекламно лице на Немския хомеопатичен съюз, които разпространяват тези соли.

Кой е д-р Шуслер?

Д-р Вилхелм Шуслер е немски лекар работил през 19 век и експериментирал с различни „природни“ лекове за третиране на различни състояния, а резултатите е публикувал в редица хомеопатични журнали. В резултат той създава 12 „клетъчни соли“ . Неговият труд е уникален, защото макар продуктите му да са изключително силно разредени, то в лечебния препарат остава изключително минимално количество от активната субстанция. Това прави неговите продукти неефективни спрямо модерните разбирания за медицина, а класическата хомеопатия ги отхвърля като истинска хомеопатия. Отхвърлен от конвенционалната и алтернативна медицина.

Какво представляват Солите на д-р Шуслер?

Шуслеровите соли са тритурирани неорганични съединения. Под тритурация трябва да се разбира редуциране на твърдо вещество до фина пудра. Тази пудра в последствие е подходящо разредена чрез лактоза, нишесте или други въглехидрати. При разреждане в течно състояние се използва термина потенциониране.

Хора, които не са запознати със спецификите на хомеопатията трудно биха могли да получат адекватна информация от написаното в листовките, тъй като е написана не особено разбираемо.

Шуслерова сол номер 1 е Калциум флуоратум D12 (Калциев флуорит – Ca(FO3)2). D12 означава, че активната субстанция е силно разредена чрез лактоза или нишесте – 10 -12. Това означава в един грам препарат има 0.000000000001 грама калциев флуорит. Или с други думи количество, което е по-малко от статистическата грешка. Количество, което не е сигурно, че присъства в хапчето. Истински въглехидратни бонбонки.

Шуслерова сол номер 4 е Калиум хлоратум D6 (Калиев хлорид) с разреждане 10 -6 – - 0.000001 грама активна субстанция в грам от продукта.

Разбира се всеки медикамент има своите странични ефекти. Търговците предупреждават, че можете да погълнете и 100 таблетки за един ден, но това може да ви причини диария. Все пак огромни количества лактоза могат да причинят това състояние, ако ензимните системи в тялото не успеят да усвоят огромните количества въглехидрат. Ефектът може да се обърка с глутенова непоносимост, но всъщност се дължи на невъзможността за метаболизиране на FODMAP (2).

Дразнещото в цялата ситуация с тези продукти е, че описаните химични съединения наистина могат да имат описаните свойства. Но проблемът е, че в крайна сметка активната субстанция се разрежда до такава степен, че тя или липсва или е в количества, които не могат да предизвикват каквато и да е биологична реакция.

Иронията в цялата ситуация е, че „експертите съветват“, че много често не можем да си набавим минерални съединения от храната, затова е хубаво да приемаме точно шуслерови соли, в които обаче се оказва, че също няма нищо… Истината е, че храната ни е повече от богата на минерали и дори са в по-лесно усвоима форма – свързани са с различни съединения (витамини например). Богатата и разнообразна храна е най-добрият източник на подобни съединения.

Трябва да припомня, че не мога да цитирам проучвания за положителните клинични ефекти на различни хомеопатични продукти и дори за шуслеровите соли, защото такива проучвания все още липсват. Въпреки това има множество огромни изследвания, които стигат до извода, че хомеопатията не може и НЕ е ефективна за третиране на различни състояния. Тя просто не работи.

Австралия обяви хомеопатията за безполезна.

Хомеопатията убива?

Статията е насочена към хора без критична мисъл. Този господин например смята, че подобни хомеопатични продукти лекуват, което не може да се каже за химията. Но да, хомеопатията НЕ Е химия, защото тя е просто едно НИЩО :D
Untitled-2

Share this Story

Подобни публикации

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Харесайте ни във facebook

За biologist

I fucking love science! Микробиолог, science enthusiast, по дефиниция на БГ законодателството се водя "млад учен", просто любопитен. Геймър, меломан, киноман. MARVEL FAN! Млад съм, което явно за много хора е проблем. За други щеше да е проблем, ако бях брадат старец :D Няма угодия. https://www.facebook.com/munroe90

Статии в снимки