Наука
Как изглежда живот след инфекция с полиомиелит?

Как изглежда живот след инфекция с полиомиелит?

banner-ciela-website

Така изглеждат 68 години живот с инфекция с Poliovirus (полиомиелит). Живот без ваксини.

Този метален цилиндър представлява прословутите „железни дробове“. Подобни машини вече не се произвеждат, но все още има хора (10 души в света), които ги използват – 7 са в САЩ.

Железният дроб, известен още като Смукача (The Drinker) или като цистерната на Шоу (Shaw tank), е разработен през 1929 г. и е една от първите машини за вентилация с отрицателно налягане, използвана за дългосрочна терапия. Този тип машина е усъвършенствуван и използван по времето на полиомелитната епидемия, която удря света през четиридесетте години на миналия век. Машината е голям цилиндричен резервоар, който обхваща пациента от стъпалата до врата. Гумен уплътнител затваря горната част на резервоара преди шията на пациента така че само вратът и главата/лицето на пациента (съответно външните дихателни пътища) са изложени на околния въздух. Принципът на действие се състои в имитация на естествения процес на понижаване на интратораксовото налягане. Обменът на кислорода и въглеродния двуокис между кръвта и белодробното въздушно пространство се осъществява на принципа на дифузия и не изисква външна намеса, но въздухът трябва да се ‘вкарва’ и ‘изкарва’ от белите дробове, за да се осъществи газообменният процес. При спонтанното дишане, отрицателно налягане се създава в плевралната кухина посредством работата на дихателните мускули: диафрагмата и междуребрените мускули разширяват размера на кухината на гръдния кош; полученият градиент между атмосферното налягане и налягането вътре в гръдния кош генерира въздушен поток. В железните бели дробове, с помощта на помпа, механично се създава вакуум вътре в резервоара, позволяващ повдигане и разширение на гръдния кош. Това отрицателно налягане и разширяване на гръдния кош води до засмукване на атмосферен въздух.

Това е Александър от Тексас и е на 68 години. Той е напълно парализиран благодарение на полиомиелит от 6 годишен. Поради парализата и дробовете му не могат да работят автономно, затова той цял живот е зависим от тези „железни дробове“. В това приспособление е прекарал цели 62 години, като може да движи само и единствено главата, устата и врата.

banner-ciela-website

Интересното е, че Александър се е научил да диша почти самостоятелно по някакъв начин, което му позволява да напуска дробовете за максимум няколко часа на ден. Той има няколко образователни дипломи и по професия е адвокат. Тези няколко часа свобода ги използва, за да излага своите аргументи в съда.

Александър ненавижда тази машина, но и признава, че й е изключително задължен, защото без нея той не би оцелял. Споделя, че тя негова клетка, но и пашкул.

Помислете дали 2 часа четене в интернет са достатъчни, за да откажете ваксини на детето си.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares