Наука

Как изглежда живот след инфекция с полиомиелит?

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Така изглеждат 68 години живот с инфекция с Poliovirus (полиомиелит). Живот без ваксини.

Този метален цилиндър представлява прословутите „железни дробове“. Подобни машини вече не се произвеждат, но все още има хора (10 души в света), които ги използват – 7 са в САЩ.

Железният дроб, известен още като Смукача (The Drinker) или като цистерната на Шоу (Shaw tank), е разработен през 1929 г. и е една от първите машини за вентилация с отрицателно налягане, използвана за дългосрочна терапия. Този тип машина е усъвършенствуван и използван по времето на полиомелитната епидемия, която удря света през четиридесетте години на миналия век. Машината е голям цилиндричен резервоар, който обхваща пациента от стъпалата до врата. Гумен уплътнител затваря горната част на резервоара преди шията на пациента така че само вратът и главата/лицето на пациента (съответно външните дихателни пътища) са изложени на околния въздух. Принципът на действие се състои в имитация на естествения процес на понижаване на интратораксовото налягане. Обменът на кислорода и въглеродния двуокис между кръвта и белодробното въздушно пространство се осъществява на принципа на дифузия и не изисква външна намеса, но въздухът трябва да се ‘вкарва’ и ‘изкарва’ от белите дробове, за да се осъществи газообменният процес. При спонтанното дишане, отрицателно налягане се създава в плевралната кухина посредством работата на дихателните мускули: диафрагмата и междуребрените мускули разширяват размера на кухината на гръдния кош; полученият градиент между атмосферното налягане и налягането вътре в гръдния кош генерира въздушен поток. В железните бели дробове, с помощта на помпа, механично се създава вакуум вътре в резервоара, позволяващ повдигане и разширение на гръдния кош. Това отрицателно налягане и разширяване на гръдния кош води до засмукване на атмосферен въздух.

Това е Александър от Тексас и е на 68 години. Той е напълно парализиран благодарение на полиомиелит от 6 годишен. Поради парализата и дробовете му не могат да работят автономно, затова той цял живот е зависим от тези „железни дробове“. В това приспособление е прекарал цели 62 години, като може да движи само и единствено главата, устата и врата.

Интересното е, че Александър се е научил да диша почти самостоятелно по някакъв начин, което му позволява да напуска дробовете за максимум няколко часа на ден. Той има няколко образователни дипломи и по професия е адвокат. Тези няколко часа свобода ги използва, за да излага своите аргументи в съда.

Александър ненавижда тази машина, но и признава, че й е изключително задължен, защото без нея той не би оцелял. Споделя, че тя негова клетка, но и пашкул.

Помислете дали 2 часа четене в интернет са достатъчни, за да откажете ваксини на детето си.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм