Наука

Отново свързват антиоксидантите с метастазиране на тумори

Два класа лекарства за третиране на диабет тип 2 могат да засилят метастазирането на човешки тумори, които са имплантирани в мишки, според проучване публикувано вчера в Science Translational Мedicine. Способността на тези два класа съединения – инхибитори на хипогликемична дипептидил пептидаза-4 (DPP-4) и антиневропатична алфа липоева киселина (ALA) – да ускоряват метастазирането се дължи на активирането на пътя (метаболитен път) за антиоксидантен отговор, който води до експресия на промотиращи метастазиране протеини. Тези резултати потвърждават наблюдението, че антиоксидантите могат да стимулират развитието на рак .

Най-важното откритие е, че някои антидиабетични агенти стимулират образуването на метастази при съществуващ рак чрез активиране на антиоксидантен отговор. Изненадващото е, че подобни ефекти се наблюдават в множество туморни линии – меланоми, рак на белите дробове и други.

Според in vitro експерименти способността на DPP-4 инхибиторите да повлияват на миграцията на раковите клетки е свързана и със свойството да редуцират оксидативния стрес – лекарството редуцира реактивните кислородни форми (ROS) и увеличава глутатиона – ендогенен антиоксидант. Мигрирането на раковите клетки се спира, ако се добави инхибитор на глутатион синтазата.

Изследователите са открили транскриптационен фактор (NRF2), който се активира от DPP-4 инхибитори. Когато този фактор е бил заглушен чрез методите на генното инженерство в клетъчни линии и мишки, се наблюдаване редуциране на метастазирането и експресиране на протеини свързани с метастазирането. Очевидно лекарствата активират NRF2, което води до бързо прогресиране на заболяването.

Спомената по-горе киселина (ALA) също играе ролята на активатор на NRF2.

Предишни проучвания показват, че NRF2 може да се активира от онкогени, което позволява на туморите да подтиснат реактивните кислородни форми, които (ROS) могат да забавят растежа им. Все още обаче не се знае дали други лекарства с антиоксидантни свойства работят по същия начин.

Трябва да се отбележи, че антиоксидантите и лекарства, които активират NRF2 не причиняват рак. Те помагат на здравите клетки да останат здрави, а на раковите да се разпространят в тялото по-бързо.

K. Le Gal et al., “Antioxidants can increase melanoma metastasis in mice,” Science Translational Medicine, doi:10.1126/scitranslmed.aad3740

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook