Наука

iGEM Bulgaria – първият български отбор за съзтезателно генно инженерство и синтетична биология

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

iGEM е независима фондация с нестопанска цел, занимаваща се със създаването на сплотена общност от млади хора с интерес в областта на синтетичната биология. Тя цели да покаже на света, че генното инженерство не е трудоемко и обвито в мистицизъм деяние, а  лесноосъществим процес и за него са нужни само новаторски дух, знания по биология и „стандартни биологични част“.  Една от задачите на iGEM е организирането на състезание между отбори от цял свят, занимаващи се с генно модифициране и инженерство.  

В основите на проекта лежат принципите за споделяне на получените резултати и използваните методи, както и спортсменството и отборната работа.

Как започва всичко?

През 2003 година в MIT се организира студентски проект за създаване на биологични устройства, които да накарат клетки да „примигват”. През 2004 той се превръща в малко лятно съревнование между 5 отбора. За няколко години се разраства до международно събитие, в което участват 280 отбора от 30 страни.  Състезанието придобива статут на най-престижното студентско събитие в областта на синтетичната биология.

Проектите стават все по-сложни през годините – от бактериална „дъга” до биологичен сензор за арсен в питейната вода. В началото участие са взимали единствено студенти, но сега в надпреварата се включват и гимназиални и докторантски отбори.

Всяка година участниците се събират, за да представят проектите си на „Джамборе”. Там те  обменят идеи, учат се едни от други и се наслаждават на постигнатото в областта на синтетичната биология. Екзаминаторите разглеждат всички трудове като най – добрите, в различните категории, получават златни медали. Тази година финалът на събитието ще се проведе в Бостън, САЩ от 27 до 31 Октомври.

Тази година ентусиазирани студенти от Медицинския, Техническия и Софийския университети сформират отбор за участие в iGEM. Това ще бъде първото участие на България в престижното събитие и е отлична възможност за представяне на държавата ни на световната научна сцена. Отборът се радва на безрезервната помощ и отдаденост на треньора Борис Киров и работи върху идеите си в лабораторията БиоИнфоТех в София Тех Парк. iGEM е отлична възможност за популяризиране на синтетичната биология у нас. Като всяко едно ново направление в науката, синтетичната биология е слабо развита в България. Въпреки пречките пред които са изправени студентите, те са решени да се борят до край и не само да се включат в тазгодишното състезание, но и да се върнат от Бостън с поне един златен медал

Екипът вече има оригинален проект с който ще участва на състезанието. Идеята на младия колектив е да се създаде щам E. coli който да може да „съобщава“, чрез цветни реакции, на хората работещи с него, какви хранителни вещества липсват в средата, в която расте. Така ще се създаде своеобразен „бактериален език“ с помощта на който, хора и бактерии ще могат да комуникират директно. Приложението на идеята е основно в биоректорното производство.

За съжаление, единственото, което ги спира да се впуснат в надпревара със световния елит в областта на синтетичната биология, е липсата на средства. За регистрация на отбора са необходими $5000, като освен тях студентите се нуждаят и от пари за пътни разходи и закупуването на лабораторни консумативи.

Последният срок за регистрация на отбора е 30 април 2016.

11

 

Facebook страница:  https://www.facebook.com/iGEMbg/?fref=ts

Twitter акаунт: https://twitter.com/iGEMBulgaria

Сайт на отбора:http://igem-bulgaria.com/

Сайт на iGEM: http://igem.org/Main_Page

Телефони за връзка

Борис Киров – треньор на отбора: 0889-60-41-45

Ангел Механджийски – участник : 0895-80-60-04

Ирина Георгиева – участник : 0878-19-77-86

Марио Иванов – участник : 0885-94-03-23

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

The backlash effect: Костя Копейкин

Да се къпеш в обществена любов не е ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм