НЕнаука

PETA: Aко ядете пилешко, детето ви ще има малък пенис

Когато екологична или зелена организация реши да направи изявление пред медиите, то винаги е бутафорно, смешно и ненаучно. Причината е, че подобни активисти не разполагат с богат набор от знания, не четат и не разчитат на научни факти, за да формират достоверни тези. Тяхната цел е просто да плашат хората, за да достигнат до тях. Страхът е силен мотиватор.

Хората стават вегетарианци по различни причини: загриженост за животните, загриженост за околната среда или просто опасения за личното здраве. Но някои хора (и организации) се притесняват и за големината пениса на нероденото ви момче.

Според видеo на PETA (организация защитаваща правата на животните), което е озаглавено “Eating Chicken Can Make Your Kid’s Dick Small.” яденето на пилешко месо може да смали пениса на нероденото ви момче. Според ПЕТА понякога пилешкото месо съдържа съединението фталат – група вещества, които се съдържат в пластмаси, бои и опаковки. Видеото отправя абсурдното твърдение, че “колкото повече пилешко ядете, толкова по-малък ще е пенисът на детето ви.”

Организацията се позовава на проучване от 2008 година (Environmental phthalate exposure in relation to reproductive outcomes and other health endpoints in humans), което обаче не открива връзка между консумацията на пилешко месо и големината на пениса. В самото проучване дори не е споменато пилешко месо. Но ако трябва да сме честни има множество проучвания, които посочват, че фталати могат да открият в множество зеленчуци – чесън, маруля, зеле, спанак, целина и други (Uptake of di-(2-ethylhexyl) phthalate of vegetables from plastic film greenhouses; Uptake and Metabolism of Phthalate Esters by Edible Plants).

Проучването наистина открива някаква зависимост между излагането на майки на фталати и големината на пениса на момчетата, но връзка с пилешкото месо не е открита.

Според ПЕТА това видео е шеговито, но все пак дава ценна информация на родителите защо не трябва да се яде пилешко месо.

Подобни кампании, които се основават на всяване на страх и спестена информация, са некоректни. Не само в месото може да присъстват фталати, но и при зеленчуците. Това означава, че и вегетарианците са застрашени.

Но уж размерът не е от значение?

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook