НЕнаука

България е застрашена от епидемия от новия HBDV вирус

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Светът постоянно е атакуван от нови вирусни инфекции или нови щамове на вече познати. Миналата година чрез много усилия и модерна наука се справихме с Ебола. Днес се полага много труд, за да се спасим и от вируса Зика. Но човечеството е атакувано на друг фронт. Разпространява се нов опасен вирус HBDV, като дори вече има множество случаи на инфектирани и в България.

Симптоматиката е много характерна – загуба на концентрация, главоболие и световъртеж при четене, загуба на памет, несвързана и нелогична реч, а в крайна форма неадекватно поведение и загуба на разсъдък.

HBDV принадлежи към семейството на сравнително познатите от скоро Мимивируси ( Mimiviridae ). Характерното за тях е, че в сравнение с останалите представителите на царството на вирусите, този е с огромни размери. Капсидът (външната ригидна обвивка от протеини) може да достигне дължина от 800 нанометра. HBDV разполага и с вътрешна липидна мембрама, която придава допълнителна защита и устойчивост. Геномът е двойноверижна ДНК молекула и е сред най-големите във вирусното царство (1,181,404 базични двойки). Кодира 979 протеина, което определя сложната му структура и функционалност. Най-характерни са неврофибрилите по повърхността. Приличат на коси, но всъщност те имат важната функция да се свързват с рецепторите на клетките на нервната тъкан. Именно те определят избирателността на вируса.

78ov68f8

Вирусът носи със себе си и няколко РНК транскрипта, които кодират фактори и най-важния GRF ( genome replication factor ), който причинява инициирането на ДНК репликация в клетките на нервната система, за да се намножи вирусния геном. След създаване на няколко стотици копия, вирусът лизира нервната клетка и преминава към следващите. В глобален мащаб това обяснява наблюдаваните лезии в мозъка и изтъняване на кората.

За съжаление вирусът е изключително устойчив към факторите на околната среда и може да оцелее продължително време извън гостоприемника. Това означава, че лесно може да се разпространява от човек на човек.

Интересно е, че най-засегнати са хората с нисък социален статус. Високо образованите и интелигентни хора са по-слабо засегнати от него. Една от теориите е, че вирусоносители на HBDV (human brain deficiency virus) може би работят в някои от големите информационни агенции: pik.bg (издател на вестник “Ретро“), blitz.bg или Ню медия груп (издатели на вестник “Уикенд“). Вирусоносителите разпространяват вирусни частици по хартиените страници на вестниците, а подобни жълти писания се четат основно от лековерни хора, които се интересуват от клюки, които са без добро образование и бедна обща култура.

Би трябвало Министерството на здравеопазването на назначи спешна проверка.

2oka02ql

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм