НЕнаука

България е застрашена от епидемия от новия HBDV вирус

Светът постоянно е атакуван от нови вирусни инфекции или нови щамове на вече познати. Миналата година чрез много усилия и модерна наука се справихме с Ебола. Днес се полага много труд, за да се спасим и от вируса Зика. Но човечеството е атакувано на друг фронт. Разпространява се нов опасен вирус HBDV, като дори вече има множество случаи на инфектирани и в България.

Симптоматиката е много характерна – загуба на концентрация, главоболие и световъртеж при четене, загуба на памет, несвързана и нелогична реч, а в крайна форма неадекватно поведение и загуба на разсъдък.

HBDV принадлежи към семейството на сравнително познатите от скоро Мимивируси ( Mimiviridae ). Характерното за тях е, че в сравнение с останалите представителите на царството на вирусите, този е с огромни размери. Капсидът (външната ригидна обвивка от протеини) може да достигне дължина от 800 нанометра. HBDV разполага и с вътрешна липидна мембрама, която придава допълнителна защита и устойчивост. Геномът е двойноверижна ДНК молекула и е сред най-големите във вирусното царство (1,181,404 базични двойки). Кодира 979 протеина, което определя сложната му структура и функционалност. Най-характерни са неврофибрилите по повърхността. Приличат на коси, но всъщност те имат важната функция да се свързват с рецепторите на клетките на нервната тъкан. Именно те определят избирателността на вируса.

78ov68f8

Вирусът носи със себе си и няколко РНК транскрипта, които кодират фактори и най-важния GRF ( genome replication factor ), който причинява инициирането на ДНК репликация в клетките на нервната система, за да се намножи вирусния геном. След създаване на няколко стотици копия, вирусът лизира нервната клетка и преминава към следващите. В глобален мащаб това обяснява наблюдаваните лезии в мозъка и изтъняване на кората.

За съжаление вирусът е изключително устойчив към факторите на околната среда и може да оцелее продължително време извън гостоприемника. Това означава, че лесно може да се разпространява от човек на човек.

Интересно е, че най-засегнати са хората с нисък социален статус. Високо образованите и интелигентни хора са по-слабо засегнати от него. Една от теориите е, че вирусоносители на HBDV (human brain deficiency virus) може би работят в някои от големите информационни агенции: pik.bg (издател на вестник “Ретро“), blitz.bg или Ню медия груп (издатели на вестник “Уикенд“). Вирусоносителите разпространяват вирусни частици по хартиените страници на вестниците, а подобни жълти писания се четат основно от лековерни хора, които се интересуват от клюки, които са без добро образование и бедна обща култура.

Би трябвало Министерството на здравеопазването на назначи спешна проверка.

2oka02ql

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook