Наука

Защо един учен избира конвенционалната пред органичната/био храна

Не купувам био хранителни продукти. Аз дори ги избягвам. Не е моя работа да казвам на когото и да е какво да прави, но искам да ви споделя 3 сериозни фактора, които са оформили моето лично мнение за био храната:

  • Информирана увереност, че конвенционалната храна, която си купувaм е безопасна.
  • Известно ми е, че някои от най-добрите земеделски практики от екологична гледна точка не винаги са позволени или не са практични при органичното земеделие.
  • Има етичен проблем с използваните тактики на някои биоадвокати, за да предоставят в по-лоша светлина своите конвенционални конкуренти.
д-р Стийв Савидж

д-р Стийв Савидж

За последните 30 години с жена ми споделяхме пазаруването и готвеното. Винаги сме си произвеждали зеленчуци и плодове, но и сме ги купували от магазини.

Според всички налични фактори би трябвало да съм ентусиазиран защитник и консуматор на органични продукти. Бях дете на поколението, което бе силно повлияно от книгата „Silent Spring“. В училище бях член на „Wilderness Society“. През 60-те години отраснах помагайки на скъпия ми дядо в неговата органична градина. Някои от най-добрите ми приятели бяха пионери в създаването на комерсиалната органична индустрия. Голяма част от кариерата ми е посветена на създаване на натурални и биологични пестициди, които успешно се прилагат в биологичното земеделие. Оценявам приноса на органичното движение, което насочи вниманието на обществото към полагане на усилия за опазване на почвата. Не изпитвам проблем с основните идеали на това движение, а по-скоро със създадените изкуствени и нереални ограничения и етиката при промотирането на тези продукти.

Увереност в конвенционалните храни

USDA – организацията, която наблюдава етикетирането като „Certified Organic“ заключава: „Нашата регулация не засяга безопасността и хранителния състав.“ Храните с подобен сертификат отговарят на определени правила и регулации, но те не са обвързани с определени хранителни качества или безопасност. Но много хора вярват, че този етикет гарантира по-добри качества, свойства и безопасност. Това най-вече се отнася за пестицидите. Но това не е истина. Научни проучвания не откриват значителни разлики в хранителните качества между био и конвенционални култури.

А проблемите с безопасността? Когато повече хора чуят думата „пестицид“, те си представят нещо ужасяващо в контекста на токсични химикали. В реалността обаче модерното земеделие прилага интегриран набор oт непестицидни мерки за контрол, а мнозинството използвани пестициди не са токсични за хора. Органичните земеделци също използват пестициди, а продуктите, които могат да използват, са ограничени с няколко изключения до това дали могат да се определят като „естествени, природни“. Това не е стандарт за безопасност, защото повече от най-токсичните съединения са „природни“. Подобно на всички пестициди и тези подлежат на строг контрол, което означава, че пестицидите, които органичните фермери ползват са безопасни, ако се използват спрямо указанията. Що се отнася до следовите остатъци от пестициди в храни, USDA има програма за изпитване на продукти, при което всяка година демонстрира, че остатъците в храните са в толкова ниска концентрация, че не трябва да се притесняваме. Отнася се за конвенционалните и био храни.

Аз лично си купувам НЕорганична храна на основание на публичните данни, които демонстрират, че системите ни за безопасност работят, а потребителите са добре защитени.

Това, което демонстрират данните на USDA е, че екологичното движение не е провал – то допринесе за настъпване на съществени промени през последните пет десетилетия. Не съществува двойна кастова хранителна система, при която безопасност получават само тези, които могат да си позволят многократно по-скъпи хранителни продукти. Също така вярвам, че световната научна общност е достигнала до консенсус, че ГМО храните са безопасни и не е нужно да купувам органични продукти, за да ги избягвам.

Eкологичен идеализъм

Внучката на д-р Стийв Савидж, която се забавлява с "конвенционални" малини.

Внучката на д-р Стийв Савидж, която се забавлява с “конвенционални” малини.

Винаги съм се интересувал от човешката следа върху околната среда и по-точно влиянието на селското стопанство, тъй като индустрията оставя най-голям отпечатък като ползвател на свободни площи. Отделям много време в четене на научна литература, която е насочена към земеделието и околната среда. Някои от практиките, които се използват в органичните стопанства, имат положително влияние върху природата, но тези практики се използват и в конвенционалното земеделие. Има и практики с добро влияние, но те се прилагат трудно върху органичното селско стопанство. Компостирането, което основен принцип в органичните практики, отделя огромно количество въглероден диоксид, защото се отделят емисии метан от биодеградация на биологична материя. Въглеродният отпечатък на синтетичните торове е много по-малък.

Но от екологична гледна точка най-големият проблем за биоземеделието е, че то се нужда от значително по-големи площи, за да има същия добив като конвенционалното.

Етичен проблем 

Третата причина, поради която не купувам органични продукти е етичната . Био съществува като вид „супер марка“, която извисява всеки, който рекламира продуктите си под шапката на този бранд. Но в това органично измерение съществуват някои големи маркетолози, които изпращат послания основани на страх или фалшиви такива, за да се демонизира конвенционалната храна. Те използват тези методи, за да промотират органичните си продукти. Един отличен пример за този феномен е видеото „Old McDonald/New Mcdonald” , което е финансирано от Only Otganic – консорциум от много големи търговски компании.

Тази безумна кампания използва деца, за да изрисува напълно изопачена гледна точка на конвенционалното селско стопанство. Смятам подобни кампании за „говорене с омраза с цел печалба“. Но органичният бранш не само хвърля кал по конкуренцията. Тя вдъхва живот на мита, че органично/био = без пестициди .  Разбира се много малка част от тези индивиди финансират тази масирана пропагандна кампания, но няма органичен производител или търговец, който да се противопостави на нея, защото те масово черпят дивиденти от тези действия.

Тези послания основани на страхове са двигател на интензивния натиск, на който са подложени родителите, които се лутат дали трябва да купуват органични продукти. Тъй като целият органичен бранш мълчаливо подкрепя тази пропагандна война, аз не смятам да окажа своята подкрепа за тях, не смятам да изкупувам тяхната продукция.

Това са моите причини, поради които не купувам въпросните продукти. Чувствам се напълно комфортно купувайки конвенционални небио храни, защото това отговаря на моите практични, идеалистични, етични и научни стандарти.

Текстът е на д-р Стийв Савидж – аграрен учен (растителна патология), който е работил за Colorado State University, Dupont (разработка на фунгициди), Mycogen (биоконтрол), a от последните 13 години е независим консултант.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook