Наука
Хората са по-склонни да лъжат, ако политиците са корумпирани

Хората са по-склонни да лъжат, ако политиците са корумпирани

banner-ciela-website

На снимката е министър Десислава Танева. По-известна е като жената, която осигури на своя съученик поръчка за скъпи джипове. Пример за корупция.

Кога решаваме, че е позволено да излъжем? Може би, когато видим, че хора с власт го правят? Според ново изследване (1) отделните индивиди е по-вероятно да изрекат лъжа, ако живеят в страна с високи нива на институционална корупция и измама . Това означава, че зле управлявани институции ощетяват обществото по повече начини от предполаганото.

Изминали проучвания показват, че хората са по-склонни да нарушат правилата, ако тези около самите тях също го правят. Например, по-вероятно е човек да си хвърли боклука на улицата, ако е обграден от графити и мръсотия (2). Това, което не знаем е до каква степен обществени норми (политическа измама, корупция, укриване на данъци) падат и до каква степен тези норми покваряват отделните индивиди.

За да отговорят на тези въпроси, изследователи са взели данни за правителствена корупция, укриване на данъци и изборни измами от Тhe World Bank и Freedome House – неправителствени организации, които изучават демокрацията и политическата свобода в 159 държави. Те са обвързали тези нива с индекс, който измерва институционализираното нарушаване на правила.

banner-ciela-website

В последствие в продължение на 5 години изследователите са обиколили 23 страни, за да измерят честността на индивидуално ниво. Помолили са колежани да хвърлят зарче и да им кажат какво число им се е паднало. Колкото по-голямо число се падне, толкова повече ще платят на всеки участник – участниците са знаели, че изследователите няма как да видят какво число се е паднало. Но след като са обработили събраните данни от една държава е излязло, че големи числа са се падали много по-често от математическото очакване. Това означава, че някои хора са лъгали, за да вземат повече пари. Когато са сравнили резултатите на страните с нивата на институционалното нарушаване на правила, те откриват, че хора живеещи в страни с високи нива на нарушаване на правила е по-вероятно да излъжат.

Интересното е, че в този експеримент хората не са лъгали до абсолютната крайност, а само в рамките на някакви допустими граници за тях. Това означава, че те са лъгали до степен, в която оправдават своите лъжи.

Учените наричат този феномен „оправдана лъжа“ – начин да извлечем полза и едновременно да се чувстваме относително честни хора. Това, което хората определят като „честно“ варира спрямо средата, в която живеят. Очевидно хората сравняват нечестността с това, което виждат всеки ден в средата, в която живеят.

Сред страните с най-ниски нива на измами са тези от Западна Европа – Австрия, Холандия, Обединеното кралство. На другия полюс са Мароко, Танзания и Кения.

Финансовата нестабилност помага да се обясни защо измамите са по-разпространени в някои определени държави. Ако всички около теб са бедни или нещастни може да сметнеш, че това, което е важно са парите, а не някакви измислени правила.

Но дори и в най-корумпираните страни, хората не са безкрайно нечестни. Хората са загрижени за своя имидж на честен човек.

Литературни източници:

1) http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature17160.html

2)      http://science.sciencemag.org/content/early/2008/11/20/science.1161405

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares