Наука

Имат ли стойност научните звания на политиците ни?

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

В центъра на София пребивават 240 интересни индивида, които са събрани от цяла България. Придават известен колорит. Всеки с различна биография – бизнесмени, учители, лекари, икономисти, професори, доценти, асистенти, синове на майките си, а някои и може би без образование или поне твърдящи, че имат (случвало се е). Идеята политиката да черпи дивиденти от познанията на нашата интелигенция е добра. Проблемът е, че титлите и званията в България са просто думи, зад които не винаги стои нещо значимо.

Един от най-забавните ми спомени с нашите политици е с участник в този списък. Човекът излезе на парламентарната трибуна и реши да затапи своя опонент като директно припомни, че все пак е професор по икономика и всички трябва да го слушат!

За да разбера каква е научната продукция на всеки от списъка, ползвах най-голямата научна база от данни – Scopus. Ако името ви го няма там, значи сте анонимен за научния свят. А целта на всеки един проект, научен труд е той да стигне до международна публика и да бъде ползван, цитиран. Ако никой не се интересува от научната ти продукция (не те цитират), очевадно трудът ти не е особено значим, иновативен, конкурентен.

Румен Гечев

Румен Гечев

Първият и най-значим участник в този списък е проф. д. ик. н. Румен Гечев. Румен Гечев е преподавател от УНСС – икономист. Бил е министър на “икономическото развитие” в кабинета на Жан Виденов, когато държавата бе изправена пред катастрофа, а инфлацията бе стотици проценти. Към днешна дата той е народен представител от БСП – лява България. Според Scopus той има едва 5 статии индексирани в международното интернет пространство и едва 1 цитат. Според Researchgate той има 2 статии и нито един цитат. Този резултат е странен имайки предвид, че Румен Гечев е ръководил национален проект : “УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА”. Нима от този проект не е публикувана поне една значима статия в международни издание? Едва ли би трябвало да се учите на икономика от този преподавател.

Следващият е доц. д-р Петър Чобанов, който бе министър на финансите и поне към този момент преподаваше международни финанси в УНСС. Според Scopus той няма статии публикувани в международни издания и съответно цитати. Към момента е народен представител от ДПС.

Цветлин Йовчев. Той бе министър на вътрешните работи. След краткото си управление той защити докторантура със светлинна скорост и веднага стана доцент в Унибит (университет на ДС според журналисти). Интересното е, че той създаде истински прецедент в световната наука. Дисертацията му, основният му научен труд, бе засекретена и само рецензентите и журито имаха достъп до нея. Какъв е смисълът да правиш наука, ако никой няма да се докосне до нея? Може би и заради това според Scopus той няма публикувани статии и цитирания.

Петър Чобанов

Петър Чобанов

Иван Станков. Професор и бивш ректор на Тракийски университет – Стара Загора. Зооинженер по образование и народен представител от групата на АБВ. Няма статии и цитати според Scopus.

Светла Бъчварова. Професор по икономика, бивш председател на Селскостопанска академия и преподавател в НБУ. Била е народен представител от БСП. Няма статии и цитати според Scopus.

Станислав Станилов. Професор по история, агент на ДС и много мандати народен представител от Атака. Няма статии и цитати според Scopus.

Мариана Георгиева – професор, доктор на филологическите науки, българска филология. Тя беше прословутия спортен министър, който владее странна форма на книжовен български език. Към настоящия момент е народен представител от ДПС. Няма статии и цитати  според Scopus.

Милен Михов – доцент по история и народен представител на ВМРО. Няма научни статии и цитати индексирани в международното пространство според Scopus.

Цветелин Йовчев

Цветлин Йовчев

Тодор Танев – професор по политология в СУ и бивш министър на образованието и науката. В Scopus няма данни за негови статии в международни журнали или цитати.

Димитър Греков – професор, бивш ректор на Аграрен университет – Пловдив и бивш министър на земеделието и храните от квотата на БСП. Scopus открива 2 негови статии и нито един цитат.

Даниел Вълчев – професор, юрист, бивш министър на образованието и науката. Няма статии и цитати според Scopus.

Димитър Шипков – доцент, лекар, народен представител от квотата на ДБГ. Липсват данни за индексирани статии в международни журнали и цитати в Scopus.

Румяна Коларова – доцент от СУ и бивш министър на образованието и културата в служебно правителство. Има 3 статии и 8 цитата според Scopus.

Вили Лилков – професор по физика, преподавател в МГУ и народен представител от ДСБ. Според Scopus той има 8 статии в международни издания и 38 цитата. Много повече от останалите си колеги.

Понякога титлите и званията са просто думички пред името, които не са подплатени със сериозни постижения, което поставя под въпрос не само компетенциите и възможността за адекватно взимане на решения като политици, но и качествата им преподаватели.

Tова е Красимир Атанасов (бяла тениска). Не е политик, но е професор (математика). И за разлика от по-горе изброените професори, този има една единствена статия, която е цитирана 7210 пъти, а общият брой цитати на всичките му публикации от учени от цял свят е над 10 000.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Безполезните IV терапии – венозна инфузия на витамини с цел подмладяване

Наблюдавам някои сфери на медицината и се чудя ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм