Наука

Въпрос до СЕМ: Редно ли е “На кафе” всеки ден да дезинформира и да популяризира опасни практики за лечение и алтернативна терапия

Въпрос и сигнал до “Съвет за електронни медии” относно постоянното и периодично споделяне на неверни факти и данни, създаване на недоверие и страх от хората практикуващи конвенционална медицина, склоняване на зрителите към прилагане на недоказани, неизпитани, а понякога и опасни алтернативни практики.

Уважаеми членове на СЕМ, здравейте! Казвам се ******  ******** – активен блогър, който е ужасен от информационният поток, който залива обществото ни с невярна и най-често опасна информация. Тъй като сте орган с точна преценка за настоящата ситуация, което е видимо от справедливото Ви решение по някои знакови казуси (загрижеността Ви за средата, която създава поп, а не поп-фолк музиката), бих искал да се произнесете по казус, от който ви уверявам, че се интересуват много хора.

След кратък период на почивка от 16 февруари 2009 година в националния ефир на „Нова телевизия“ всеки делничен ден от 9 и 30 сутринта се излъчва предаването „На кафе“. Замисълът на продуцентите е в него да се обсъждат актуални и светски теми, обсъждане на българския хай лайф и даване на съвети на зрителите. Но за огромно съжаление днешният облик не отговаря на замисъла на това предаване. Всекидневно водещата Гала кани разнообразни гости, които най-често отхвърлят модерната медицина, модерните медицински лечения, медикаменти и терапии. Гостите препоръчват да заменят медицината с алтернативна такава и по-конкретно услугите и продуктите, които самите те рекламират. Това е не просто неетично, но и опасно за човешкото здраве. Всички алтернативни практики на лечение не са клинично доказани, че действат, което означава, че замяната на конвенционалната с алтернативна медицина може да доведе до фатален край. Понякога самата алтернативна медицина представлява пряка заплаха за живота.

За да подкрепя твърденията си ще се позова на конкретни примери от въпросното предаване.

Основен здравен консултант на „На кафе“ е Доц. д-р Мария Папазова. Тя е изявен критик на конвенционалната медицина и препоръчва на всички зрители да загърбят лекарствата, антибиотиците и ваксините (за тях тя използва събирателния термин „ химия “). Тя препоръчва да се заменят с чиста хомеопатия , която лекува всичко. Има много странно съвпадение, защото Мария Папазова е рекламно лице на Немския хомеопатичен съюз . Тя рекламира хомеопатични продукти, а в същото време зове зрителите да загърбят лекарствата за сметка на хомеопатията. Това е лек конфликт на интереси.

Но това не е проблемът. Проблемът е, че има множество научни проучвания и публикувани статии, които НЕ откриват лечебни свойства на хомеопатичните продукти. Хомеопатията просто не може да лекува заболявания. През 2014 година австралийското правителство публикува обстоен научен доклад с обем от над 300 страници, в който се стига до заключение, че хомеопатията не лекува (Доклад: http://consultations.nhmrc.gov.au/public_consultations/homeopathy_health).

Замяната на конвенционалната форма на лечение с хомеопатия може да представлява директна и индиректна заплаха за общественото здраве. На 02.08.2015 година почина млада преподавателка от УНСС в близост до Рилския манастир. Жената е страдала от продължителна и тежка кашлица. Тя се е доверила на лекар-хомеопат, който й е предписал хомеопатични лекарствени препарати, но не и е извършил обстоен преглед или нужните изследвания, които щяха да установят, че страда от тумор на белия дроб, който е и причината за смъртта. Това е пример за индиректните опасности на рекламирането на хомеопатични лечения – лишаване от конвенционални методи за диагностициране и лечение.

Друг много интересен и шокиращ пример е опитът за популяризиране на безполезни и по-скоро опасни методи за алтернативно лечение. В епизода от 11.01.2016 година Гала бе поканила Татяна Костадинова, която да рекламира новата си книга – „Пътят на лимфата“. Основен акцент на книгата е лимфата и паразитите, които се съдържат в нея (което не е вярно). Според авторката най-ефикасен метод за терапия е пиенето на урина. Но това е АБСУРДЕН съвет, защото според госпожа Костадинова урината трябва да се пие дори прясна и нетретирана. Но урината е изходен продукт на човешкият метаболизъм, който не е стерилен, особено ако донорът на урина страда от уринарна инфекция. Научно проучване от 2014 година (http://www.abstractsonline.com/Plan/ViewAbstract.aspx?sKey=7cc5632d-869d-477b-bdd2-6e4d710dfa9b&cKey=39a18326-5c79-4c87-b041-56e8d6c01b50&mKey=673511f0-c86b-432f-a387-058032b8500b) сочи, че малък брой бактерии се „чувства“ много добре в пикочния канал. Изследователите смятат, че наличните там бактерии се държат също както микрофлората в храносмилателната система – смесица от условно патогенни бактерии и такива с ползотворно действие. Двете групи постоянно се борят за надмощие. Урината просто не е стерилна и не трябва да се пие.

Темата за уринофагията бе продължена на 29.02.2016 година. Отново основни коментатори бяха д-р Мария Папазова и Татяна Костадинова. Едно от най-притеснителното твърдение на тези две жени е, че наличните модерни методи и техники за диагностициране не могат да открият налична инфекция или инвазия. Но това не е вярно, тъй като модерните медицински лаборатории извършват гама от имунологични и ДНК анализи, които успешно могат да открият всеки наличен патоген. Но тези две жени препоръчват на зрителите да не се доверяват на модерната медицина, а на алтернативните методи за диагностика. Това е методът на „биорезонанс“ . Това е техника, която не се подкрепя от науката и не е клинично изпитана. Тя не може да установи наличие на инфекция или инвазия, което може да доведе до лечение на несъществуващ патоген или дори погрешно лечение и погрешна диагноза, какъвто е и случаят с младата преподавателка от УНСС.

Д-р Папазова и Татяна Костадинова убеждават зрителите, че не е нужно да знаем с какъв патоген сме инфектирани и с какво да го лекуваме, защото лечението за всичко е едно – вибрации. Но подобен съвет е опасен, защото не може да се препоръчва лечение на бактериална или вирусна инфекция с вибрации, които не са клинично доказани. Ако някой зрител повярва на техните думи, вместо да се лекува с медикаменти, той може да се лекува с „вибрации“, което да доведе до фатален край.

Двете жени твърдят, че деформация на палците е сигурен признак за инфекция или инвазия, но подобен метод за диагностика в медицината не е познат, което може да доведе до заблуда в зрителите.

Д-р Папазова и Татяна стигат дори още по-далече като отричат факта, че лаймска болест се причинява след охапване от кърлеж, който е преносител на бактерията Borrelia burgdorferi. Поредната заблуда за зрителя.

Но кулминацията на въпросното предаване е опитът на Татяна Костадинова да убеди зрителите да не се доверяват на лекарите, лекарствата и конвенционалните методи за диагностика , а просто да прочетат книгата й и да си пият урината. Тя твърди, че урината лекува всичко, дори е премахнала бенките по тялото й.

Гала, Мария Папазова и Татяна Костадинова твърдят в национален ефир, че околоплодната течност всъщност е урина, което отново е абсурд.

Въпросът ми е: Редно ли е в национален ефир и в достъпен времеви период за множество зрителски групи да се излъчват предавания, които споделят откровени лъжи, подвеждат зрителя, всяват недоверие, паника и дори склоняват гледащите да участващ в съмнителни, а понякога и опасни алтернативни практики? Редно ли е в национален ефир да се всяват съмнения в здравеопазването на страната и да се издигат в култ недоказани алтернативи?

Свободата на словото е основно право на всеки свободен гражданин, но медиите с огромна гледаемост носят отговорност за всяка една изречена дума. Защото, ако една жена заяви пред половин милион души зрителска маса, че не можем да се доверим на модерната медицина, по-добре да пием урина, то е напълно възможно 1% от зрителите й повярват. А 1% са 5000 човека, които няма да имат доверие на лекарите и ще загърбят конвенционалната медицина, което е опасно.

Мисията не медиите е да предоставят САМО и ЕДИНСТВЕНО достоверни и проверени факти от множество източници. Медиите трябва да ИНФОРМИРАТ, а не да ДЕЗИНФОРМИРАТ.
Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook