Наука
“Генетични ножици” могат да изрязват генома на HIV от клетките

“Генетични ножици” могат да изрязват генома на HIV от клетките

Благодарение на коктейл от лекарства в антивирусната терапия инфекцията с ХИВ вече не е смъртна присъда. Но има и някои недостатъци на тази терапия – многогодишното лечение е скъпо, засилва се резистентността към лекарствата, може да причини странични реакции. И тъй като в тялото на инфектирания има резервоари на този вирус  болестта може да продължи да прогресира, ако не се приемат медикаменти.

Екип от немски учени е открил ензим, който може да „изреже“ вирусния геном от инфектираните клетки, което може да унищожи вируса в човешкото тяло. Публикуваното проучване в Nature biotechnology описва експерименти проведени с мишки, но изследователите смятат, че ензимът може да се приложи и в клинични случаи.

Учените са създали ДНК-режещ ензим Brec1 чрез насочена еволюция – техника, която имитира естествената еволюция на протеините. Те са създали ензима с възможности  да може да изрязва специфично генома на ХИВ, което е трудна задача, защото той се променя много бързо. Въпреки това е открита консервативна секвенция (която не се променя), която е тествана чрез клетки взети от ХИВ позитивни пациенти, в бактерии и в мишки инфектирани с човешката форма на ХИВ. Brec1 успешно и специфично е изрязал вирусната ДНК и е възстановил цялостта на засегнатия геном. След 21 седмици от третирането с Brec1 не са открити следи от ХИВ в клетките.

banner-ciela-website

Учените от дълго време са обмисляли как могат да изрежат вирусния геном. Смятали са да използват актуалната Crispr-Cas9 система или TALENS, но тези техники не са достатъчно прецизни за клиничната практика, защото понякога могат случайно да нарежат генома на произволно място.

Но ако дебатите около Crispr са ни показали нещо то е, че хората се страхуват от неизвестните дългосрочни ефекти на терапията. Други практики за лечение – висока ранна доза на антивирусни препарати или промени в имунната система, не предизвикват такива остри обществени реакции, както промените в генома. Но Brec1 се е доказал като сигурен метод при хора, макар и само върху човешки клетки (в това проучване). Може да се превърне като най-добрия кандидат за лек срещи СПИН.

Учените все още не знаят отговорите на някои въпроси (какво се случва, ако в човешкия геном има няколко варианта на ХИВ), но има планове за изпитване върху хора.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares