Наука

Дишане на замърсен въздух води до покачване на теглото само за 3 седмици

Замърсяването на атмосферата може да влияе значително върху теглото на хората.

В ново проучване, което е публикувано в журнала Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, изследователи са открили, че лабораторни плъхове, които са изложени на замърсен въздух в Пекин, са покачили теглото си само след 3 седмици.

За да се проучат ефектите на замърсяването върху  тегло, сърдечносъдовата и дихателна система, учените са разделили в две групи женски майки плъхове и тяхното поколение: едната група е изложена постоянно на въздух от Пекин , а другата в изолирана среда с филтриран и чист въздух.

След 19 дни дни майките, които са били изложени на замърсен въздух са били с 50% завишен LDL холестерол, 97% завишен тотален холестерол и 46% завишено количество триглицериди. Плъховете са били по-тежки, по-бавни и с повишено възпаление на тъканите.

Подобни резултати се наблюдават и при младото поколение, което е живяло в еднакви условия със своите майки. Негативни ефекти при тях са наблюдавани само след 3 седмици, но не са били толкова шокиращи колкото след осмата седмица. Това означава, че продължителните възпалителни и метаболитни промени, които водят до покачване на тегло, могат да настъпят само при дългосрочно излагане към замърсен въздух.

В сравнение с плъховете, които живеят в чисти условия, тези в замърсените условия на живот са били с 10 % по тежки при мъжките и с 18% по-тежки при женските. И двете групи плъхове са били подложени на идентична диета.

Тези данни подкрепят заключението, че излагането на замърсен въздух води до промени в метаболизма, които са прекурсор за покачване на тегло. Има и други проучвания, които също сочат, че мръсният въздух води до подобни здравословни проблеми и промяна във физиологията.

Ако тези наблюдения са актуални и за човешкия вид, това ще даде още една причина, която да ни накара да се замислим за състоянието на околната среда, в която живеем.

Има проучвания, които показват, че излагане на замърсен въздух може да повлияе негативно върху паметта и интелигентността. Друго проучване открива възможна връзка между качеството на въздуха и риска от развитие на аутизъм и шизофрения.

Не е чудно защо китайците плащат по 100$ за бурканче чист въздух от Канада.

Chronic exposure to air pollution particles increases the risk of obesity and metabolic syndrome: findings from a natural experiment in Beijing

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook