Наука

Дишане на замърсен въздух води до покачване на теглото само за 3 седмици

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Замърсяването на атмосферата може да влияе значително върху теглото на хората.

В ново проучване, което е публикувано в журнала Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, изследователи са открили, че лабораторни плъхове, които са изложени на замърсен въздух в Пекин, са покачили теглото си само след 3 седмици.

За да се проучат ефектите на замърсяването върху  тегло, сърдечносъдовата и дихателна система, учените са разделили в две групи женски майки плъхове и тяхното поколение: едната група е изложена постоянно на въздух от Пекин , а другата в изолирана среда с филтриран и чист въздух.

След 19 дни дни майките, които са били изложени на замърсен въздух са били с 50% завишен LDL холестерол, 97% завишен тотален холестерол и 46% завишено количество триглицериди. Плъховете са били по-тежки, по-бавни и с повишено възпаление на тъканите.

Подобни резултати се наблюдават и при младото поколение, което е живяло в еднакви условия със своите майки. Негативни ефекти при тях са наблюдавани само след 3 седмици, но не са били толкова шокиращи колкото след осмата седмица. Това означава, че продължителните възпалителни и метаболитни промени, които водят до покачване на тегло, могат да настъпят само при дългосрочно излагане към замърсен въздух.

В сравнение с плъховете, които живеят в чисти условия, тези в замърсените условия на живот са били с 10 % по тежки при мъжките и с 18% по-тежки при женските. И двете групи плъхове са били подложени на идентична диета.

Тези данни подкрепят заключението, че излагането на замърсен въздух води до промени в метаболизма, които са прекурсор за покачване на тегло. Има и други проучвания, които също сочат, че мръсният въздух води до подобни здравословни проблеми и промяна във физиологията.

Ако тези наблюдения са актуални и за човешкия вид, това ще даде още една причина, която да ни накара да се замислим за състоянието на околната среда, в която живеем.

Има проучвания, които показват, че излагане на замърсен въздух може да повлияе негативно върху паметта и интелигентността. Друго проучване открива възможна връзка между качеството на въздуха и риска от развитие на аутизъм и шизофрения.

Не е чудно защо китайците плащат по 100$ за бурканче чист въздух от Канада.

Chronic exposure to air pollution particles increases the risk of obesity and metabolic syndrome: findings from a natural experiment in Beijing

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм