Наука

Псевдонауката в козметиката поддържа пазара жив

Едни от любимите ми реклами на козметични продукти са тези, които твърдят, че съдържат стволови клетки или репарират ДНК – пълен абсурд. Когато козметичните компании, козметиците и дерматолозите се обединят, кой всъщност защитава потребителите?

Едва ли съществува жена, която не проявява известна суетност? Дори да полагат минимални усилия за своя външен вид (естествена красота), вероятно всяка носи със себе си някакво кремче, което обещава, че ще запази младостта вечна. Но това е нормално. Никой не иска да остарее – всеки полага някакви усилия, за да запази младостта, а козметичните компании са готови да „помогнат“. До 2015 година световният пазар на продукти против остаряване (кремове, серуми, еликсири  и други) се оценява на 114 милиарда $ . Според проучване (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1369277/) през 2005 година този пазар е оценен на 1.15 милиарда $. През следващите 10 – 15 години сумата ще достигне над 230 милиарда $ .

Тъй като повечето производители агресивно пазят продуктите си с патенти или закони, които защитават марката, потребителите няма как да узнаят какво точно има в тези продукти и как са тествани.

Aко тези кремове и серуми притежават действието, което се твърди, че имат, тогава цена от 10, 20, 30, 50 лева би била оправдана. Повечето жени се кълнат в чудодейното действие на използваните продукти, въпреки че едва ли знаят как компаниите използват псевдонаука, за да достигат по-високи продажби. Магията се крие в маркетинга, а не науката.

Постепенно тази група козметични продукти се обособява като отделна и имаща свойства подобни на лекарствените, но не са лекарства – приписват им се различни биологични активности. Евфемистичният жаргон е богат на фрази от сорта на „терпаевтична козметика“ или „активно третиране“. Но лекарствата и лекарствените средства подлежат на изключително строг контрол и изпитвания преди да бъдат пуснати на пазара, а козметичните продукти просто не подлежат на строг контрол.

Untitled-2

Това е биоактивен околоочен крем на компанията Rejuvesse MD (източник). Съдържа стволови клетки от рядък сорт ябълка и пептиди от водорасли. Може да се каже, че растителният вариант на стволовите клетки е меристемната тъкан, от която се образуват всички останали видове тъкани – намира в апикалната част на листата или връхчетата на корените и други. Но е абсурдно да се смята, че подобни клетки се намират в този продукт, защото те трябва да се поддържат живи, а кремовете не са подходяща среда. Дори да бяха живи, това би означавало, че те променят (чрез своя метаболизъм) състава на крема, което е опасно. Но дори да имаше растителни стволови клетки, това не би било от значение. Върху нас не може да се изгради растителна тъкан. Дори самите козметични фирми не могат да обяснят категорично каква е функцията на тези растителни клетки в кремовете.

Интересното е, че описанието на продукта не дава описание за извършени клинични изпитвания и доказани ефекти, а се опитва да впечатли с предполагаемия източник на въпросните растителни екстракти.

Но единственото, което този продукт може да направи е да ви защити от слънчевата радиация. До известна степен…

 

Най-често разграничението между лекарствени средства и козметични продукти се основава изцяло на твърденията и определенията на производителя. Докато на опаковката на продукта и рекламните материали не са отправени твърдения за третиране, лекуване на заболявания или с други думи да засягат структурата и функцията на тялото по какъвто и да е начин, те се смятат за козметика, което ги освобождава от тежестта да доказват каквито и да е твърдения.

Поради липсата на регулация в тези продукти има много „активни“ субстанции с недоказани свойства.  Повечето производители внимателно подбират думите, с които описват продуктите си, които гарантират да „редуцират появата“ на бръчки, пазят от слънчеви лъчи или пък стимулират продукцията на колаген.

По-смелите продукти твърдят, че могат активно да репарират грешките в ДНК или толкова добре третират бръчките, че ефектът е по-добър от използването на ботокс (нищо, че инжектирането на ботокс е одобрен от МЗ метод за третиране на бръчки). Дали има орган в България, който следи за измамни твърдения в тези и други продукти, които подвеждат потребителите?

Не може да се каже, че терапевтични (лекарствени) препарати с подмладяващ ефект, които се нанасят върху кожата, не съществуват – те се предписват с рецепта. Тези кремове и гелове са законно класифицирани като лекарства, а действието им е доказано. Те съдържат вещества, чието действие против бръчки е доказано – ретинол или алфа хидроксилни киселини. Някои козметични препарати също могат да съдържат подобни субстанции или техни деривати, но в много по-ниски количества.

Трябва да се разбере, че кожата е невероятно ефективна бариера не само срещу опасни патогени. Дори естествени съединения, които се намират по тялото, не могат да преминат. Поради тази причина се създават лекарствени средства (и се изследват), които гарантирано доставят активната субстанция, която навлиза през кожата, в достатъчно големи дози, за да настъпи физиологичен отговор и да се наблюдава истински ефект на намаление на количеството бръчки.

Докато малка част от активните съставки са били валидирани експериментално, козметичните продукти не подлежат на този строг процес на изпитване. Дори да са брандирани като “клинично доказани“ или „препоръчан от лекари“, тези термини нямат ясна стандартизирана дефиниция. И тъй като производителите агресивно пазят продуктите си с патенти, потребителите няма как да разберат какво всъщност има в козметиката и дали е тествана.

Но за да се постигне достоверност, много членове на козметичния бранш се обединяват с дерматолози и други медицински специалисти. Използвани са като „консултанти“ или рекламни лица.

През 2010 година компания за маркетингови проучвания ( The Benchmarking Company ) установява, че 35% от жените избират продукти с надпис „препоръчано от лекар“, а над 50% от жените вярват, че надписът „тествано от дерматолог“ гарантира, че продуктът ще подейства.

Възможно ли е тези продукти наистина да действа, но просто да не е научно доказано? Скорошни събития доказват, че това не е възможно.

В САЩ съществуват магазини, в които цените на подобни продукти достигат до 450 – 700$ за малка опаковка от 30 грама. Регулаторните органи забелязват това и се активизират. От 2010 година до този момент са били изпратени множество предупреждения на производители, които отправят лечебни твърдения за своята нелекарствена козметика – L’Oreal, Avon, Nivea и L’Occitane.

L’Oreal е най-голямата козметична група, която реализира оборот от 30 милиарда $ годишно. За полугодието на 2014 година L’Oreal е декларирала, че е инвестирала 450 милиона $ в проучване и развитие на нови продукти, докато бюджетът за реклама е цели 4 милиарда $. Очевидно е, че годишно се харчи по 1 милиард $ за проучвания, което задоволява потребителя, но поради някаква причина не задоволява контролните органи, за да повярват в магическите, подмладяващи свойства на козметиката.

Някои от абсурдните им твърдения в рекламите включват: промяна в експресията на гените (което е и опасно), промяна на генната експресия в кожата, за да се продуцира колаген и да се блокира процеса на стареене. Някои дори твърдят, че водят до отслабване. Производителите са били принудени (от FDA на САЩ) да докажат научно тези абсурдни твърдения или да спрат да ги използват.

Всички компании са избрали втората опция . Незнайно защо…

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook