Наука

Оцетът и ракията НЕ помагат срещу вирусни инфекции и висока температура

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Oтново България е изправена пред поредната грипна епидемия. Видът отново е познатият Influenza – РНК вирус от семейство Orthomyxoviridae и причинява до болка познатите симптоми: висока температура, течащ нос, сухо гърло, главоболие, болки в мускулите и липса на енергия. Инфекцията преминава нормално без усложнения при зрели индивиди в разцвета на силите си, дори без медикаментозно лечение (макар да е неприятно). Но тази вирусна инфекция е изключително опасна за деца и възрастни, за хора със слаба и компроментирана имунна система. Превенцията е изключително важна, защото ваксинацията може да предотврати една инфекция или да подготви имунната система за нея.

Грипен вирус

Грипен вирус

Геномът на този вирус е сегментиран и е много интересен, защото отделните вируси могат да обменят сегменти, да извършват вид рекомбинация, обогатяване на генома, което да промени фенотипа и най-вече белтъците на повърхността на вируса, които контактуват с имунната ни система. Така всяка година нов щам се появява, който е непознат за нас.

Интересното е, че номенклатура на тези вируси носи наименованията на различни географски единици – Калифорния, Бризбейн и други, което не предизвиква паника у хората. Паниката се предизвиква от тривиалните им имена – свински, птичи и други животински грипове.

Много хора избягват методите за лечение на модерната медицина и прибягват към алтернативната, бабина медицина. Използваните техники са характерни не само за България, но и за европейски страни. Тези практики са опасни за здравето особено на децата. Те не третират инфекцията, но освен това са способни да доведат до нежелани травми и състояния.

Пиене на оцет за третиране на инфекция; масажи и компреси с оцет.

В медицинската литература няма налични данни, че поглъщането на оцет може да помогне при лечението на вирусни инфекции. Освен това грипният вирус навлиза по-често в горната част на респираторния тракт и по-рядко долната част (белите дробове). Не е ясно как оцетната киселина би могла да бъде доставена до огнищата на инфекцията (особено в белите дробове) без да бъде метаболизирана и да бъде в подходяща концентрация. Може би този мит произлиза от факта, че всяка киселина инхибира развитието на прокариотни и еукариотни организми.

Няма данни и че масажи или компреси с оцетна киселина могат да понижат температурата. Всъщност леко облекчение може да настъпи, защото все пак това е течност, която поема излишната топлина и се изпарява. Но водата е много по-добър избор за тази цел. В литературата обаче има описани множество случаи на химическо изгаряне с оцет при малки деца, защото все пак това е киселина Кожата на децата е нежна. (1)

Пиене на алкохол за третиране на инфекция; масажи и компреси с алкохол.

Противно на надеждите на много хора, алкохолът не лекува една вирусна инфекция. Да той може да дезинфекцира рана, но не и да ви излекува от вирусна инфекция. При поглъщане на алкохол следва разграждането му до ацеталдехид (който е токсичен) и в последствие до пируват. Скоростта на метаболизиране при различните хора е различна, като някои толкова бързо могат да го катаболизират, че никога не могат да изпитат какво е това нечовешко наказание – махмурлукът.

Популярните масажи и компреси също не помагат, дори могат да бъдат опаси за деца. При масаж студеният алкохол създава илюзията за охлаждане. Той се изпарява бързо, което създава и усещането за студен бриз. Но алкохолът може да премине през кожата, а изпаренията да се инхалират от детето, което да предизвика нежелана и опасна алкохолна интоксикация. А всеки знае, че бабите не пестят ракия при един масаж. Изключително притеснително е, че в литературата са описани множество случая на настъпване на некроза, кома и дори смърт при деца след масажи компреси с алкохол (2) (3. Coma Following Use of Rubbing Alcohol for Fever Control). Други възможни последици са

Според проучване в научния журнал Pediatrics тези примитивни практики на алтернативната медицина са изключително разпространени сред родители в общества, чиито доход е нисък (4)

Запомнете: Алкохолът и киселините не са подходящи за масаж или сваляне на температура. Могат да причинят химическо изгаряне, интоксикация и дори кома.

Използвана литература:

1) Chemical Burn Caused by Topical Vinegar Application in a Newborn Infant

2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?Db=pubmed&DbFrom=pubmed&Cmd=Link&LinkName=pubmed_pubmed&LinkReadableName=Related+Articles&IdsFromResult=3812394&ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_Def

3)  Coma Following Use of Rubbing Alcohol for Fever Control

4) The Use of Folk Remedies Among Children in an Urban Black Community: Remedies for Fever, Colic, and Teething

 

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм