Наука

Оцетът и ракията НЕ помагат срещу вирусни инфекции и висока температура

Oтново България е изправена пред поредната грипна епидемия. Видът отново е познатият Influenza – РНК вирус от семейство Orthomyxoviridae и причинява до болка познатите симптоми: висока температура, течащ нос, сухо гърло, главоболие, болки в мускулите и липса на енергия. Инфекцията преминава нормално без усложнения при зрели индивиди в разцвета на силите си, дори без медикаментозно лечение (макар да е неприятно). Но тази вирусна инфекция е изключително опасна за деца и възрастни, за хора със слаба и компроментирана имунна система. Превенцията е изключително важна, защото ваксинацията може да предотврати една инфекция или да подготви имунната система за нея.

Грипен вирус

Грипен вирус

Геномът на този вирус е сегментиран и е много интересен, защото отделните вируси могат да обменят сегменти, да извършват вид рекомбинация, обогатяване на генома, което да промени фенотипа и най-вече белтъците на повърхността на вируса, които контактуват с имунната ни система. Така всяка година нов щам се появява, който е непознат за нас.

Интересното е, че номенклатура на тези вируси носи наименованията на различни географски единици – Калифорния, Бризбейн и други, което не предизвиква паника у хората. Паниката се предизвиква от тривиалните им имена – свински, птичи и други животински грипове.

Много хора избягват методите за лечение на модерната медицина и прибягват към алтернативната, бабина медицина. Използваните техники са характерни не само за България, но и за европейски страни. Тези практики са опасни за здравето особено на децата. Те не третират инфекцията, но освен това са способни да доведат до нежелани травми и състояния.

Пиене на оцет за третиране на инфекция; масажи и компреси с оцет.

В медицинската литература няма налични данни, че поглъщането на оцет може да помогне при лечението на вирусни инфекции. Освен това грипният вирус навлиза по-често в горната част на респираторния тракт и по-рядко долната част (белите дробове). Не е ясно как оцетната киселина би могла да бъде доставена до огнищата на инфекцията (особено в белите дробове) без да бъде метаболизирана и да бъде в подходяща концентрация. Може би този мит произлиза от факта, че всяка киселина инхибира развитието на прокариотни и еукариотни организми.

Няма данни и че масажи или компреси с оцетна киселина могат да понижат температурата. Всъщност леко облекчение може да настъпи, защото все пак това е течност, която поема излишната топлина и се изпарява. Но водата е много по-добър избор за тази цел. В литературата обаче има описани множество случаи на химическо изгаряне с оцет при малки деца, защото все пак това е киселина Кожата на децата е нежна. (1)

Пиене на алкохол за третиране на инфекция; масажи и компреси с алкохол.

Противно на надеждите на много хора, алкохолът не лекува една вирусна инфекция. Да той може да дезинфекцира рана, но не и да ви излекува от вирусна инфекция. При поглъщане на алкохол следва разграждането му до ацеталдехид (който е токсичен) и в последствие до пируват. Скоростта на метаболизиране при различните хора е различна, като някои толкова бързо могат да го катаболизират, че никога не могат да изпитат какво е това нечовешко наказание – махмурлукът.

Популярните масажи и компреси също не помагат, дори могат да бъдат опаси за деца. При масаж студеният алкохол създава илюзията за охлаждане. Той се изпарява бързо, което създава и усещането за студен бриз. Но алкохолът може да премине през кожата, а изпаренията да се инхалират от детето, което да предизвика нежелана и опасна алкохолна интоксикация. А всеки знае, че бабите не пестят ракия при един масаж. Изключително притеснително е, че в литературата са описани множество случая на настъпване на некроза, кома и дори смърт при деца след масажи компреси с алкохол (2) (3. Coma Following Use of Rubbing Alcohol for Fever Control). Други възможни последици са

Според проучване в научния журнал Pediatrics тези примитивни практики на алтернативната медицина са изключително разпространени сред родители в общества, чиито доход е нисък (4)

Запомнете: Алкохолът и киселините не са подходящи за масаж или сваляне на температура. Могат да причинят химическо изгаряне, интоксикация и дори кома.

Използвана литература:

1) Chemical Burn Caused by Topical Vinegar Application in a Newborn Infant

2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?Db=pubmed&DbFrom=pubmed&Cmd=Link&LinkName=pubmed_pubmed&LinkReadableName=Related+Articles&IdsFromResult=3812394&ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_Def

3)  Coma Following Use of Rubbing Alcohol for Fever Control

4) The Use of Folk Remedies Among Children in an Urban Black Community: Remedies for Fever, Colic, and Teething

 

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook