Наука

Оказва се, че антиоксидантите не са чак толкова полезни

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Козметичната индустрия и тази с хранителни добавки са изправени пред нов проблем – оказва се, че ROS (реактивни кислородни форми, които са познати като свободни радикали) не са чак толкова опасни, а са дори и необходими. Отново стигаме до принципа – дозата определя отровата.

През 90-те години на миналия век става ясно, че оксидативният стрес има важна роля при клетъчното увреждане и дори може да предизвика апоптоза (програмирана клетъчна смърт). Разбрало се е, че този абиогенен стрес играе роля в някои тежки заболявания, дори и в стареенето. Била е изградена хипотеза, която е предположила, че ако ROS увреждат живата тъкан, то антиоксидантите биха я защитили. Четвърт век по-късно разбираме, че нещата са доста по-сложни.

Преди учените да тестват тази нова хипотеза, индустрията вижда възможност за печалба. Веднага впряга това предположение в употреба и започва да продава продукти с антиоксиданти, които подмладяват… Странното е, че това твърдение в миналото не е било потвърдено от клинични проучвания.

Резултатът е ясен – и до днес се смята, че антиоксидантите имат невероятни лечебни свойства, дори магични, но те не се потвърждават от науката.

Но ROS изпълняват и множество положителни функции. Имунната система използва тези реактивни форми, за да унищожава бактерии и дори ракови клетки. Освен това те са важни сигнални молекули, които участват в множество защитни сигнални пътища.

Но организмите винаги са имали силни антиоксиданти (по-силни от която и да е хранителна добавка), които поддържат ROS в определен баланс – пероксидази, каталази, супероксид дисмутази.

Хората имат нужда от големи допълнителни количества екзогенни антиоксиданти само в случай, че страдат от генетично заболяване, при което един от посочените по-горе ензими не се експресира. Той липсва в тялото.

В скорошно проучване публикувано в Nature от 12 ноември 2015 ( Oxidative stress inhibits distant metastasis by human melanoma cells ) става ясно, че при някои солидни тумори, като меланома, често се освобождават ракови клетки в кръвоносната система (метастази). Но тези клетки не могат да метастазират. Една от причините е, че имунните клетки, използващи ROS, убиват раковите клетки преди те да създадат нов тумор. Открито е и, че раковите клетки, които образуват метастази, имат мутации, които ги правят резистентни към оксидативния стрес.

Най-странното е, че това проучване открива, че екзогенните антиоксиданти стимулират образуването на метастази. Това означава, че ако сте болни от рак и приемате антиоксиданти шансът да развиете метастази е огромен. Имайте предвид, че повечето солидни тумори присъстват в тялото средно 2-3 години преди диагностициране, което означава, че рискът съществува и при хора, които не са били диагностицирани.

Популярността на антиоксидантите и тези нови факти създават повод за значителни притеснения.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм