Наука

Здравословна вафла без кариеси и с по-малко калории? Едва ли…

Може би сте забелязали новия иновативен продукт, който се рекламира по множество телевизии? Вафли на Bgline със стевия, фибри и малтитол. Според рекламата тази вафла е здравословна (каквото и да означава това), не причинява кариеси и е с по-малко калории. И трите твърдения са по-скоро неверни, но хората биха останали с впечатление, че ако ядат тази вафла няма да имат никакви последици върху теглото им или оралното здраве.Untitled-2

Според рекламата уникалното на тази вафла е, че съдържа стевия (не е уточнено под каква форма) и малтитол – алкохол, произведен от малтоза. Ако се загледате, ще установите, че производителят не е сигурен дали влага м а лтитол или м о лтитол, но грешки се случват. Ако се позовем на правило за поредността на изписване на съставките спрямо количествата им, то с най-голямо количество ще е малтодекстрина, а стевията ще е в значително по-малка дозировка.

По-малко калории?

Истина е, че малтитолът (макар да не знаем какво е неговото количество) има по-малко калории от захарта – 50%, но това не означава, че вафлата е диетична. Както се вижда от състава в най-голямо количество е малтодекстрина, който също има сладникав вкус. Но докато захарта има 16 калории за една чаена лъжичка, то малтодекстрина има 15 за същото количество. Към сметките трябва да добавим и останалите съставки – палмови мазнини, брашна и други. Може би вафлата има по-малко калории, но със сигурност не е диетична.

Не причинява кариеси?

Истина е, че малтитолът не причинява кариеси, защото малко бактерии могат да го усвояват, но това не означава, че вафлата не ги причинява… Всъщност в устната кухина съществува едно бактериално общество съставено от представители на Streptococcus sp., Fusospirochetes, Veillonella sp., Actinobacillus sp., Lactobacillus sp. Някои от тези бактерии успешно метаболизират малтодекстрина и нишестето, като предоставят кисела среда за патогенните причинители на кариеси.

Всъщност малтодекстрина е верижен полимер изграден от глюкоза. С помощта на продуцирания от микроорганизмите ензим малтродекстрин фосфорилаза се отделят мономерни единици глюкозо-1-фосфат, които се превръща в глюкозо-6-фосфат, които преминават през класическите пътища за метаболизъм при бактериите (гликолиза например).

За сравнение захарта е дизахарид, който се състои от фруктоза и глюкоза. Две единици, които отново биха влезли директно в класическите пътища на метаболизма.

Малтодекстринът и захарта са добре разтворими във вода и слюнка.

Разбира се това са само мои теоретични предположения на база биохимия. Ако се направи едно изпитване на този продукт с деца, може да се окаже, че греша и вафлата наистина НЕ причинява кариеси. Кой би експериментирал? 🙂

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook