Наука

Лъжи и пропаганда застрашават световната сигурност: епидемията от вируса Зика НЕ Е причинена от ГМО комари

Сред всички страхове, които заобикалят нарастващата епидемия от инфекция с вируса Зика, една голяма лъжа циркулира в общественото пространство, която гласи, че тези огнища са някак си свързани с трансгенни комари, които се тестват с цел да се намали тяхната популация.

Генезисът на тази конспирация започва в социалната мрежа Reddit (иронично в подкатегория „Конспирации“). По-късно в сайта Russia Today (който е финансиран от руското правителство и има нулева достоверност, защото е пропаганден) се появява статия озаглавена „GMO mosquitoes could be cause of Zika outbreak, critics say“ . Ден по-късно британският таблоид Daily mail публикува подобна статия „Are scientists to blame for Zika virus? Researchers released genetically modified mosquitos into Brazil three years ago.“ В по-малки медии последва лавина от подобни статии, които се разпространяваха като вирус в социалните мрежи.

Идеята не е научно подкрепена и няма никаква достоверност. Подобен журналистически НЕпрофесионализъм, некачествено отразяване на събития и нелегитимни твърдения, подобни на тези по време на епидемията с Ебола, заплашват да изместят фокуса от важното – хората да получават достоверна и актуална информация максимално бързо.

Oxitec e компания, която се опитва да редуцира популацията на комари от вида Aedes aegypti, които са преносители на патогени причиняващи инфекции (като Зика), чрез създаване на трансгенни индивиди – стерилни мъжки комари. Изпитванията на тази технология през последните няколко години са толкова успешни, че градът Пирачикаба наскоро е сключил споразумение с Oxitec с цел да се увеличат усилията и да се построи по-голямо предприятие.

Но не трябва да полагате огромни усилия, за да установите, че подобни твърдения са безпочвени. Няма нито един посочен аргумент. Критиката се основава на цитат от обръщение на лидер на една от множеството анти-ГМО групировки – Genewatch. Genewatch просто се опитва да атакува и саботира труда на учените разработващи ГМО комарите, които всъщност могат да са ключа за справяне с множество инфекции използващи като вектори насекоми.

Светът винаги ще е наситен с различни конспирации. Но по-притеснителното е, че има „медии“ и „журналисти“, които смятат за подходящо да публикуват абсурдни твърдения без никакви аргументи всявайки паника. Daily mail не е известен с качествените си материали, а с огромния си тираж. Rusia Today също има голяма читателска маса – статията им е била споделена над 15 000 пъти във Facebook. Подобна голяма аудитория би трябвало да носи отговорност върху редакцията, особено по време на национални и световни кризи.

В момента светът се опитва да се справи с инфекция, от която не можем да се предпазим и която има потенциал да се превърне в пандемия. Ресурсите и инструментите ни са силно ограничени. Модифицираните комари на Oxitec са доказали, че са безопасни и ефективни в малък мащаб. Нужно е да минат още няколко години на полеви проучвания преди да се приложат в по-голям и световен мащаб. Разпространяването на лъжлива информация може да забави значително или да спре тези начинания. Ефектът ще е апокалиптичен, защото епидемията с вируса Зика със сигурност няма да е последната инфекция предаване чрез комари.

В България пропагандата е вече ежедневие. „Медиите“ имат свободата да публикуват лъжи безнаказано, които се разпространяват чрез социалните мрежи, а последиците са персонални, а понякога клатят цялата държава. Опитите да се застраши персоналната, национална или дори световна сигурност не трябва да остават защитени зад конституционното право „свобода на словото“. Всеки има право да изказва мнение, но не и да застрашава някого с лъжи.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook