Наука

Ако студентите по медицина се обучаваха чрез интернет

Едва ли някой би се изненадал, ако чуе оплакванията на студентите по медицина колко е изтощително да са изучава?

Количеството знания, което трябва да поберат е умопомрачително, а нови данни постоянно се натрупват с развитието на науката. Наистина е трудно да се запомни всеки аспект от цикъла на трикарбоновите киселини, микроструктурата на всеки слой на червата или всеки един нерв, вена или кост. Но въпреки огромното количество информация и целия стрес, студентите се справят. Те се стараят да разберат как работи всяка една структура и процес дори на молекулярно ниво, за да могат да си обяснят всяка една патология.

Но представете си по колко по-различен начин би протекъл образователният процес, ако студентите решат, че са научили всичко необходими от десетминутно „проучване“ в интернет. Така “учат” антиваксърите, информираните майки, конспираторите и други.

Информираните антиваксъри например твърдят, че ваксините причиняват аутизъм и други заболявания и без значение колко доказателства приложите в спор с тях, мнението им остава непоклатимо. Очевидно е, че фактите и емпиричните данни не могат да променят нечие вярване, което не е проблем. Всеки има право да вярва в каквото желание, ако не вреди на околните.

Но представяте ли си, ако студентите по медицина бяха с подобно ограничено мислене ? Какви лекари биха произвеждали медицинските университети, ако студентите отказваха да приемат фактите на своите преподаватели, които не отговарят на вижданията им?

Най-вероятно преподаватели по инфекциозни заболявания, микробиология и вирусология биха изгубили респекта от студентите. Кой би повярвал, че инфекциозните заболявания се причиняват от вируси и бактерии, когато в YouTube има клипче, според което ако не ги виждаме, не могат да ни навредят. Някой може да твърди, че можем да ги наблюдаваме под микроскоп, но какво е доказателството, че наистина те причиняват болести? А и мама винаги повтаряше да не излизам с мокра коса навън, защото ще хвана настинка, а не някакъв вирус. Мама никога не лъже!

А курсът по фармакология? Кой би повярвал на професора, който твърди, че различни антибиотици са спасили милиони животи от различни заболявания от сорта на пневмония, чревни или уринарни инфекции? Всеки знае, че тези заболявания могат лесно да се излекуват със сварена смрадлика и глухарчета, а не с някаква си отровна химия, която никой не може да обясни как действа. Фармацевтичната мафия иска да й вярвате, но не и аз!

В курса по педиатрия спокойно може да се пропусне цялата секция за ваксините, които уж са унищожили едрата шарка и почти хората са се справили с полиомиелита и морбилите, което е предпазило милиони от смърт и още толкова от хоспитализация. Но в една фейсбук група се твърди, че ваксините са просто проект на евгениката, чиято цел е да намали числеността на човечеството. А и хомеопатите твърдят, че ваксините причиняват аутзъм, автоимунни заболявания, астма, алергия към ядки и други заболявания.

Целият курс по акушерство и гинекология може да бъде премахнат. Освен факта, че смъртността при новородените е най-ниската за всички времена благодарение на новостите в пренеталната и постнаталната грижа, един приятел ми каза, че естественото и природно раждане е много по-полезно за детето. Всички използвани лекарства и химии могат да се избегнат. Просто игнорирайте факта, че дъщеря ви може да умре по време на естествено, домашно раждане поради изпадане (пролапс) на пъпната връв. Често срещано е.

На кого е нужно да учи онкология? Игнорирайте сериозния напредък в онкологичното лечение, химиотерапия, радиотерапия и хирургия. Трябва да отречем успехите на химиотерапията при лечението на някои видове онкологични заболявания на кръвта, защото акупункуристите твърдят, че конвенционалната медицина потиска истинското лечение на рака. Те твърдят, че раковите заболявания всъщност се дължат на гъбички и могат да бъдат лесно излекувани с алкализация на кръвта чрез готварска сол. Всички знаят, че онкологията е чиста схема за печелена на пари. Лекарите и болниците нямат интерес това да се промени, въпреки хилядите лекари и биолози, които са отдали целия си живот, за да открият начин човечеството да се справи с този бич.

Количеството на псевдунаука, грешни вярвания и неоправдани страхове, които обгръщат модерната медицина е просто потресаващо огромно. Притеснително е, че броят на хората, които се доверяват не съмнителни и неизпитани процедури, се увеличава.

Модерната система на здравеопазване е продукт на милиони човекочаса научни проучване и огромно количество похарчени пари. Всичко това е довело до значително увеличение на средната продължителност на човешкия живот, която е по-висока от всякога.

Разбира се по пътя, който сме извървели е имало много грешки, камъчета, които са ни спъвали. Да се откажем от модерната медицина заради няколко инцидента е все едно да се откажем от въздушния транспорт заради няколко катастрофи. Когато се случат трагедии в медицинската сфера, хората се учат от тях, за да подобрят системата.

Дори  и да смятате, че модерната медицина е лоша, то алтернативата й е многократно по-опасна.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook