Наука

Полезно ли е ядковото мляко за бебета? Не…

Ядковите млека са „алтернатива“ на конвенционалните. Те са създадени от бизнеса обслужващ вегетарианци и вегани и са рекламирани като по-здравословни, по-полезни, по-вкусни, по-екологични от конвенционалните. Парадоксът е, че докато много хора на българския пазар изпитват страх и съмнение дали не плащат за имитиращ растителен продукт, веганите са готови да платят щедро именно за такъв – соев, бадемов, оризов и друг имитиращ млечен продукт.

Някои вегани и вегетарианци до такава степен са вманиачени в своята идеология, че насила променят диетата на децата си, дори на домашните си любимци. Майките спират млякото и кърмата, заменят ги с растителни „млека“. Един от митовете, който е в основата на тази рязка промяна е, че хората не са създадени да консумират животински продукти, което е пълен абсурд.

Но дори една течност да прилича на мляко, бяла е на цвят и има приятен вкус, тя не означава, че притежава същите физико-химични свойства.

Всеизвестен факт е, че диетата на вегетарианците и веганите е бедна на различни нутриенти, което означава, че те трябва да полагат много усилия за правилното комбиниране на своите хранителни източници и да приемат допълнителни суплементи. Бедната диета се отразява и на качеството на кърмата. Подобни факти не подкрепят тезата, че хората  не са „създадени“ да консумират животински продукти и суровини.

В новия февруарски брой на журнала “ Pediatrics ” е описанията случай на 11 месечно дете от Испания със симптоми – умореност, обриви, не може да натрупа маса. Детето е било ваксинирано, но никога не е било кърмено, през първите 2 месеца от живота ми е било захранвано с изкуствена бебешка формула от краве мляко. След кожен проблем диетата на детето е променена и то е било хранено със смесица от бадемово мляко, бадемово брашно, зърнени култури, сусамово олио и пробиотици. Майката се е опитвала да храни детето си с плодова каша и зеленчуци, но без успех. За нещастие всички тези храни от диетата му са били бедни на различни микро и макро елементи, но най-вече на витамин C.

В началото е изглеждало, че бебето е реагирало добре на тази диета, но на 8 месечна възраст стабилността му е била силно намалена и не си е взаимодействало с други хора. До 11 месечна възраст вече не е можело да стои на крачета и е плачело при всеки опит някой да му раздвижи долните крайници. При допълнителни изследвания се оказало, че неговите кости са били с ниска плътност, а на няколко прешлена е имало фрактури.

Кръвните проби са издали проблема – остра липса на витамин С, витамин D . Диагнозата била скорбут . Диетата с бадемово мляко била бързо заменена с диета богата на месо, плодове, зеленчуци и външни суплементи. За месец и половина фрактурите му се били подобрили, а нивата на двата витамина били в норма.

Витамин С е от изключително значение, защото взима участие при синтеза на колаген – най-разпространеният протеин в телата ни. Тъй като не можем да синтезираме въпросния витамин, трябва да сме сигурни, че си го набавяме в нужни количества. Растителните млека сами по себе си не са опасни, но индустриалният процес за производство унищожава някои негови нутриенти – като витамините.

Лекарите препоръчват кърменето и млечните формули да не се заместват с растителни алтернативи.

32t66u3f

Литература: Improper Use of a Plant-Based Vitamin C–Deficient Beverage Causes Scurvy in an Infant

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook