Наука
Полезно ли е ядковото мляко за бебета? Не…

Полезно ли е ядковото мляко за бебета? Не…

Ядковите млека са „алтернатива“ на конвенционалните. Те са създадени от бизнеса обслужващ вегетарианци и вегани и са рекламирани като по-здравословни, по-полезни, по-вкусни, по-екологични от конвенционалните. Парадоксът е, че докато много хора на българския пазар изпитват страх и съмнение дали не плащат за имитиращ растителен продукт, веганите са готови да платят щедро именно за такъв – соев, бадемов, оризов и друг имитиращ млечен продукт.

Някои вегани и вегетарианци до такава степен са вманиачени в своята идеология, че насила променят диетата на децата си, дори на домашните си любимци. Майките спират млякото и кърмата, заменят ги с растителни „млека“. Един от митовете, който е в основата на тази рязка промяна е, че хората не са създадени да консумират животински продукти, което е пълен абсурд.

Но дори една течност да прилича на мляко, бяла е на цвят и има приятен вкус, тя не означава, че притежава същите физико-химични свойства.

Всеизвестен факт е, че диетата на вегетарианците и веганите е бедна на различни нутриенти, което означава, че те трябва да полагат много усилия за правилното комбиниране на своите хранителни източници и да приемат допълнителни суплементи. Бедната диета се отразява и на качеството на кърмата. Подобни факти не подкрепят тезата, че хората  не са „създадени“ да консумират животински продукти и суровини.

В новия февруарски брой на журнала “ Pediatrics ” е описанията случай на 11 месечно дете от Испания със симптоми – умореност, обриви, не може да натрупа маса. Детето е било ваксинирано, но никога не е било кърмено, през първите 2 месеца от живота ми е било захранвано с изкуствена бебешка формула от краве мляко. След кожен проблем диетата на детето е променена и то е било хранено със смесица от бадемово мляко, бадемово брашно, зърнени култури, сусамово олио и пробиотици. Майката се е опитвала да храни детето си с плодова каша и зеленчуци, но без успех. За нещастие всички тези храни от диетата му са били бедни на различни микро и макро елементи, но най-вече на витамин C.

В началото е изглеждало, че бебето е реагирало добре на тази диета, но на 8 месечна възраст стабилността му е била силно намалена и не си е взаимодействало с други хора. До 11 месечна възраст вече не е можело да стои на крачета и е плачело при всеки опит някой да му раздвижи долните крайници. При допълнителни изследвания се оказало, че неговите кости са били с ниска плътност, а на няколко прешлена е имало фрактури.

Кръвните проби са издали проблема – остра липса на витамин С, витамин D . Диагнозата била скорбут . Диетата с бадемово мляко била бързо заменена с диета богата на месо, плодове, зеленчуци и външни суплементи. За месец и половина фрактурите му се били подобрили, а нивата на двата витамина били в норма.

Витамин С е от изключително значение, защото взима участие при синтеза на колаген – най-разпространеният протеин в телата ни. Тъй като не можем да синтезираме въпросния витамин, трябва да сме сигурни, че си го набавяме в нужни количества. Растителните млека сами по себе си не са опасни, но индустриалният процес за производство унищожава някои негови нутриенти – като витамините.

Лекарите препоръчват кърменето и млечните формули да не се заместват с растителни алтернативи.

32t66u3f

Литература: Improper Use of a Plant-Based Vitamin C–Deficient Beverage Causes Scurvy in an Infant

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story

Подобни публикации

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Харесайте ни във facebook

За biologist

I fucking love science! Здравейте! Казвам се Й. Стефанов и съм микробиолог (бъдещ доктор), science enthusiast, по дефиниция на БГ законодателството се водя "млад учен", просто любопитен. Геймър, меломан, киноман. MARVEL FAN! Млад съм, което явно за много хора е проблем. За други щеше да е проблем, ако бях брадат старец :D Няма угодия. Ако някой иска да се свърже с мен, може да ми пише на посочения имейл, да ми прати съобщение в страницата "Наука и критично мислене" (която е моя) или просто да ми пише на личния профил: https://www.facebook.com/munroe90

Статии в снимки

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!