Наука

Oще един мит е развенчан: Не глутенът, а въглехидратите причиняват симптоми подобни на цьолиакия при ЗДРАВИ хора

Резюме: Модата на здравословно хранене без глутен не се основава на научни и медицински факти. Става ясно, че хората, които се оплакват от тежки храносмилателни проблеми при консумация на продукти с глутен, всъщност не могат да абсорбират и метаболизират палитра от въглехидрати. Тези въглехидрати се съдържат във всички плодове и зеленчуци, което би се отразило негативно на пазара със здравословни, веган, биологични и органични храни. Науката не подкрепя поредният маркетингов трик за манипулиране на поведението на хората при консумиране на храни.

Може би сте чували за глутена? Това е онова непознато нещо, което почти никой не знае какво е, но от което трябва да се страхувате. Това е основната догма в модерното течение на „здравословното хранене“ – избягвайте глутена и не се интересувайте какво представлява.

Глутенът е протеинов комплекс, който се състои от два протеина – глиадин и глутенин. Високото съдържание на глутен определя едно брашно като качествено, защото именно на глутена се дължи вискозитета и адхезивните качества на едно тесто. Много малка част от обществото развива непоносимост към глутен – цьолиакия .

Много хора обаче избягват глутена, защото се самооопределят като глутен чувствителни, макар всъщност да могат да го метаболизират. Те изпитват същите симптоми дори в храни без глутен.

Всъщност много хора, които смятат, че са глутен чувствителни не могат да метаболизират някои въглехидрати. Такъв въглехидрат например е фруктанът . Този въглехидрат дразни храносмилателната система на много хора и причинява газове, диария и други неприятни симптоми. Въпросните въглехидрати са класифицирани в обща група FODMAP – ферментируеми олиго-ди-монозахариди и полиоли.

Освен фруктан (в зеленчуци като чесън), тази група включва и фруктоза (открита в меда и различни плодове – плодова захар), лактоза (в млечни продукти) и галактани (в някои кореноплодни растения).

Повечето хора могат да метаболизират всички представители на FODMAP без проблем, но при други хора те трудно се абсорбират от малкото черво, ферментират се от наличната микрофлора (те обичат моно, ди и олигозахариди) и се продуцира газ, което до води до споменатите неприятни симптоми. Смята се, че над 20% от хората имат подобни проблеми.

Untitled-2

Проучванията

През 1999 година екип от учени от Monash University, Австралия създават диета с ниско съдържание на FODMAP. Резултатите били повече от впечатляващи, а диетата веднага станала популярна алтернатива на наличните медикаменти сред лекарите. В някои научни проучвания 70% от пациентите са подобрили здравословното си състояние при преминаване на подобна диета.

И въпреки това диетата без глутен е по-популярна, отколкото диетата без FODMAP. Това кара учените да разделят ефектите на глутена и FODMAP в храни като пшеница, в които и двата вида нутриенти се откриват.

През 2010 година Джесика Биесиекиерски решава да определи глутеновата чувствителност на хора не са страдали от цьолиакия. В нейно проучване публикувано през 2011 година (Статия 1) става ясно, че някои от  (34) участниците без цьолиакия са показали чувствителност към глутена.

Учените решават да пресъздадат тези резултати. Този път извадката е била от 37 човека, които са страдали от чувствителност към глутен, но не са били болни от цьолиакия. По произволен начин са били разделени на групи, които са били подложени на безглутенова, нискоглутенова, без FODMAP или контролна диета.

Резултатите са публикувани през 2013 година (Статия 2) и са били доста интересни. Само 8% от участниците са имали някаква реакция към глутена в глутеновите диети, докато хората на диета без FODMAP са били с подобрено здравословно състояние. Проучването стига до извода, че глутенът не е имал никакви специфични ефекти в хора, които се определят като чувствителни към глутен, но не боледуват от цьолиакия.

Става дори по-интересно, когато става ясно (Статия 3), че хора, които са на безглутенова диета продължават да изпитват същите симптоми, което подсказва, че те са чувствителни към FODMAP.

Въпреки масовото объркване и истерията, диетите без глутен се разпространяват като горски пожар. Според компанията Минтел (компания за маркетингови проучвания), пазарът на безглутенови продукти през 2013 година е нарастнал до 10.5 милиарда $ . Същата компания очаква през 2016 година цифрата да стигне до 15 милиарда $ .

sdf4sgЛитература:

1) Gluten causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: a double-blind randomized placebo-controlled trial.

2) No Effects of Gluten in Patients With Self-Reported Non-Celiac Gluten Sensitivity After Dietary Reduction of Fermentable, Poorly Absorbed, Short-Chain Carbohydrates

3) Characterization of Adults With a Self-Diagnosis of Nonceliac Gluten Sensitivity

4) Безглутенов пазар за милиарди

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook