Наука

Кои хора вярват на bullshit истории, теории и твърдения?

Bullshit – събирателен термин на цялата помия, която ни залива от телевизии, сайтове, социални мрежи и социални контакти.

Bullshit e всичко това, което ви кара да се замислите – “Кой е достатъчно тъп, за да повярва на тази простотия?“ , а след 5 минути поглеждате, че в социалната мрежа познат или приятел я е споделил.

Bullshit са “сериозните теми” в епизодите на Гала (На кафе), която смята, че с работата си извършва полезна обществена дейност и решава проблемите на обществото – как да си вкарате въздух през половите органи (показано от д-р Папазова), как се стиска тебешир с дупе, как да се лекуваме с магии и подобни.

Bullshit e и когато неграмотен журналист от front.bg се опитва да разклати образователната ни система, за да получи няколко клика повече върху рекламите, а всъщност демонстрира отчайващата си неграмотност.

Булшитът е навсякъде около нас и многократно е изследван от философи и хуманитаристи, но никога не бе правен опит да се измери емпирични способността на хората да го детектират.

Както виждаме от ежедневието… много малко хора могат да усетят кое твърдение е булшит. Вие можете ли?

Проучването

Преди месец (ноември, 2015) бе публикувана  научна статия ( On the reception and detection of pseudo-profound bullshit ) в научния журнал Judgment and Decision Makin , в която авторите извършват няколко теста в опит да създадат метод за количествено определяне на способността на детекция на тъпотии от хората. За целта в серия от експерименти авторите представят пред участниците в проучването изречения с правилна синтактична структура, но изградени от произволни думи, както и такива взети от страниците на различни шарлатани. Хората са били помолени да оценят значимостта и важността на тези твърдения от 1 до 5. В края на проучването учените дори създават и скала за оценка.

В допълнение участниците са били помолени да попълнят въпросник за оценка на религиозността им.

Изводи и резултати

Изследователите стигат до много интересни изводи. Хората в проучването намират, че изреченията с правилна синтактична конструкция, но съставени от произволни думи (без логическа връзка), имат някакъв задълбочен смисъл. Тази тенденция се наблюдава и когато са представени bullshit твърдения на реални (шарлатански) личности. Пример от описанието на водите ADVA, за да ви стане по-ясно:  “ADVA е вода получена чрез уникален процес на структуриране в микроклъстери чрез повлияване върху водородните връзки.”

По-възприемчиви към безумни твърдения (приемат ги за истина) са по-слабо рефлективни хора – които не размишляват задълбочено, не си задават въпроси, не са много любопитни. Хора с по-слаби когнитивни възможности са по-податливи към заблуди и конспиративни идеологии. Много вероятно е такива хора да са силно религиозни, да вярват в паранормални явления и да практикуват или да вярват на хора практикуващи алтернативна медицина.

Тези заключения са научно обосновани и доказани!

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook