Наука

Защо хората вярват повече на интернет, отколкото на лекарите?

Защо хората са по-склонни да повярват на статия в интернет, в която пише колко полезно е уринолечението (пиенето на собствената урина), отколкото на съветите на лекарите?

В миналото лекарите се ползваха с огромно доверие от обществото, но днес сякаш всеки е тяхна опозиция, но най-вече медиите. Малка проверка в Гугъл ще ви покаже, че в момента се смята, че лекарите са банда богати печалбари, които не правят нищо, вземат комисионни от големите фармацевтични компании, за да предписват техните лекарства и не ги интересува за хората. Някои смятат лекарите за опасни.

Именно заради тази остра липса на доверие към конвенционалната медицина, навсякъде ни заливат с алтернативна медицина, източна медицина, фолклорна, бабина, отвари и магии. Вероятно поне един ваш приятел в социалната мрежа е споделял някаква статия за алтернативно лечение или терапия. Една от най-големите пропагандни кампания е антиваксърската истерия – ваксините причиняват аутизъм.

Сякаш просто няма обяснение за този феномен.

По-странното е, че алтернативните практики не могат да бъдат подкрепени с научни или каквито и да е (най-вече експериментални) аргументи. Лекарите се опитват да оборват подобни митове, излизат множество огромни проучвания, които доказват колко абсурдна е тази ситуация (множество проучвания доказващи, че хомеопатията не работи), но въпреки това хората предпочитат да вярват на алтернативните практики и практикуващи.

Интернет и съмнителните източници на информация се ползват с по-голямо доверие от  лекарите и науката. По-страшното е, че дори липсата на диплома, квалификации и специализации не притесняват хората. Те съвсем лесно се доверяват на здравните и хранителни съвети на хора завършили „Българска филология“ например.

А какво може би е обяснението?

В училище „готините“ деца са винаги бунтарите. Тези, които отричат властта и правят каквото си поискат. Само смотаняците следват правилата и това, което е редно. Вероятно именно тази елементарна философия е двигателят на алтернативното движение…

Конвенционалната медицина е скучна, праволинейна, скучна. Но днес никой не иска да е конвенционален, обикновен или нормален. Не е готино да си нормален. Но алтернативната медицина е различна, противопоставя се на праволинейната и скучна медицина, тя е готина. Не е от значение, че не е доказано, че алтернативната медицина НЕ работи, защото все пак тя е алтернативна. Един от популярните митове е, че ако алтернативната медицина беше доказана, тя щеше да е конвенционална.

Разбирам! Лекарствата са страшни и неразбираеми. Всяко едно лекарство идва с бележка, че МОЖЕ да причини главоболие, гадене, абдоминална болка, температура, диария, кървене, мутиране, торнадо, земетресение, черни дупки и какво ли още не. Алтернативните лекове нямат подобни предупреждения… Но сякаш фактът, че конвенционалните лекарства вършат своята работа не е от значение. Не е и от значение, че шансът да спечелите от лотарията е по-голям, отколкото да претърпите някой от описаните странични ефекти.

Разбирам, че е страшно да чуеш, че във ваксините има вирусни частици, формалдехид и други неща, за които може би не сте чували… А и вероятно сте чули от непознат, че те причиняват аутизъм? Вероятно сте прочели от някой алтернативен сайт, че дори не действат и е по-добре да спазвате добра хигиена, за да не се инфектирате. За масата хора не е от значение, че количеството алуминий във ваксините е много по-малко отколкото в един плод, а формалдехидът всъщност е междинен метаболит в множество от метаболитните пътища, които действат в тялото. Фактът, че има десетки проучвания, които показват, че няма връзка между ваксините и аутизма също се игнорира. Спасените стотици милиони животи и унищожените инфекции през последните десетилетия очевидно не променят мнението на обществото.

Всичко това се приема за даденост.

Разбирам, че „натурално“, „естествено“, „природно“ звучи по-добре. Цианидът, уранът, шарката, маларията също са напълно естествени и природни. А компютърът, който използвате, за да четете тези неща естествен ли е? Не? Нима това го прави лош и опасен?

Разбирам, че преработените хранителни продукти и суровини са лоши, защото са преработени… Претърпели са някакъв технологичен процес, неестествен. Искате вероятно да се върнете в миналото, в пещерния период, когато всичко е било естествено. Пещерняците са яли само натурална и здравословна храна. Но сякаш не е от значение, че тяхната средна продължителност на живот е била 35 години, а вашата е 80.

Разбирам, че не искате да приемате токсини, защото са… токсични. Нищо, че не сте напълно сигурни какво представляват тези токсини, вие просто искате да ги елиминирате. А има толкова много рецепти и бабини лекове в интернет за това. Сякаш не е от значение, че бъбреците и черният дроб извършват тази детоксикация и в този момент напълно безплатно. Без специални чайове, билки, плодове или хранителни добавки.

Разбирам, че не искате да допуснете  химикали в телата си. Или поне смятате, че бихте могли да не ги допускате. Четете съставките на храните в супермаркета, които звучат много страшно  – моно и диглицериди, токоферол, ергокалциферол, нуклеотиди и нуклеозиди, глюкоза, фруктоза, захароза, дихидроген монооксид. Може би смятате, че „щом не мога да ги изговоря, не трябва да ги ям“. Сякаш не е от значение, че абсолютно всичко в тази вселена е изградено от „химикали“. Не е от значение, че всички тези съединения са добре изследвани и определени като безопасни. Не е от значение, че бензалдехидът е естествено съединение, което се намира в боровинките, което придава техния невероятен вкус.

Разбирам, че акупунктурата съществува от хилядолетия и милиони хора я практикуват. Това се отнася и за рейки, ауроведа, лечение с вяра, натуропатия и дори хомеопатия. Сигурно твой познат се кълне, че тези методи лекуват всичко – от акне до инфекции и рак. Но най-важното е, че са безопасни, което не може да се каже за конвенционалната медицина. Сякаш не е важно, че нито един от този метод не е доказан клинично и няма да бъде доказан, че помагат. Да, лекарствата имат странични ефекти, но това е защото те ИМАТ някакви ефекти. Няма метод на лечение, който да може да ви помогне, който да е 100% безопасен, а ако някой твърди обратното това означава, че той лъже.

Наистина разбирам, че да си различен е готино. А защо не пробваме да носим бельо вместо шапки, за да сме различни? Боядисай си колата във всички цветове на дъгата, но не използвай алтернативната медицина вместо конвенционалната, за да си различен.

Не вярвай на написаното в интернет само защото някакъв самообявил се специалист (без нужния ценз) го е написал. И моля ви не мислете, че знаете повече от лекарите, защото сте прочели нещо в интернет. Обучението по медицина продължава поне 10 години (до придобиване поне на една специалност), което означава, че едносекундното търсене в Google не може да замени лекарската помощ.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook