Снимки
Според Корнел сладките и пицата не са виновни за епидемията от наднормено тегло (инфографика)

Според Корнел сладките и пицата не са виновни за епидемията от наднормено тегло (инфографика)

Да се натъпчеш с шоколад, бургер и безалкохолно едва ли е най-правилното нещо, но подобен акт не може да се обвини за епидемията от затлъстяване сред хората. Това сочи ново проучване на университета Корнел – на 19-то място в световната класация за най-добри университети.

Изследователи от Корнел са открили, че приемът на вредна храна всъщност не води до покачване на индекса на телесна маса при средностатистическия възрастен. Резултатите са от голяма (национална) представителна извадка с възрастни от САЩ, чиято цел е да се установи как консумацията на вредна храна влияе на популацията. А както знаем американците са известни с това че консумират много вредна храна.

Резултатите шокират изследователите, защото те показват, че за 95% от представителната извадка колата и бургерите не водят до увеличение на индекса на телесна маса. Останалите 5% са хора в двете крайности (крайно дебели или крайно слаби), които се отклоняват от тенденцията.

banner-ciela-website

Според Корнел епидемията от затлъстяване и проблемите с наднорменото тегло се дължат на хранителните навици, а не на самата храна. Много хранителните диети, компании и кампании се опитват да демонизират определени продукти, но те не виждат сърцето на проблема. Ако искаме промяна, трябва да променим изцяло начина си на живот и да заложим на повече физическа активност.

Всъщност навици като стресово хранене, „похапване“, пропускане на хранения и липсата на физическа активност, са виновни за покачване на тегло. Дори да не ядете вредни храни, ако водите заседнал начин на живот, отново ще покачите тегло.

Учените от Корнел искат просто да информират обществото, че сладкишите, безалкохолните и другите хранителни продукти не са това, което някои групи хора искат да ги изкарат. Разбира се те не могат да бъдат окачествени като здравословни, но не те са причина за този проблем.

Запомнете, че всяка вид крайност не е полезна. А да се ограничаваш от храна е опасна крайност.

65p88cf2

Проучване:
David Just and Brian Wansink (2015). Fast Food, Soft Drink, and Candy Intake is Unrelated to Body Mass Index for 95% of American Adults. Obesity Science & Practice, forthcoming.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares