НЕнаука
Защо трябва да се учи математика?

Защо трябва да се учи математика?

banner-ciela-website

Защо трябва да се учи математика? За да извършваме елементарни действия – като пазаруване? За да извършваме работните си задължения? За да не ставаме за резил като Мартин Карбовски и работещите в “медията му”?


В опит front.bg да създаде скандал на гърба образователната система, журналистите показаха убийствена неграмотност и отчайваща липса на елементарни познания по математика. А най-тъжното е, че едва ли са осъзнали какво са написали.

Във въпросната статия авторите се възмущават от изключително сложните задачи, които децата от 6-ти клас трябва да решат. Но всъщност задачите са толкова хитро направени, че са като капан за всеки с отчайваща липса на математически познания. Математиците съвсем логично за избрали да използват големи числа, за да внушат, че подобни задачи нямат решение… Но всъщност се решават с няколко прости действия, а отговорът и на двете е 1.

Не е ли много самонадеяно да се смята, че щом ти не можеш да решиш тези задачи, значи и останалите хора и децата не могат?

Авторите на статията дори не осъзнават, че тези две задачи не са просто някаква аритметика. Тези две задачи развиват логическото мислене у децата. А както знаем основното обвинение към МОН е, че не се развива способността на децата да мислят.

banner-ciela-website

Забелязва се дори лек опит да се внуши, че подобни математически умения не са нужни на децата, което е абсурдно. Некомпетентността на работещите във front.bg доказва точно обратното. Тъжно е, защото написалите тази статия явно смятат, че общата култура се ограничава само до добър правопис и назубрянето на 10 произведения на 2-3 автора.

Мартин Карбовски за пореден път става жертва на собствената си бедна обща култура или тази на работещите във front.bg

Още от писанията на Мартин Карбовски и колеги:

Защо “тост-кашкавалът” не се топи? Обяснение. (Видео)

Журналистите са научнo неграмотни – част 3 (lentata.com)

Деца с трима родители – разсъждения на lentata.com

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Статии в снимки

shares