НЕнаука

Защо трябва да се учи математика?

banner-ciela-website


Защо трябва да се учи математика? За да извършваме елементарни действия – като пазаруване? За да извършваме работните си задължения? За да не ставаме за резил като Мартин Карбовски и работещите в “медията му”?


В опит front.bg да създаде скандал на гърба образователната система, журналистите показаха убийствена неграмотност и отчайваща липса на елементарни познания по математика. А най-тъжното е, че едва ли са осъзнали какво са написали.

Във въпросната статия авторите се възмущават от изключително сложните задачи, които децата от 6-ти клас трябва да решат. Но всъщност задачите са толкова хитро направени, че са като капан за всеки с отчайваща липса на математически познания. Математиците съвсем логично за избрали да използват големи числа, за да внушат, че подобни задачи нямат решение… Но всъщност се решават с няколко прости действия, а отговорът и на двете е 1.

Не е ли много самонадеяно да се смята, че щом ти не можеш да решиш тези задачи, значи и останалите хора и децата не могат?

Авторите на статията дори не осъзнават, че тези две задачи не са просто някаква аритметика. Тези две задачи развиват логическото мислене у децата. А както знаем основното обвинение към МОН е, че не се развива способността на децата да мислят.

Забелязва се дори лек опит да се внуши, че подобни математически умения не са нужни на децата, което е абсурдно. Некомпетентността на работещите във front.bg доказва точно обратното. Тъжно е, защото написалите тази статия явно смятат, че общата култура се ограничава само до добър правопис и назубрянето на 10 произведения на 2-3 автора.

Мартин Карбовски за пореден път става жертва на собствената си бедна обща култура или тази на работещите във front.bg

Още от писанията на Мартин Карбовски и колеги:

Защо “тост-кашкавалът” не се топи? Обяснение. (Видео)

Журналистите са научнo неграмотни – част 3 (lentata.com)

Деца с трима родители – разсъждения на lentata.com

https://business.facebook.com/science.and.critical.thinking/
Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Първи данни показват, че руската ваксина против SARS-COV-2 е безопасна и ефективна

Преди по-малко от седмица бяха публикувани в престижния ...

Facebook

shares