Наука
Пореден случай на жертви на биологичните и органични  храни в тежко състояние

Пореден случай на жертви на биологичните и органични храни в тежко състояние

Не е проблем да се сервират “опасни” храни, ако консуматорите са информирани за това. Проблем е, когато храни с висок риск се рекламират като напълно безвредни. Дори се прави черен ПР на конкурентни “нездравословни” храни. Това е просто подло.

Американската верига за бързо хранене със здравословни храни (която шумно рекламира, че не влага ГМО) Chipotle e разтресена от грандиозен скандал. Основната й реклама се основава на факта, че се стреми да използва органична продукция и месо от естествено отгледани животни.

Веригата наскоро бе затворила около 43 от своите заведения в САЩ. Официалното становище е, че са възникнали технически причини, които не й позволяват да обслужва клиенти . Реалността е, че 37 човека от цяла Америка са в болница. Фактът, че пострадалите са посещавали множество различни заведения на веригата показва, че най-вероятно са били инфектирани. Броят на жертвите вероятно е много по-голям, защото голяма част от тях едва ли свързват състоянието си с консумираната храна във веригата.

В момента се знае само, че в няколко от ресторантите е потвърдена инфекция с бактерията Escherichia coli . Предстои потвърждаване на още изследвани проби.

Причината е установена, но не и източникът. Смята се, че е една от съставките в менютата, но не се знае коя точно. Факт е, че биологичните и органични фермери често използват прясна животинска тор, която е с наличие на ентеробактерии (включително E. coli) в огромна концентрация.

Органичните фермери избягват да използват синтетична тор и смятат, че е по-здравословно да се използват пресни животински екскременти.
Подобна практика е изключително опасна, защото бактериите от екскрементите могат да инфектират земеделската продукция, а чрез тях и хората.

Именно по този начин през 2011 година цяла Европа беше скована от подобен инцидент. Хиляди бяха инфектирани със смъртоносен и резистентен към антибиотици щам Escherichia coli O104:H4, а десетки починаха, защото производител на биосалата е използвал прясна животинска тор. Икономиката на Европа беше замразена, защото много от членките на ЕС отказваха да внасят храни от други държави, включително и България. Финансовите загуби бяха огромни.

Органичната животинска тор е недопустимо да се използва директно. Тя трябва да премине обработка, която трае минимум 2 години, която гарантира, че в нея няма живи патогенно и условно патогенни бактерии.

Share this Story

Подобни публикации

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Харесайте ни във facebook

За biologist

I fucking love science! Микробиолог, science enthusiast, по дефиниция на БГ законодателството се водя "млад учен", просто любопитен. Геймър, меломан, киноман. MARVEL FAN! Млад съм, което явно за много хора е проблем. За други щеше да е проблем, ако бях брадат старец :D Няма угодия. https://www.facebook.com/munroe90

Статии в снимки