Наука

Пореден случай на жертви на биологичните и органични храни в тежко състояние

Не е проблем да се сервират “опасни” храни, ако консуматорите са информирани за това. Проблем е, когато храни с висок риск се рекламират като напълно безвредни. Дори се прави черен ПР на конкурентни “нездравословни” храни. Това е просто подло.

Американската верига за бързо хранене със здравословни храни (която шумно рекламира, че не влага ГМО) Chipotle e разтресена от грандиозен скандал. Основната й реклама се основава на факта, че се стреми да използва органична продукция и месо от естествено отгледани животни.

Веригата наскоро бе затворила около 43 от своите заведения в САЩ. Официалното становище е, че са възникнали технически причини, които не й позволяват да обслужва клиенти . Реалността е, че 37 човека от цяла Америка са в болница. Фактът, че пострадалите са посещавали множество различни заведения на веригата показва, че най-вероятно са били инфектирани. Броят на жертвите вероятно е много по-голям, защото голяма част от тях едва ли свързват състоянието си с консумираната храна във веригата.

В момента се знае само, че в няколко от ресторантите е потвърдена инфекция с бактерията Escherichia coli . Предстои потвърждаване на още изследвани проби.

Причината е установена, но не и източникът. Смята се, че е една от съставките в менютата, но не се знае коя точно. Факт е, че биологичните и органични фермери често използват прясна животинска тор, която е с наличие на ентеробактерии (включително E. coli) в огромна концентрация.

Органичните фермери избягват да използват синтетична тор и смятат, че е по-здравословно да се използват пресни животински екскременти.
Подобна практика е изключително опасна, защото бактериите от екскрементите могат да инфектират земеделската продукция, а чрез тях и хората.

Именно по този начин през 2011 година цяла Европа беше скована от подобен инцидент. Хиляди бяха инфектирани със смъртоносен и резистентен към антибиотици щам Escherichia coli O104:H4, а десетки починаха, защото производител на биосалата е използвал прясна животинска тор. Икономиката на Европа беше замразена, защото много от членките на ЕС отказваха да внасят храни от други държави, включително и България. Финансовите загуби бяха огромни.

Органичната животинска тор е недопустимо да се използва директно. Тя трябва да премине обработка, която трае минимум 2 години, която гарантира, че в нея няма живи патогенно и условно патогенни бактерии.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook