Наука

Не, месото НЕ причинява рак и не увеличава риска от рак

Не искам да разочаровам веганите и вегетарианците, но месото не причинява рак … Тази лъжа трябва да се убие в зародиш, защото има потенциал да се разпространи като тумор сред някои определени групи – интернет майки, диетолози-шарлатани, телевизионни водещи.

Време е хората да пораснат и да разберат, че техния розов свят на крайности не съществува. Инфантилно е да се смята, че един продукт е или вреден или полезен. Храната е съвкупност от биологично активни вещества, която въвеждаме в тялото си, която взаимодейства с него. Никой не е казал, че месото или растителните продукти са задължително безопасни… Напротив, отдавна е установено, че ако обработката на хранителните суровини е неправилна, може да последват неприятни ситуации – инфекции, интоксикации, токсикоинфекции и какво ли още не.

Днес всички медии избухнаха със сензационната новина, че Световната здравна организация (WHO) е обявила место за канцерогенно. Но това не е особено вярно или по-скоро коректно…

Истината е, че на 26 октомври 2015 година в Лион, Франция се е състояла среща на Международна агенция за изучаване на рака (IARC) с 22-ма учени от 10 страни, която е била под формата на конференция. Това силно заключение очевидно не е плод на задълбочени лабораторни проучвания, а на индиректни данни извлечени по съмнителен начин. IARC твърди, че колективът от 22-ма специалисти е разгледал над 800 статции свързани с червеното месо и смъртността сред хората, което според мен е повече от съмнително твърдение. 800 научни статии по подобен проблем…

Untitled-4Едно подобно и цитирано от тези 22-ма учени проучване е “Meat consumption and mortality – results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition” . В него се твърди, че има някаква индикация, че консумацията на месо е свързано с различни сърдечно-съдови, ракови и подобни тежки заболявания. Но по-любопитното е, че в резултатите на същото проучване е посочено, че голяма част от консуматорите на червено месо са активни пушачи и консуматори на алкохол, докато употребата на алкохол и цигари не е характерно за хората, които не консумират месо. Алкохолът и тютюнопушеното са основни рискови фактори и канцерогени. Никъде не е описано как е отделено или изчислено влиянието на тютюнопушенето и алкохола върху въпросните резултатите. Очевидно въпросното проучване по-скоро показва, че хората консумиращи месо са слабо образовани, алкохолици и пушачи, които водят нездравословен начин на живот – утайка на обществото.

Друг извод, който можем да направим е, че WHO и IARC твърдят, че червеното месо причинява рак, но не споделят как. Двете организации отправят сериозни обвинения, но не посочват какъв е механизмът на индуциране на канцерогенеза от месо… Има развити стандартни лабораторни процедури, които оценят дали един продукт е канцерогенен или мутагенен, които би трябвало отдавна да са определили дали место е вредно. Но подобни индикации няма. Освен това в цитираните от тях статии ясно е написано, че се наблюдява корелация, която МОЖЕ БИ свързва месото с ракови заболявания. Много условни заключения, в които има огромен процент несигурност.

Но най-големите критики са към журналистите. Журналистите (както винаги) се изявиха като безмозъчни роботи, които не мислят, а просто цитират и копират. Те не си правят труда да следват първичните закони на журналистиката – да проверяват своите източници. Никой не си направи труда да намери проучванията, които са със свободен достъп в интернет и да ги цитира.

Поредното разочарование от медиите, които създават сензация от нищо, която може да доведе единствено до паника…

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook