Наука

Детоксикацията е поредната измама

Зима иде, тежки времена настъпват. Празници, пиене, ядене до пръскане. След тях всички се чувстваме гузно поради здравословното си състояние, поради теглото си, поради фигурата си. Съсипваме се, а е редно да направим нещо. Редно е да направим нещо, но какво? Най-добрият вариант според медиите е детоксикация – да изчистим токсините от тялото си. Гала от „На кафе“ може да ви даде няколко идеи за детоксикация, интернет е пълен с рецепти, дори в магазините има книги, чайове, добавки за детоксикация. Просто трябва желание.

„Детоксикацията“ всъщност е реален медицински термин, който е превърнат в маркетингова стратегия, която трябва да третира несъществуващи клинични състояния. Реалната медицинска детоксикация се отнася за натравяне с лекарства, наркотици, алкохол, тежки метали и други. Детоксикацията е събирателен термин за процедури, които не може да си избереш в менюто на някой козметичен салон. Истинската детоксикация се практикува в болничните заведения при животозастрашаващи обстоятелства.

Но очевидно съществуват и „токсини“ , които практикуващите алтернативна медицина твърдят, че могат да елиминират. Тази форма на детоксикация е просто трик, с който се легитимира безполезен продукт или процедура, заблуждавайки потребителите, че се основава на науката. Преценяването на една детоксикираща процедура е лесно. Трябва да разберем науката на токсините, как детоксикиращите процедури действат. С тази информация е лесно да се забележи псевдонауката от един умен потребител.

Нашите тела акумулират токсини?

Има причина защо се подлъгваме по маркетинга на детоксикацията – вярваме, че имаме нужда от нея. Ритуалите за пречистване могат да бъдат открити дори в най-ранните исторически сведения. Идеята, че се тровим постоянно по някакъв начин и че имаме нужда да се пречистим от греховете си, изглежда е част от човешката природа, което може би обяснява, защо е част от повечето религии (включително и православното християнство). С увеличаване на познанията по биология и физиология тези страхове се трансформират в идеята за автоинтоксикация. Изчисти червата си и ще се излекуваш от всяко заболяване. Науката отхвърли идеята за автоинтоксикацията още в началото на 20 век. Но въпреки науката, тази идея все още е на почит сред практикуващите алтернативна медицина.  Модерният вариант на автоинтоксикацията изповядва идеята, че комбинирането на някои хранителни добавки, глутен, сол, месо, флуор, лекарства, цигари, ваксини, ГМО и други, води до акумулиране на токсини в тялото.

Но как всъщност един „токсин“ вреди на организма? Истината е, че практикуващите подобни методи не знаят отговора на този въпрос. Използването на универсална рецепта на детоксикация показва просто невъзможността да се посочи специфичен токсин, който се пречиства от конкретния метод.

Дебелото черво заема централно място в идеологията на детоксикаторите. Според тях се формира някаква токсична слуз (наричат я „мукоидна плака“) в дебелото черво, в която се развиват различни паразити като Candida sp. (по-позната като “гъбички”). Но според науката това не е вярно. Мукоидни плаки просто не съществуват. Това е поредният създаден термин, за да се продават консумативи за детоксикация.

Болестта е в резултат на токсини?

Маркетинговите материали за детоксикиращи процедури обикновено описват цял набор от симптоми и заболявания, които са свързани с натрупването на токсини: малко са тия, които се отнасят за някой конкретен (например главоболие, безсъние, глад и други), а някои са толкова конкретни, че могат да ви изплашат (причиняват рак например). Но липсва информация кой токсин точно причинява кое заболяване и най-вече как го причинява. Тук отново се вижда контраста с истинската наука. За да се стигне до извода, че дори едно единствено съединение може да причини заболяване се изисква да се извърши огромно количество проучвания. Въпреки огромния брой описани токсини, маркетингът зад детокс манията не може да посочи с точност кой токсин кое заболяване причинява.

Реалността е такава, че телата ни постоянно са изложени на различни „естествени“ (природни) и синтетични химични съединения. Присъствието на някакво химично съединение в тялото ни не означава, че то ни вреди. Много природни субстанции могат да бъдат изключително токсични, но телата ни са изградили системи и механизми за справянето и неутрализирането на подобни съединения. Кожата, бъбреците, лимфната ни система и най-вече черният дроб изграждат комплексната система участваща в реалната физиологична детоксикация.

Но най-важното, което не трябва да забравяме е, че „Дозата прави отровата“ – дори водата може да е токсична (дилуционна хипонатриемия), когато се консумира в огромни количества.

Защитниците на детоксикиращите процедури обикновено описват черния дроб и бъбреците като филтри, в които токсините физически се задържат и съхраняват. Тяхната идеология изповядва схващането, че именно тези органи трябва да се прочистват периодично, както периодично почиствате кухненската гъба за миене или както сменяте филтъра на колата. Но в реалността тези органи не функционират по този начин. Черният дроб осъществява серия от биохимични трансформации на токсични съединения, които да могат да бъдат последващо елиминирани от жлъчката или бъбреците. Черният дроб е самопречистващ се – токсини не се акумулират в него и освен, ако нямате установено заболяване на черния дроб, той си работи съвсем нормално. Дробът екскретира отпадъчни продукти в урината – в противен случай те си остават в кръвта. Да твърдиш, че който и да е орган има нужда от пречистване е просто демонстрация на невежество в областите на човешката физиология, метаболизъм и токсикология.

Детоксикиращите процедури премахват токсините?

Ако потърсите в журналите или базите данни за клинични проучвания на различни детоксикиращи процедури или китове, ще получите този резултат: „Търсенето ви не даде резултат“.

Няма научно доказателство, което да сочи, че детоксикацията води до какъвто и да е резултат. Не е доказано, че премахват „токсини“ или да имат какъвто и да е положителен здравословен ефект. Подобна такава измама в чужбина са „витаминозните инжекции“, за които също няма доказателства за каквито и да е положителни ефекти върху задравето.

Може ли детоксикацията да ни навреди?

Ако не носят никакви положителни ефекти, то могат ли да ни навредят по някакъв начин?

Когато става дума за просто лека промяна в хранителните ни навици, има съвсем малко сведения за негативни ефекти. Яденето на повече киноа и годжи бери и по-малко преработени храни е може би разумен съвет. Хомеопатичната детоксикация също изглежда безопасна, защото реално не съдържа каквито и да е активни съставки (това е хомеопатия все пак) – това е плацебо система. Но с навлизането на по-нетрадиционни методи за детоксикация, които използват различни биологично активни съставки, очевидно става ясно, че някои от методи крият известен риск.

Клизмата с кафе е много популярен детоксикиращ метод. Но този метод трябва да се избягва, защото има случаи на септицемия (бактерии в кръвоносната система), ректална перфорация и абнормални електролити. Има дори описани смъртни случаи в следствие на подобни нетрадиционни практики. Витаминозните инжекции не изглеждат толкова рисковани, стига инструментите да са стерилни. Някои  лечители обаче имат навика да инжектират препарати, които са предназначени за орално приложено, което е опасно.

Странични ефекти могат да бъдат наблюдавани продължително време след като процедурата свърши. Някои от практикуващите след детоксикация страдат от гадене и диария. Защитниците на детоксикацията наричат тези последици  „пречистващи реакции“, които гарантират, че токсините напускат тялото ви.  Едно от възможните обяснения за това наблюдение е, че е последица от рестартиране на смилателния процес след период на катарзис, при който се осъществява малко или никакво смилане, a нормалната чревна микрофлора е била сериозно увредена. Същият ефект сe наблюдава в хоспитализирани пациенти, които са имали трудност да поемат нормална храна след като са били хранени интравенозно.

Рязка загуба на тегло след детоксикация също може да се наблюдава особено, ако е използван лаксатив. За нещастие това се дължи на загубата на вода и най-вероятно и мускулна тъкан. Независимо от загубата на тегло, тялото ще възвърне обратно загубеното тегло от преди детоксикацията, ако не се спазва режим на хранене и активен начин на живот.

Който и да е продукт, който съдържа в името си „детокс“ или „пречистващ“ може единствено да пречисти портфейла ви от излишни пари. Идеите на алтернативната медицина за детоксикация и пречистване нямат реална научна обосновка. Няма публикувани доказателства, че тези процедури и ритуали имат каквито и да е свойства да пречистят тялото от токсини и отпадни продукти на метаболизма. Въпреки това те имат способността да ни навредят. Детоксикацията се фокусира върху незначителни проблеми и дават погрешната представа на потребителите, че тя (детоксикацията) може да промени определени решения, които сме взели. Здравето не може да се подобри с кутия с билки, бутилка с хомеопатичен препарат или ако си напъхате пликче с кафе в ректума. Начинът на живот, който включва лош режим на хранене, липсата на спорт и физическа активност, пушене, липса на сън, алкохол и наркотици, не може просто да се промие и пречисти.

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook