Наука

Не, алкалната диета НЕ действа и НЕ лекува рак

Скъпи дами, с интерес наблюдавам как споделяте в социалните мрежи всеки ден по 10 пъти чудотворната „алкална диета“, но ще ви разочаровам. Тя не действа!

Почти всяка статия започва с труда на един брилянтен учен и нобелов лауреат – д-р Ото Варбург. Твърди се, че алкалната диета лекува рак, а трудовете на д-р Варбург го потвърждават. Причината е, че според вярващите раковите клетки метаболизират съединенията анаеробно (без кислород). Лично за мен е мистерия каква е връзката между анаеробният метаболизъм и алкалната диета. Но за да бъде една лъжа достоверна, тя трябва да има частица истина. Д-р Варбург печели нобелова награда именно заради откритието си, че раковите клетки проявяват примитивния анаеробен катаблизъм. Той смята, че именно това е в основата на канцеро и туморогенезата. Но днес знаем, че това твърдение е грешно, защото канцерогенезата се причинява от мутации, а анаеробният метаболизъм е резултат от тези генетични промени.

Трябва да се подчертае и фактът, че здравите клетки, които използват кислород за добив на енергия, се нуждаят от кисела среда. Те създават протонен и pH градиент от двете страни на полупропусклива мембрана, за да се синтезира енергия. Това са така наречените дихателни вериги. Или с други думи нуждата от ниско pH, за синтез на енергия е в остър сблъсък с теорията за алкалната диета.

Друго интересно твърдение е, че трябва да се ядат само плодове и зеленчуци, защото те са алкални, но месо и месни продукти трябва да се избягват. Това твърдение е повлияно от някое веганско течение. Плодовете и зеленчуците са богати на органични киселини и въглехидрати, чиито метаболизъм води до  натрупване на продукти, които могат да понижат pH. Това се отнася с пълна сила за лесно усвоимите монозахариди в растителните плодове.

Нима толкова лесно можеш да нарушиш хомеостазата в тялото си, ако изядеш 200 грама хубава пилешка пържола? Не естествено… Интересен е фактът, че стомахът поддържа ниско pH от 3.5, за успешното разграждане на смляната храна. А причината, животът на Земята да съществува 4 милиарда години е, че той е изключително пластичен. Това означава, че има изградени механизми справяне с подобен абиотичен стрес, дори бактериите ги имат. Хората също са достатъчно пластични и е абсурдно да се смята, че яденето на месо може да промени която и да е характеристика на кръвта.

Ако трябва да обобщим: Ото Варбург е реална личност, която прави удивителни наблюдения но леко грешни заключения; аеробният метаболизъм на здравите клетки се нужда и от кисела среда; плодовете не алкализират кръвта; хомеостазата не се променя от храната; а алкалната диета е поредната веганска дивотия.

Ако искате да сте здрави и да изглеждате добре, спортувайте!

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook