Наука

Не, алкалната диета НЕ действа и НЕ лекува рак

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Скъпи дами, с интерес наблюдавам как споделяте в социалните мрежи всеки ден по 10 пъти чудотворната „алкална диета“, но ще ви разочаровам. Тя не действа!

Почти всяка статия започва с труда на един брилянтен учен и нобелов лауреат – д-р Ото Варбург. Твърди се, че алкалната диета лекува рак, а трудовете на д-р Варбург го потвърждават. Причината е, че според вярващите раковите клетки метаболизират съединенията анаеробно (без кислород). Лично за мен е мистерия каква е връзката между анаеробният метаболизъм и алкалната диета. Но за да бъде една лъжа достоверна, тя трябва да има частица истина. Д-р Варбург печели нобелова награда именно заради откритието си, че раковите клетки проявяват примитивния анаеробен катаблизъм. Той смята, че именно това е в основата на канцеро и туморогенезата. Но днес знаем, че това твърдение е грешно, защото канцерогенезата се причинява от мутации, а анаеробният метаболизъм е резултат от тези генетични промени.

Трябва да се подчертае и фактът, че здравите клетки, които използват кислород за добив на енергия, се нуждаят от кисела среда. Те създават протонен и pH градиент от двете страни на полупропусклива мембрана, за да се синтезира енергия. Това са така наречените дихателни вериги. Или с други думи нуждата от ниско pH, за синтез на енергия е в остър сблъсък с теорията за алкалната диета.

Друго интересно твърдение е, че трябва да се ядат само плодове и зеленчуци, защото те са алкални, но месо и месни продукти трябва да се избягват. Това твърдение е повлияно от някое веганско течение. Плодовете и зеленчуците са богати на органични киселини и въглехидрати, чиито метаболизъм води до  натрупване на продукти, които могат да понижат pH. Това се отнася с пълна сила за лесно усвоимите монозахариди в растителните плодове.

Нима толкова лесно можеш да нарушиш хомеостазата в тялото си, ако изядеш 200 грама хубава пилешка пържола? Не естествено… Интересен е фактът, че стомахът поддържа ниско pH от 3.5, за успешното разграждане на смляната храна. А причината, животът на Земята да съществува 4 милиарда години е, че той е изключително пластичен. Това означава, че има изградени механизми справяне с подобен абиотичен стрес, дори бактериите ги имат. Хората също са достатъчно пластични и е абсурдно да се смята, че яденето на месо може да промени която и да е характеристика на кръвта.

Ако трябва да обобщим: Ото Варбург е реална личност, която прави удивителни наблюдения но леко грешни заключения; аеробният метаболизъм на здравите клетки се нужда и от кисела среда; плодовете не алкализират кръвта; хомеостазата не се променя от храната; а алкалната диета е поредната веганска дивотия.

Ако искате да сте здрави и да изглеждате добре, спортувайте!

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

The backlash effect: Костя Копейкин

Да се къпеш в обществена любов не е ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм