Наука

Науката зад физическото привличане

Когато се опитвате да откриете какво привлича хората, очевидно това са физическите характеристики. Но кои са тези физически характеристики? Какво е нужно някой да притежава, за да бъде определен като физически привлекателен? А дали едни и същи черти са привлекателни за всички хора?

Очевидно има някакви културни и времеви различия по отношение на това какво е привлекателно. Но има черти, които се смятат за универсално привлекателни. Неща като младоликост, чиста и гладка кожа, добре изразена телесна симетрия се смятат а привлекателни сред всички хора независимо от етноса или расата.

Но съществуват и универсални черти, които се отнасят само за мъжете или само за жените. За жените важни черти са  големи и добре оформени гърди, малка талия и дълги крака. Атрактивните мъже имат добре оформени и мускулести гърди, V образен торс или с други думи – широки рамене и малка талия.

Нещо интересно, което са научили изследователите от проучванията за атрактивността е, че лицето е по-атрактивно и важно, отколкото тялото. Ако се загледаме в мъжки и женски лица също може да открием известен брой универсални характеристики. За жените особености като високо чело, малък нос, високи скули и плътни устни се смятат за атрактивни. При мъжете това са здрава и добре изразена брадичка и удължено лице.

Наблюденията показват, че мъжете са силно привлечени от представители на нежния пол с добре изразени женски черти, а жените от мъже с добре изявена мъжественост. Или с други думи двата пола изпитват влечение към силно изразения полов диморфизъм.

Untitled-2

Друга характеристика, която се смята за универсално атрактивна е нормалността. Този факт се противопоставя на идеята, че по-атрактивни са уникални черти. Тази особеност е много добре илюстрирана на по-горе посочената графика. На нея виждате снимки на женски лица, които са слети и нормализирани. На първата част от снимката се вижда едно лице изградено от наложени една върху друга снимките на две жени, а чертите им са слети. В редицата се вижда поредица от лица получени от слети 4, 8, 16 и 32 снимки.

Загледайте се в тези 5 лица и кажете кое ви харесва повече? Мнозинството посочва това, което е изградено от 32 снимки. Това означава, че колкото една жена ( в конкретния случай) прилича на нормализираното с 32 снимки лице, толкова по-атрактивна е тя. Вероятно си мислите, че това не е вярно, защото характеристиките на нормализираното лице зависят изцяло от лицата, от които е съставено. Ако се изберат лица на други 32 жени резултатът може би ще е различен? Но излиза, че това не е вярно… На втория ред има редица от нормализирани лица, всяко изградено от 32 снимки на напълно различни групи жени. Както виждате редицата от снимки е идентична, усреднена, нормализирана… Разбира се, ако се концентрирате върху тези лица, ще откриете някои разлики, но като цяло генерираните лица си приличат.

Untitled-3

Но това, което смятаме за привлекателно може да бъде повлияно от изключително странни неща. В едно проучване учените сложили една и съща снимка на красива жена в бяла и червена рамка. Помолили участниците в проучването да оценят жената на снимката, като на всеки са показвали само една от двете снимки. Резултатите посочват, че хората намират за по сексуално привлекателна жената, чиято снимка е обградена от червена рамка.

Интересното е, че проучванията за атрактивността на хората сочат, че хората харесват индивиди, които се доближават до някакъв усреднен и нормализиран образ, а всичко, което се отклонява от този нормализиран, усреднен образ отблъсква. Но както знаем от статистиката – винаги има отклонения от правилото!

curiosity

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook