Наука

Науката зад физическото привличане

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Когато се опитвате да откриете какво привлича хората, очевидно това са физическите характеристики. Но кои са тези физически характеристики? Какво е нужно някой да притежава, за да бъде определен като физически привлекателен? А дали едни и същи черти са привлекателни за всички хора?

Очевидно има някакви културни и времеви различия по отношение на това какво е привлекателно. Но има черти, които се смятат за универсално привлекателни. Неща като младоликост, чиста и гладка кожа, добре изразена телесна симетрия се смятат а привлекателни сред всички хора независимо от етноса или расата.

Но съществуват и универсални черти, които се отнасят само за мъжете или само за жените. За жените важни черти са  големи и добре оформени гърди, малка талия и дълги крака. Атрактивните мъже имат добре оформени и мускулести гърди, V образен торс или с други думи – широки рамене и малка талия.

Нещо интересно, което са научили изследователите от проучванията за атрактивността е, че лицето е по-атрактивно и важно, отколкото тялото. Ако се загледаме в мъжки и женски лица също може да открием известен брой универсални характеристики. За жените особености като високо чело, малък нос, високи скули и плътни устни се смятат за атрактивни. При мъжете това са здрава и добре изразена брадичка и удължено лице.

Наблюденията показват, че мъжете са силно привлечени от представители на нежния пол с добре изразени женски черти, а жените от мъже с добре изявена мъжественост. Или с други думи двата пола изпитват влечение към силно изразения полов диморфизъм.

Untitled-2

Друга характеристика, която се смята за универсално атрактивна е нормалността. Този факт се противопоставя на идеята, че по-атрактивни са уникални черти. Тази особеност е много добре илюстрирана на по-горе посочената графика. На нея виждате снимки на женски лица, които са слети и нормализирани. На първата част от снимката се вижда едно лице изградено от наложени една върху друга снимките на две жени, а чертите им са слети. В редицата се вижда поредица от лица получени от слети 4, 8, 16 и 32 снимки.

Загледайте се в тези 5 лица и кажете кое ви харесва повече? Мнозинството посочва това, което е изградено от 32 снимки. Това означава, че колкото една жена ( в конкретния случай) прилича на нормализираното с 32 снимки лице, толкова по-атрактивна е тя. Вероятно си мислите, че това не е вярно, защото характеристиките на нормализираното лице зависят изцяло от лицата, от които е съставено. Ако се изберат лица на други 32 жени резултатът може би ще е различен? Но излиза, че това не е вярно… На втория ред има редица от нормализирани лица, всяко изградено от 32 снимки на напълно различни групи жени. Както виждате редицата от снимки е идентична, усреднена, нормализирана… Разбира се, ако се концентрирате върху тези лица, ще откриете някои разлики, но като цяло генерираните лица си приличат.

Untitled-3

Но това, което смятаме за привлекателно може да бъде повлияно от изключително странни неща. В едно проучване учените сложили една и съща снимка на красива жена в бяла и червена рамка. Помолили участниците в проучването да оценят жената на снимката, като на всеки са показвали само една от двете снимки. Резултатите посочват, че хората намират за по сексуално привлекателна жената, чиято снимка е обградена от червена рамка.

Интересното е, че проучванията за атрактивността на хората сочат, че хората харесват индивиди, които се доближават до някакъв усреднен и нормализиран образ, а всичко, което се отклонява от този нормализиран, усреднен образ отблъсква. Но както знаем от статистиката – винаги има отклонения от правилото!

curiosity

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм