Наука
Датиране с въглерод сочи, че най-старото копие на Корана предхожда пророка Мохамед

Датиране с въглерод сочи, че най-старото копие на Корана предхожда пророка Мохамед

Учени вярват, че копие на Корана, което се намира в Англия, може да бъде по-старо от самия пророк Мохамед.

Учени от Оксфордския университет са датирали с въглерод фрагмент от копие на Корана, съхранявано в библиотека в Бирмингам, което показва, че книгата е създадена между 568 и 654 година сл. Хр. Ислямските духовници обаче вярват, че Мохамед е живял между 570 и 632 година сл. Хр.

Това означава, ако датирането е точно, че Коранът е създаден преди първия формален текст да е написан по заповед на халиф Осман през 653 година. Възможно е книгата да датира от детството на Мохамед или дори преди неговото рождение.

Това откритие е равносилно на откритото евангелие, което датира от детството на Исус Христос (Житие на около 1500 години твърди, че Христос не е распнат – Ватиканът в паника)

Според мюсюлманските традиции, пророкът Мохамед е получил своите прозрения, които са оформили Корана, между 610 и 632 година сл. Хр. – годината на неговата смърт.

По това време божественото послание не е било оформено под формата на книга, в която се разпространява днес. Вместо това откровенията са се съхранявали в „паметта на хората“. Част от тях са били записани на пергамент, камък, палмови листа и други. Халиф Абу Бакр, първият лидер на мюсюлманското общество след Мохамед, нарежда събирането на всички материали и оформянето на книга. Крайната форма е завършена под наставленията на третия лидер – Халиф Осман 650 г.

Mюсюлманските учени оспорват това откритие, което се противопоставя на всичко, което се знае за живота на Мохамед, но някои историци смятат, че всички доказателства до момента са напасвани, за да потвърдят написаното в Корана.

Въглеродното датиране е извършено върху пергамента, но не и върху мастилото. Смята се, че като цяло датирането е точно.

Смята се, че Мохамед и неговите последователи са събирали текстове, които вече са циркулирали сред тогавашното общество и които са съвпадали с техните политически и религиозни цели и виждания, но със сигурност не са били божествени откровения или послания.

Източник:

University of Birmingham

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story

Подобни публикации

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Харесайте ни във facebook

За biologist

I fucking love science! Здравейте! Казвам се Й. Стефанов и съм микробиолог (бъдещ доктор), science enthusiast, по дефиниция на БГ законодателството се водя "млад учен", просто любопитен. Геймър, меломан, киноман. MARVEL FAN! Млад съм, което явно за много хора е проблем. За други щеше да е проблем, ако бях брадат старец :D Няма угодия. Ако някой иска да се свърже с мен, може да ми пише на посочения имейл, да ми прати съобщение в страницата "Наука и критично мислене" (която е моя) или просто да ми пише на личния профил: https://www.facebook.com/munroe90

Статии в снимки

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!