Наука

Датиране с въглерод сочи, че най-старото копие на Корана предхожда пророка Мохамед

Учени вярват, че копие на Корана, което се намира в Англия, може да бъде по-старо от самия пророк Мохамед.

Учени от Оксфордския университет са датирали с въглерод фрагмент от копие на Корана, съхранявано в библиотека в Бирмингам, което показва, че книгата е създадена между 568 и 654 година сл. Хр. Ислямските духовници обаче вярват, че Мохамед е живял между 570 и 632 година сл. Хр.

Това означава, ако датирането е точно, че Коранът е създаден преди първия формален текст да е написан по заповед на халиф Осман през 653 година. Възможно е книгата да датира от детството на Мохамед или дори преди неговото рождение.

Това откритие е равносилно на откритото евангелие, което датира от детството на Исус Христос (Житие на около 1500 години твърди, че Христос не е распнат – Ватиканът в паника)

Според мюсюлманските традиции, пророкът Мохамед е получил своите прозрения, които са оформили Корана, между 610 и 632 година сл. Хр. – годината на неговата смърт.

По това време божественото послание не е било оформено под формата на книга, в която се разпространява днес. Вместо това откровенията са се съхранявали в „паметта на хората“. Част от тях са били записани на пергамент, камък, палмови листа и други. Халиф Абу Бакр, първият лидер на мюсюлманското общество след Мохамед, нарежда събирането на всички материали и оформянето на книга. Крайната форма е завършена под наставленията на третия лидер – Халиф Осман 650 г.

Mюсюлманските учени оспорват това откритие, което се противопоставя на всичко, което се знае за живота на Мохамед, но някои историци смятат, че всички доказателства до момента са напасвани, за да потвърдят написаното в Корана.

Въглеродното датиране е извършено върху пергамента, но не и върху мастилото. Смята се, че като цяло датирането е точно.

Смята се, че Мохамед и неговите последователи са събирали текстове, които вече са циркулирали сред тогавашното общество и които са съвпадали с техните политически и религиозни цели и виждания, но със сигурност не са били божествени откровения или послания.

Източник:

University of Birmingham

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook