Наука

Как да “разплачем” православна статуя или икона?

През изминалата седмица бяхме свидетели на поредното чудо. Според монаси от Лопошенския манастир върху техен килим са се появили чудодейно два мазни отпечатъка на детски длани. Символиката е доста силна – в този манастир идват двойки с репродуктивни проблеми, които се молят Бог да ги ощастливи с дете. Логично е отпечатъците да са на дете.
Но колко реално е това чудо? Не можем да пренебрегнем и факта, че силата на проявление на божиите чудеса намалява с течение на времето. Преди 6000 години Бог създаде цяла Вселена и нас включително. Явяваше са на хора като видение, под формата на горящ храст, причиняваше потопи, изпепеляваше градове, разделяше реки, контролираше флората и фауната, караше момичетата да зачеват от него без физически контакт. Днес се задоволяваме само с плачещи икони…

Ако се поразровите в тази тема ще стигнете до много интересно заключение. Може да се каже, че православната църква държи патентните права върху плачещите и кървящи предмети. Подобни събития се случват с изключително висока честота в православни храмове. Но как плачат?

Плачещи икони

 

Плачещата икона от храма Saint Nicholas в Милано

Плачещата икона от храма Saint Nicholas в Милано

 

През 2012 година Skeptical Inquirer публикува свое разследване на плачеща икона в православния храм Saint Nicholas в Милано. Иконата е на Дева Мария, от чиито очи се стичат капчици течност с неизвестен произход и съдържание. Вземат се проби, които са изследвани чрез хроматография и масспектрометрия в University of Pavia. Резултатите показват, че капките течност са някакъв вид растителни мазнини. Възможността тази течност да е част от боите на мастна основа се изключва, тъй като те са минерални. А и се избягва използването на растителни мазнини в изобразителното изкуство, тъй като са изключително нетрайни.
Трябва да се подчертае, че този феномен, ако беше естествен, би трябвало да се наблюдава по цялата картина, а не само в една конкретна и доста специфична област – очите на Девата.

Според изследователите най-вероятно някой е накапал малки капки зехтин или друг вид растителна мазнина.

Работейки по този случай, полицията споделя, че едновременно работят и по аналогичен, но в Месина, Сицилия. Семейна двойка твърдяла, че иконата, която притежават чудодейно започнала да кърви. Този феномен привлича хиляди поклонници (и техните . Полицията решава да вземе проби от кръвта и провежда ДНК анализ, като разкрива, че кръвта на кървящата икона всъщност е на собствениците. Двойката получава обвинение за злонамерено възползване от доверчивостта на хората.

Но използването на растителни масла е хитра постъпка, тъй като този акт трудно може да се свърже с предполагаем извършител. Използването на интимни телесни флуиди е хубаво да се избягва.

Плачещи статуи

Да накараш статуя да плаче е още по-лесно, а ефектът по-впечатляващ. Първо трябва да се сдобиете с религиозна статуя направена от порьозен материал – керамична статуя например. Тъй като през нея може да преминава влага, тези статуи винаги се гланцират. Това улеснява значително задачата ви, тъй като е нужно просто да направите миниатюрни пукнатини, които да нарушат цялостта на гланца, през които да преминава желаната течност. Трябва ви и допълнителен миниатюрен отвор, през който да инжектирате течност във вътрешността на статуята.

Именно тази тактика е била използвана, за да се осъществи финансова измама във Виетнамския общински католически център в Инала, Брисбейн, Австралия. Полицията е конфискувала плачеща статуя, която е била подложена на рентгеново изследване, при което са открити два малки изкуствени отвора, през които е инжектирана различна течност.

С помощта на газ хроматография и масспектрометрия е установен и съставът на маслената течност, който наподобявал този на комерсиално предлагани масла с розов аромат на пазара.

Религиозното общество обаче не е скептично настроено и приема подобни събития за напълно реални. Скептично е единствено към обвинението и направените химични, физични и молекулярни анализи. Според вярващите хора никой не е заловен да капе олио върху иконите –следователно това е чудо. Но ако не можем да разкрием номерата на фокусниците това означава ли, че те правят магии?

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook