Наука

Нуждата от религии и вяра спада рязко с всяко следващо поколение

Поредно научно проучване показва, че религията е изправена пред катастрофа! Тя е застрашена от изчезване. Религията и религиозните учения заемат все по-малко място в живота и ежедневието на младите и тази тенденция се засилва с всяко следващо поколение.

Причините за тази тенденция са много и комплексни. Голяма част от младите са образовани, имат достъп до източници на огромно количество информация (интернет).  Те имат потребност от тази информация. Религията не може да даде отговор на въпросите, които ги вълнуват. Те виждат все по-ясно сблъсъка между науката и религията и колко абсурдни твърдения отправя тя (религията). Често религията стои зад тези, които са толкова далече от реалността, че тази фикция отблъсква младото и мислещо поколение. Всичко това създава образ на младите като критично мислещи индивиди, които поставят под въпрос всяко едно твърдение, имат способност да го оценят и определено не вярват сляпо на всичко казано.

Тези факти ни дават причина да се радваме и едновременно с това и да се страхуваме. Трябва да се радваме, защото новите поколения ще могат да вземат аргументирани решения и няма да се поддават лесно на лъжливи твърдения и обещания – особено политически.

Страховете се пораждат от религиозните общества, които се радикализират. Те много ясно виждат настоящата тенденция и взимат мерки. Християните в различни държави се надигат и настояват за задължително изучаване на религия. Под часове за религия те разбират часове по Християнство. Освен това те настояват и за забрана изучаването на научни теории, които се противопоставят на абсурдните религиозни твърдения. Дори в България Църквата през последните месеци яростно атакува медиите и държавните институции със своите предложения за религиозно образование. За да достигнат посланията им до повече хора, нашите свещеници спекулират със страховете на хората. Очевидно, ако не се изучава религия в училище, всеки морал ще ни напусне и ще настъпи Ад на Земята. В САЩ се стига до абсурди. Създават се музеи, които илюстрират как Адам и Ева правят секс на поляна сред динозаври.

Ислямският свят е доста по-радикален. Терористичните организации спират процеса на пробуждане в зародиш. Те забраняват достъпа до всякаква информация, изолират хората от външния свят, забраняват достъпа до светско образование и налагат насилие и терор над всеки, който си позволи да пренебрегне техни забрани.

Религиозните общества са отчаяни, но този процес не може да спре!

Проучването

Проучването е обзорно и включва представителна извадка от 11.2 милиона души. Анкетите са направени на деца в 8, 10 и 12 клас в периода 1966 – 2014 година в САЩ. През 2010 година два пъти повече от дванадесетокласниците заявяват, че нямат религиозна принадлежност, в сравнение с дванадесетокласниците от 70-те години. 40-50% повече от учениците в 8-ми и 10-ти клас също заявяват, че нямат религиозна принадлежност. Индивидите от последните поколения одобряват все по-малко религиозните организации, по-малко вероятно е да заявят, че религията е важна за тях. Споделят, че са все по-малко духовни и прекарват все по-малко време в молитви и медитация. Този спад в религиозната ориентация сочи, че назрява движение на невярващи секуларисти.

Спадът се наблюдава най-силно сред бели индивиди и момичета. Свързва се с времена на икономически просперитет, висок семеен доход, материализъм. Или с други думи религиозността е по-слабо застъпена сред интелигентни и икономически стабилни индивиди, което е в пряка корелация с други проучвания, според които колкото по-религиозно е едно общество, толкова по-икономически слабо е то и толкова по-слабо образовано.

Generational and Time Period Differences in American Adolescents’ Religious Orientation, 1966–2014

Защо “Религията е за тези, които не разбират науката”?

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook