Наука

Консумацията на алкохол ни прави по-привлекателни

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Вече е и научно доказано! Консумирането на алкохол (еквивалентно количество на една чаша вино) може да направи употребилия го да изглежда по-привлекателен, отколкото когато е трезвен. Трябва да се отбележи, че този ефект изчезва, ако се прекали с питиетата.

Това откритие е направено от учени от University of Bristol и са го описали в статия – Increased Facial Attractiveness Following Moderate, but not High, Alcohol Consumption.

Професор Маркус Мунафо и колегите му от Училището по Експериментална психология са помолили група хетеросексуални индивиди (20 жени и 20 мъже), които употребяват алкохол социално, да попълнят анкета, която отчита привлекателността.

На доброволците са били предоставени изображения на хора, които са били заснети трезви и след консумиране на 250 мл и 500 мл вино. След това са били помолени да споделят на кое от изображенията заснетият човек е по-атрактивен.

Снимки на хора, които са консумирали само една чаша вино са определени като по-атрактивни от тези, на които са трезвени. Този ефект обаче не се наблюдава, когато е употребена повече от една чаша алкохол.

Тази промяна в атрактивността е свързана с промяна във външния вид. Според изследователите това се дължи на вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове), която е свързана с консумацията на алкохол и води до зачервяване на лицето, което се приема от много хора като атрактивен белег. Малки количества алкохол се свързват и с по-положително настроение и усмивки, които също разкрасяват.

Както всички знаем прекалената консумация на алкохол може да доведе до действия, за които може да съжаляваме на следващия ден. Внимавайте! 🙂

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм