НЕнаука

Не, Стивън Хокинг не е признал, че Бог съществува!

От няколко дни в интернет циркулира поредната лъжа. Нищо ново. Разпространява се от псевдомедия на псевдомедия като вирус. Вярващите изпадат в екстаз, получават истински душевен оргазъм, а псевдомедиите трупат посещения от поредната разпространена от тях лъжа. 

srf4w

Още по-смешното е, че дори БНТ  и по-точно предаването “Вяра и общество” са се вързали на тази лъжа и в момента ще коментират събитието. Но аз ги разбирам… При тази липса на аргументи, с която да докажат съществуването на всемогъща сила, всеки подобен слух е лъч надежда.

Големият проблем е, че телевизиите и псевдомедиите не следват елементарни норми на журналистиката. Те не проверяват източниците си на информация, не проверяват достоверността, дори не се замислят, че може да публикуват лъжа. А подобна новина заслужава проверка, защото е меко казано съмнителна.

dre4r

Стартът на тази еуфория започва на 8-ми март. В никому известен сайт (http://worldnewsdailyreport.com), в който “Bob Flanagan” публикува статия, според която Стивън Хокинг е държал реч на събитие в Кеймбридж. Според статията, Хокинг е споделил лично преживяване. Брат му е изпаднал в клинична смърт в продължение на 43 минути, при което е имал преживяване близко до смъртта. Той споделя, че е видял някаква висша сила. След това изживяване на брат си, Хокинг започва да вярва, че има някакъв феномен, който е създал всичко. Много плоска история, нали?

Една кратка справка показва, че въпросният сайт е американско-еврейска-ционистка медия, базирана в Тел Авив и има за цел да отразява събития и новости около библейската археология и мистериите по Света.

Българските медии споделят малко по-различна история. Те отново говорят, че Стивън Хокинг вярва в някакъв феномен, но новината идвала от телевизията S4C. Изненадващо, на сайта на телевизията подобна публикация няма…

Искам да ви споделя едно реално интервю на Хокинг от преди няколко месеца. Според него е напълно нормално преди да сме разбирали науката, да вярваме, че Вселената е създадена от някаква висша сила. Но към настоящия момент науката предлага доста по-убедително обяснение.

Но дори и Хокинг да вярваше в съществуването на Богове, това не означава, че те съществуват… Това означава, че той е вярващ и нищо повече. В науката вярата няма никаква стойност.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook