НЕнаука
Не, Стивън Хокинг не е признал, че Бог съществува!

Не, Стивън Хокинг не е признал, че Бог съществува!

banner-ciela-website

От няколко дни в интернет циркулира поредната лъжа. Нищо ново. Разпространява се от псевдомедия на псевдомедия като вирус. Вярващите изпадат в екстаз, получават истински душевен оргазъм, а псевдомедиите трупат посещения от поредната разпространена от тях лъжа. 

srf4w

Още по-смешното е, че дори БНТ  и по-точно предаването “Вяра и общество” са се вързали на тази лъжа и в момента ще коментират събитието. Но аз ги разбирам… При тази липса на аргументи, с която да докажат съществуването на всемогъща сила, всеки подобен слух е лъч надежда.

Големият проблем е, че телевизиите и псевдомедиите не следват елементарни норми на журналистиката. Те не проверяват източниците си на информация, не проверяват достоверността, дори не се замислят, че може да публикуват лъжа. А подобна новина заслужава проверка, защото е меко казано съмнителна.

dre4r

banner-ciela-website

Стартът на тази еуфория започва на 8-ми март. В никому известен сайт (http://worldnewsdailyreport.com), в който “Bob Flanagan” публикува статия, според която Стивън Хокинг е държал реч на събитие в Кеймбридж. Според статията, Хокинг е споделил лично преживяване. Брат му е изпаднал в клинична смърт в продължение на 43 минути, при което е имал преживяване близко до смъртта. Той споделя, че е видял някаква висша сила. След това изживяване на брат си, Хокинг започва да вярва, че има някакъв феномен, който е създал всичко. Много плоска история, нали?

Една кратка справка показва, че въпросният сайт е американско-еврейска-ционистка медия, базирана в Тел Авив и има за цел да отразява събития и новости около библейската археология и мистериите по Света.

Българските медии споделят малко по-различна история. Те отново говорят, че Стивън Хокинг вярва в някакъв феномен, но новината идвала от телевизията S4C. Изненадващо, на сайта на телевизията подобна публикация няма…

Искам да ви споделя едно реално интервю на Хокинг от преди няколко месеца. Според него е напълно нормално преди да сме разбирали науката, да вярваме, че Вселената е създадена от някаква висша сила. Но към настоящия момент науката предлага доста по-убедително обяснение.

Но дори и Хокинг да вярваше в съществуването на Богове, това не означава, че те съществуват… Това означава, че той е вярващ и нищо повече. В науката вярата няма никаква стойност.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares