НЕнаука
Деца с трима родители – разсъждения на lentata.com

Деца с трима родители – разсъждения на lentata.com

banner-ciela-website

Lentata.com, „медията”, която промотира сред читателите си уринотерапията (Линк), която (уж) лекувала вагинални възпаления, болни яйчници и други, отново се опитва да всее паника в хората чрез своята стряскаща бедна биологична култура… А уж първият принцип на журналистиката е да се изричат само истини!

Във въпросната статия авторът съобщава, че  Великобритания е одобрила създаването на деца чрез биологичен материал от трима родители, като  в края на материала се дава и лично мнение – НО, ние за пореден път стоим пред въпроса – РЕДНО ли е науката да се намчесва чак толкова в човешката природа и дали това „заместване на създателя” няма да ни провали като човечество в бъдеще?”

Очевидно е, че авторът се опитва да внуши на читателите погрешното схващане, че по този начин хората биха могли да създават „дизайнерски деца”. Такива с руса коса, сини очи, определен пол и каквато си поискат родителите друга характеристика. Наистина това звучи като откъс от хорър филм. Но нали жълтото се чете и продава…

banner-ciela-website

Дразнещо е, че в подобни писания не се открива и ред за медицинските ползи, които са огромни. Акцентира са не жълтото, което (парадоксално) е заклеймявано от медията. Няма медия, която да се опита да стигне до истината и да разясни на читателите на прост език за какво става дума.

А хората трябва да знаят, че:

Генетичният материалът от третия родител, който е жена е съвсем малък. Той не засяга външните физически белези на детето. ДНК фрагментът просто обезпечава нормалното функциониране на митохондриите – местата, в които се извършва енергийния метаболизъм. Макар и въпросният ДНК фрагмент да е малък в сравнение с човешкия геном, „повреди” в него водят до сериозни последици. Техниката предпазва от генетични дефекти, които водят до глухота, заболявания на черния дроб, сърцето, диабет и други. Митохондриите всъщност са “пришълци”. Те имат бактериален произход и полуавтономен геном. В този ред на мисли е по-правилно да се каже, че се манипулира полуавтономния геном на митохондриите.

Етично ли е да подобриш качеството на живот на едно дете?

Цитат от  статията за уринотерапия: “И не, че ви препоръчваме лечение с урина. Просто да си знаете, че има доста хора, които това правят.”

Или ако го правят много хора, значи е етично? :D

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares