Наука

Големият взрив: началото на всичко

До средата на 20-ти век повечето учени са смятали, че Вселената е безкрайна и отвъд времето, докато Теорията на относителността на Айнщайн е обяснила по-добре гравитацията, а Едуин Хъбъл е открил, че галактиките се отдалечават една от друга по начин, който отговаря на предходни теории. През 1964 г. случайно е открито Реликтовото излъчване , остатък от по-ранните фази на Вселената, което заедно със споменатите доказателства е затвърдило Теорията за големия взрив .

Оттогава все по-новите технологии като Телескопът “Хъбъл” са доизградили представата ни за Големия взрив и структурата на космоса. Съвременни наблюдения дори предполагат, че Вселената се разширява с ускорение.

 

вфд

Но какво представлява Големият Взрив? Как може от нищо да се създаде нещо?

Нека разгледаме какво знаем дотук. Нека прескочим началото засега. Първо – Големият взрив не е експлозия. Представлявал е разтегляне на пространството едновременно във всички посоки. Вселената е била много, много малка и бързо е достигнала размерите на футболна топка.

Вселената не се е намирала никъде. Пространството се е разширявало в самото себе си. Вселената не може да се намира в нищо, защото няма граници. Понятие като “Извън Вселената” не съществува. Вселената е всичко, което съществува.

В тази гореща и плътна среда енергията се е превръщала в малки частици, които са съществували за съвсем кратко време. От глуони са се създавали чифтове кварки , които са се унищожавали взаимно, може би отдавайки още глуони. А те са си взаимодействали с други краткотрайни кварки, образувайки нови чифтове кварки и нови глуони. Материята и енергията са били равнозначни не само на теория. Било е толкова горещо, че на практика са представлявали едно и също.

Някъде по това време материята е взела превес над анти-материята. Днес живеем в свят, изграден от материя и почти никаква анти-материя. По някакъв начин за всеки един милиард частици анти-материя са се формирали един милиард и една частици материя.

Вместо една единствена фундаментална физична сила във вселената вече имало няколко нейни версии, действащи според различни правила.

До този момент Вселената се е “разтегнала” до един милиард километра в диаметър, което е довело до спад в температурата.

Цикълът от превръщане на кварки в енергия и обратно престава. Оттук нататък действаме с каквото разполагаме. Кварките започват да формират нови частици – хадрони , като протоните и неутроните. Има много комбинации от кварки, които могат да образуват какви ли не хадрони, но много малко от тях са стабилни и могат да съществуват.

Моля, обърнете внимание на факта, че дотук е изминала само една секунда от самото начало. Вселената, чиито размери са вече около 100 милиарда километра, е достатъчно студена, за да позволи на неутроните да се разпаднат в протони и да формират първия водороден атом. Представете си Вселената в този момент като супа, гореща милиарди градуси по Целзий, пълна с безброй частици и енергия. През следващите няколко минути се е охладила и нещата са се поуспокоили. Атомите са се формирали от хадрони и електрони и са създали електронеутрална среда. Някои наричат този период “Тъмните векове”, защото е нямало звезди, а водородният газ не е позволявал на видимата светлина да се разпространява.

Но какво значение има тази светлина, щом не е съществувало нищо живо, което да я види?

Когато  след милиони години водородните газове са се събрали при високо налягане, под действието на гравитацията, е започнало образуването на звезди и галактики. Тяхната радиация е разградила стабилния водороден газ до плазма, която и днес е разпространена във вселената и позволява движението на светлината.

Най-накрая – светлина! Добре.

Ами онази част, която решихме да подминем?

Какво се е случило още в самото начало?

Точно тази част може да се определи като “Големия Взрив” . Не знаем какво се е случило. На този  етап понятието ни за физичните закони губи смисъл. Самото време спира да има значение. За да разберем какво се е случило, ще имаме нужда от теория, която обединява Теорията на относителността и Квантовата механика. Въпрос, по който безброй учени работят в момента.
Това оставя много въпроси без отговор:

  • Имало ли е други вселени преди нашата?
  • Тя ли е първата и единствена вселена?
  • Какво е причинило Големия Взрив?
  • Или е предизвикан от физични закони, които още не разбираме?

Може би никога няма да разберем. Но това, което знаем, е, че познатата ни Вселена започва оттук и е създала частици, звезди, галактики, Земята и теб! Тъй като ние самите сме създадени от мъртви звезди, не се разграничаваме от вселената. Част сме от нея. Може дори да се каже, че сме част от начина, по който вселената преживява съществуването си. Та нека се движим по този път, докато не останат въпроси без отговор.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook