Наука
Защо остаряваме?

Защо остаряваме?

banner-ciela-website

Докато полагате поредния опит да запасите младежкия външен вид, може би се чудите защо всъщност остаряваме? Какво кара телата и клетките ни да стареят?

За този неприятен феномен са отговорни богат набор от вътрешни и външни фактори – диета, физическа активност, стрес и други, които допринасят за увреждането на клетките, тяхното възстановяване и като цяло скоростта, с която остаряваме. Но освен всички тези фактори, ние имаме и биологичен часовник. Може би не точно часовник, а по-скоро таймер, чието време изтича. С други думи – програмирани сме да умрем .

Тялото ви е изградено от трилиони клетки, като част от тях постоянно търпят делене. Всеки път, когато се делят, те създават копие на носения в тях геном под формата на суперспирализирани и компактизирани хромозоми. Хората имат два набора по 23 броя от тях в почти всяка клетка (без половите). Проблемът е, че репликацията на ДНК не е перфектен процес.  Репликативните ензими прескачат област в хромозомите, наречена теломери, с цел да се предотврати загуба на генетична информация. Самите теломери са изградени от структурна и нефункционална ДНК, която можем да си позволим да загубим. Проблемът е, че при всяко делене теломерите стават все по-къси и по-къси, докато напълно изчезнат. Тогава клетките спират да се делят.

banner-ciela-website

Някои червеи имат способността да възстановяват напълно своите теломери, което ги прави биологично безсмъртни. Все пак продължителността има на живот варира и са уязвими към заболявания и външни фактори. Това означава, че стареенето е смесица от фактори на околната среда и генетиката.

Но защо и нашите клетки не удължават своите теломери?  Този репликативен лимит ни предпазва от развитие на ракови и туморни образувания. Тези две състояния всъщност представляват неконтролируемо и безкрайно делене на клетки.

При хората репликативният лимит е около 50 деления. Щом се достигне този лимит, клетките спират да се делят, губят различни биологични функционалности и умират, причинявайки различни характеристики свързани със старостта. Това дава и обяснение, защо продължителността на живот е черта, която се унаследява в поколенията. Все пак дължината на теломерите ви се определя от родителите.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares