Наука

Защо остаряваме?

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Докато полагате поредния опит да запасите младежкия външен вид, може би се чудите защо всъщност остаряваме? Какво кара телата и клетките ни да стареят?

За този неприятен феномен са отговорни богат набор от вътрешни и външни фактори – диета, физическа активност, стрес и други, които допринасят за увреждането на клетките, тяхното възстановяване и като цяло скоростта, с която остаряваме. Но освен всички тези фактори, ние имаме и биологичен часовник. Може би не точно часовник, а по-скоро таймер, чието време изтича. С други думи – програмирани сме да умрем .

Тялото ви е изградено от трилиони клетки, като част от тях постоянно търпят делене. Всеки път, когато се делят, те създават копие на носения в тях геном под формата на суперспирализирани и компактизирани хромозоми. Хората имат два набора по 23 броя от тях в почти всяка клетка (без половите). Проблемът е, че репликацията на ДНК не е перфектен процес.  Репликативните ензими прескачат област в хромозомите, наречена теломери, с цел да се предотврати загуба на генетична информация. Самите теломери са изградени от структурна и нефункционална ДНК, която можем да си позволим да загубим. Проблемът е, че при всяко делене теломерите стават все по-къси и по-къси, докато напълно изчезнат. Тогава клетките спират да се делят.

Някои червеи имат способността да възстановяват напълно своите теломери, което ги прави биологично безсмъртни. Все пак продължителността има на живот варира и са уязвими към заболявания и външни фактори. Това означава, че стареенето е смесица от фактори на околната среда и генетиката.

Но защо и нашите клетки не удължават своите теломери?  Този репликативен лимит ни предпазва от развитие на ракови и туморни образувания. Тези две състояния всъщност представляват неконтролируемо и безкрайно делене на клетки.

При хората репликативният лимит е около 50 деления. Щом се достигне този лимит, клетките спират да се делят, губят различни биологични функционалности и умират, причинявайки различни характеристики свързани със старостта. Това дава и обяснение, защо продължителността на живот е черта, която се унаследява в поколенията. Все пак дължината на теломерите ви се определя от родителите.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

The backlash effect: Костя Копейкин

Да се къпеш в обществена любов не е ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм