Наука
Морски плужек краде гени от водорасли

Морски плужек краде гени от водорасли

Поредният пример, че не само хората владеят генно инженерство. А и еволюция в действие!

Зеленият морски плужек, Elysia chlorotica , прекарва месец само на слънчева диета, защото може да фотосинтезира също като растение. В миналото е наричан „фотосинтезиращият морски плужек“. Все още е мистерия как успява да извършва този процес. Според ново проучване (http://www.biolbull.org/content/227/3/300.abstract) в журнала Biological Bulletin  учените разкриват, че плужекът е инкорпорирал в себе  си гени, които е взел от водораслите, с които се храни.

На пръв поглед не е чак толкова изненадващо и звучи просто, но водорасловите гени не би трябвало да работят в животински организми… И така, ако храната на този вид свърши, те започват да черпят енергия от Слънцето.

Vaucheria litorea

Хлоропластите са растителни органели, които съдържат пигмента хлорофил. Учените знаят още от 1970 година, че този плужек краде хлоропласти от Vaucheria litorea. Мекотелото приема хлоропластите в храносмилателните си клетки, където органелите продължават да фотосинтезират в продължение до 9 месеца. Това означават, че хлоропластите ще функционират по-дълго отколкото в самите водорасли. Тези мекотели остават жизнени благодарение на метаболизирането на продуцираните въглехидрати и липиди в резултат на фотосинтезата.

Но досега никой не знаеше как животните поддържат функциониращи тези откраднати хлоропласти. Чрез ДНК амплификация, секвениране и модерни техники за визуализация, биолозите откриват, че хромозомите на E. chlorotica съдържат гени от водорасли, които кодират хлоропластни протеини и протеини участващи във фотосинтезата. Това означава, че плужеците придобиват гени, които да поправят увредени хлоропласти, за да могат да продължат да функционират.
Интересното е и, че новопридобитите гени се предават през поколенията, те се унаследяват. Въпреки това, новото поколение все пак ще трябва да краде хлоропласти, но поне ще има инструментите да ги „ремонтира“.

Този вид е един от малкото многоклетъчни организми, които могат да осъществяват трансфер на функционални гени от друг многоклетъчен организъм.

Когато се осъществи успешен трансфер на гени между видове, еволюцията практически може да настъпи още в следващото поколение.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story

Подобни публикации

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Харесайте ни във facebook

За biologist

I fucking love science! Здравейте! Казвам се Й. Стефанов и съм микробиолог (бъдещ доктор), science enthusiast, по дефиниция на БГ законодателството се водя "млад учен", просто любопитен. Геймър, меломан, киноман. MARVEL FAN! Млад съм, което явно за много хора е проблем. За други щеше да е проблем, ако бях брадат старец :D Няма угодия. Ако някой иска да се свърже с мен, може да ми пише на посочения имейл, да ми прати съобщение в страницата "Наука и критично мислене" (която е моя) или просто да ми пише на личния профил: https://www.facebook.com/munroe90

Статии в снимки

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!