Наука

Витамин B17 – празна надежда използвана от търговците

Във facebook ми изскочи реклама на този сайт, който си играе с надеждите на болните българи и техните роднини. Просто не е човешко да даваш на хората празни надежди, на толкова ужасно висока цена и то най-вероятно като алтернатива на по-ефикасно лечение.

Този сайт продава продукт с тривиално име витамин Б17 или Амигдалин. В интернет циркулира мита, че той е универсален лек за всички видове ракови заболявания. Произходът на мита датира от далечната 1972 година, когато Канематсу Сугиура използва това вещество, за да лекува раково болни. Сугиура съобщава, че Амигдалинът инхибира развитието на вторични тумори, но не ги унищожава… За жалост трима други учени не са успели да повторят и потвърдят това откритие.

Но хората обичат да вярват в универсален и вълшебен лек за всичко…

Има множество научни статии и клинични проучвания, които доказват, че Амигдалинът не може да се използва за лечение на ракови заболявания. Той просто е неефективен…

През 1982 година “Mayo Clinic” осъществява клинично проучване на Амигдалин (http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancers-in-general/treatment/complementary-alternative/therapies/laetrile), в което участват 175 пациенти. Резултатите показват, че при 174 от 175 пациента туморните образувания са увеличили размерите си. Освен това авторите докладват, че при няколко от пациентите е открито опасно ниво на цианид в кръвта, а други са били успешно натровени с летални количества от него.

В научната статия “Laetrile: A lesson in cancer quackery” (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.3322/canjclin.31.2.91/abstract) Амигдалинът е описан като шарлатански продукт използван от шарлатани (vitazona.com).

Защитниците на Леатрила/Амигдалина и най-вече търговците твърдят, че има огромен заговор между държавните агенции, научните екипи, фармацевтичната индустрия и т.н. Вероятната цел е хората да страдат… Търговците го рекламират като магически безболезнен лек, алтернатива на бoлeзнените хирургични интервенции и химиотерапия.

А странични ефекти има и са страшно опасни. При метаболизирането на амигдалина се образува ходроген цианид . Ензимът бета глюкозидаза , който е синтезиран от нашето тяло, успешно превръща “лекарството” в отрова. Има множество описани клинични случаи на пациенти отровени с цианид след употреба на амигдалин/леатрил (http://www.ajcn.org/cgi/pmidlookup?view=long&pmid=219680; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1273391). Търговците на това съединения твърдят, че то е безопасно, защото образувалият се цианид веднага се обезврежда в митохондриите от ензима роданаза до тиоцианат. Но тиоцианатът също е токсичен…

Търговци, давате ли си сметка, че си играете с живота и надеждите на болни хора?

Използвана литература:

http://www.ajcn.org/cgi/pmidlookup?view=long&pmid=219680

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1273391

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.3322/canjclin.31.2.91/abstract

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook