Наука
Защо “тост-кашкавалът” не се топи? Обяснение. (Видео)

Защо “тост-кашкавалът” не се топи? Обяснение. (Видео)

banner-ciela-website

Преди да се впусна в едни дълги разсъждения и обяснения, искам да изкажа възмущението си към сайта lentata.com. С публикуване на подобни повърхностни “статии” (линк ) се цели единствено да се увеличи трафика към сайта от стресирани хора. Да, lentata.com целят да стресират хората, да ги накарат да споделят тази измислена сензация и така да осребрят страха и паниката на хората… Ах тези пари… Спомняте ли си паниката с Кока Кола – кликни тук, за да си припомниш.

И още едно уточнение – това не е кашкавал. Това  се води парче сирене чедър за сандвичи.

А какво е обяснението? Защо това сирене не се топи? Нали всички това очакват? Отговорът е елементарен – това не е сирене … Това нещо на клипчето е с марка “American slice” . Tова не е сирене, това дори не е кашкавал. Това е пастьоризиран имитиращ продукт.

banner-ciela-website

Какво съдържа?

sgfdfФрапиращото в съдържанието на този продукт за мен е наличието на голямо количество нишесте (скорбяла) и други растителни продукти. Сиренето, определено не съдържа подобни продукти, особено нишесте. Нишестето трябва да си стои в тестените храни :). Разбира се, за да заприлича малко на сирене са добавени млечни протеини – казеин и казеинат, както и млечна киселина – лактат.
Наличието на гуми (Това не са гумички за триене, или гуми за кола, или гума. Това е общото название на съединения, които се ползват за придаване на гъстата и еластичност в хранителната индустрия.) в комбинацията с нишесте и подходяща обработка на съставките води до полимеризация и до образуване на “гел” с доста здрава и гъвкава структура, която има това парче продукт. В лабораторната практика по подобен начин чрез натриев додецил сулфат, акриламид и други съставки се създава гел чрез полимеризация, който се използва за разделяне на биомакромолекули. Интересното е, че има подобна консистенция като това сирене :D Другото характерно нещо за тези гелове е, че при дехидратиране (сушене) или нагряване те започват да се сбръчкват и да си променят формата. Но не, това не е пластмаса!

Трябва и да разбия фантазиите за някои хора… Очаквате ли, че това сирене го правят на големи калъпи, после го режат и опаковат? Абсурд… Подобни слайсове за сандвичи се прави директно едно по едно.

Трябва ли да се страхуваме? Въпреки опитите на някои сайтове, няма място за паника. Никой не е умрял от малко нишесте… Все пак всички сме яли нишестени кремчета като малки. Просто някак си не е вкусно, това не е сирене, това е имитиращ продукт. Сериозно ли някой очаква, че ще яде истинско сирене, когато на етикета пише продукт?

Бъдете критични към това, което четете! И подбирайте внимателно източниците си на информация.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares