Наука

Защо “тост-кашкавалът” не се топи? Обяснение. (Видео)

Преди да се впусна в едни дълги разсъждения и обяснения, искам да изкажа възмущението си към сайта lentata.com. С публикуване на подобни повърхностни “статии” (линк ) се цели единствено да се увеличи трафика към сайта от стресирани хора. Да, lentata.com целят да стресират хората, да ги накарат да споделят тази измислена сензация и така да осребрят страха и паниката на хората… Ах тези пари… Спомняте ли си паниката с Кока Кола – кликни тук, за да си припомниш.

И още едно уточнение – това не е кашкавал. Това  се води парче сирене чедър за сандвичи.

А какво е обяснението? Защо това сирене не се топи? Нали всички това очакват? Отговорът е елементарен – това не е сирене … Това нещо на клипчето е с марка “American slice” . Tова не е сирене, това дори не е кашкавал. Това е пастьоризиран имитиращ продукт.

Какво съдържа?

sgfdfФрапиращото в съдържанието на този продукт за мен е наличието на голямо количество нишесте (скорбяла) и други растителни продукти. Сиренето, определено не съдържа подобни продукти, особено нишесте. Нишестето трябва да си стои в тестените храни :). Разбира се, за да заприлича малко на сирене са добавени млечни протеини – казеин и казеинат, както и млечна киселина – лактат.
Наличието на гуми (Това не са гумички за триене, или гуми за кола, или гума. Това е общото название на съединения, които се ползват за придаване на гъстата и еластичност в хранителната индустрия.) в комбинацията с нишесте и подходяща обработка на съставките води до полимеризация и до образуване на “гел” с доста здрава и гъвкава структура, която има това парче продукт. В лабораторната практика по подобен начин чрез натриев додецил сулфат, акриламид и други съставки се създава гел чрез полимеризация, който се използва за разделяне на биомакромолекули. Интересното е, че има подобна консистенция като това сирене 😀 Другото характерно нещо за тези гелове е, че при дехидратиране (сушене) или нагряване те започват да се сбръчкват и да си променят формата. Но не, това не е пластмаса!

Трябва и да разбия фантазиите за някои хора… Очаквате ли, че това сирене го правят на големи калъпи, после го режат и опаковат? Абсурд… Подобни слайсове за сандвичи се прави директно едно по едно.

Трябва ли да се страхуваме? Въпреки опитите на някои сайтове, няма място за паника. Никой не е умрял от малко нишесте… Все пак всички сме яли нишестени кремчета като малки. Просто някак си не е вкусно, това не е сирене, това е имитиращ продукт. Сериозно ли някой очаква, че ще яде истинско сирене, когато на етикета пише продукт?

Бъдете критични към това, което четете! И подбирайте внимателно източниците си на информация.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook