НЕнаука

Измамата “Вега тест”

Устройствата, описани в тази статия се използват за диагностициране на несъществуващи здравословни проблеми, избор на неподходящо лечение и  мамене на застрахователни компании. Лечителите, които използват тези устройства са или нестабилни, или лъжци, а най-вероятно и двете. Тези устройства трябва да бъдат забранени, а лечителите, които ги използват да бъдат наказани. Те си играят с човешкото здраве и живот…

Хиляди „лечители” (без диплома и знания) използват устройства за „електродиагностика”, за да ви подмамят да използвате препоръчани от тях лечения. Много от тях твърдят, че могат да определят причината за дадено заболяване като детектират „енергийния дисбаланс”, причиняващ проблема. Някои от тях твърдят и, че устройствата им могат да детектират дали някой е алергичен, или чувствителен към храни, дали има недостиг на витамини, или има проблемни зъби. Някои твърдят, че могат да определят дали страдате от заболяване, като рак или СПИН. Процедурата по диагностициране най-често наричана Електроакупинктура според Voll или електродермален скрининг (EDS), а някои лечители я наричат биоелектрическа функционална диагностика (BFD), биорезонансна терапия (BRT), биоенергийна регулаторна техника (BER), биокибернетична медицина (BM), компютърен електродермален скрининг (CEDS), компютърен електродермален стрес анализ (CDCSA), електродермално тестване (EDT), лимбично стрес изпитване (LSA), меридианен енергиен анализ (MEA) или просто точково тестване. Зад цялата тази излишна терминология стои един и същи ненаучен метод, който се използва от множество компании, които организират и обучителни семинари.

История

Първото подобно устройство е създадено от немския лекар Рейнхолд Волл през 1950 година, който е практикувал акупунктура. През 1958 година той комбинира теорията на китайската акупунктура с измерването на електромагнитни показатели по кожата. Така той създава своята EAV система . Първият му модел се е наричал Дерматрон. Няколко години по-късно един от учениците му опростява системата от 850 точки до само 60. Така двамата създават първия Вегатест .  В последствия се създават множество вариации.

Привърженици на екипа лекари твърдят, че устройствата измерват отклоненията в потока на електромагнитна енергия по тялото по акупунктурните меридиани. Някои други твърдят, че се измерват вибрации и резонанс, а дори и стрес. Но всъщност повечето устройства представляват просто поокрасени галванометри, които измерват електрическото съпротивление на кожата, която е докосната от мобилна сонда. Устройството излъчва малък насочен заряд чрез кабел от устройството към цилиндър, покрит с влажна марля, който е хванат с едната ръка от пациента. Втори кабел е свързан с устройството и сонда, с която операторът докосва акупунктурните точки по ръката или крака на пациента. Устройството просто отчита протичащия нисък ток. Информацията се обработва и изписва на компютър (примерно) под формата на числов израз от 0 до 100. Според теорията на Волл резултат от 45-55 е „нормален”.  Над 55 показва възпаление на органа, който е свързан с дадения меридиан, а под 45 показва деградивен процес на дадения орган. Трябва да се подчертае, че ако наличната влага е постоянна (каквато е  по кожата на хората), то единственото нещо, което влияе на крайния резултат е силата на натиска на сондата към кожата.

dfdfdf

Научни проучвания

При двойно проучване на британски учени с помощта на 30 доброволци (половината с положителен резултат за алергия към котки) са сравнявани  резултатите на Вегатест устройства с конвенционални тестове за алергия с убождане. Всеки доброволец е тестван с 6 различни устройства от 3 различни оператора в 3 отделни сесии – общо 54 теста на участник. Резултатите показват, че Вегатестът не дава еднакви резултати с тези при конвенционалните тестове за алергия използвани от алерголозите. Тези апарати не трябва да се използват за диагностициране на алергии или нетолерантност към храни.

Според Австралийската колегия по алергология – „Вегатестът е техника за диагностициране, която няма научна основа.”

Здравни рискове свързани с Вегатестовете

Според учените, този метод може да предоставя невярна или лъжлива информация на пациентите, която да причини емоциални вреди – лъжливо чувство за сигурност или лъжлива вяра, която може да доведе до взимане на грешни решения. Много често този метод дава на „пациента” тежки диагнози. Диагностицираният после се подлага на редица скъпи медицински изследвания, които доказват, че всъщност поставената диагноза от лечителите е грешна.

Има дори случаи на хора, които са претърпели екстракция на здрави зъби заради грешна диагноза с електроакупунктура. В друг случай мъж с ректално кървене е бил диагностициран чрез електроакупунктура, а заключението е било, че дебелото му черво е здраво. За нещастие човекът е страдал от рак на дебелото черво, който е бил открит едва след 7 месеца след лъжливата процедура.

През 2003 година BBC прави свое разследване относно Вегатестовете. Репортерът посещава няколко магазина за здравословно хранене, в които се предлага услугата Вегатест. Резултатите от единия магазин показват, че репортерът е алергичен към 33 различни храни, докато резултатите в другите магазини са коренно различни. Липсвало е почти 100% покритие и повтаряемост на резултатите. Един от резултатите дори сочи, че пациентът страда от недостиг на 20 различни витамина и минерала, докато друг резултат показва точно обратното.

BBC отправя запитване до производителя на апаратурата. Неговото мнение е, че апаратите имат точност от 70%, но въпреки това производителят получава хиляди писма на доволни клиенти. Жалко, че тези писма нямат никаква научна стойност…

Ако цените здравето си, ще спрете да купувате подобни оферти, да си правите подобни „изследвания” и начинът ви на живот няма да се определя от тази нетрадиционна диагностика. Заложете на истинската и изпитана научна медицина.

Използвана научна литература:

Is electrodermal testing as effective as skin prick tests for diagnosing allergies? A double blind, randomised block design study

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook