Разни

Зверства в името на Бог

През цялата човешка история религиите и божествата са използвани като извинение или по-скоро като движеща сила за извършването на някои от най-жестоките зверства, оставили кървави отпечатъци. От античната до модерната история, религията е просто една от причините за убийство на хора, на себеподобни. Този списък отразява някои от най-зверските и дори абсурдни примери, с които ще аргументирам тезата, формулирана в заглавието.

Прасе кара стотици индийци да се избият през 1980 година. Животното преминало през свещена мюсюлманска земя в Морадабад, близо до Ню Делхи. Мюсюлманите, които смятат прасетата за въплъщение на Сатаната обвиняват индуси за това оскверняване. В резултат мюсюлманите отиват на заколение и убиват огромен брой индуси. Свинските размирици се разрастват в 12 града, а жертвите са над 200.

Този свински епизод разкрива истината. Той ни показва поведението на религиозните общества, което се повтаря постоянно.

Роналд Рейгън често нарича религията като най-голямата сила на доброто в света, “здравата основа на морален ред” . Джордж Буш казва, че тя дава на хората характерa, нужен на хората, да се справят с живота . Тези възгледи се споделят от милиони. Историята обаче показва, че където религията е силна, там тя причинява жестокости. Силната вяра създава силна агресия. Само, когато религиозната вяра загуби своята сила, тогава обществото ще може да бъде хуманно.

Историята на религиите е истинска история на ужасите. Ако някой се съмнява в това, нека да види следната хроника от последните 1000 години. Определено има още много събития, които биха могли да се добавят.

 • Първият кръстоносен поход

Първият кръстоносен поход е иницииран през 1095 година с боен вик “Deus Vult” ( Бог го иска ), заявка за унищожение на неверниците в Светите земи. Привличането на кръстоносци започва в Германия и е под “мотото” “Неверниците са между нас” . Хиляди евреи са били влачени от домовете си или местата им за криене и са били пребивани, или изгаряни живи.  След това религиозните легиони си пробили път до Йерусалим, където те избиват огромна част от местното население, като така “пречистват” града.

 • Човешките жертвоприношения

Човешките жертвоприношения са в разцвета си в теокрацията на маите в Централна Америка между 11 и 16 век. За да успокоят своя пернат змийски бог, девойки са били удавяни в свещени кладенци, а на други жертви или са изтръгвани сърцата, или са били обстрелвани със стрели, или пък обезглавявани. На други места жертвоприношенията са били спорадични. В Перу например са убивани деца в храмове наречени “домове на Луната”. В Тибет са извършвани ритуални убийства. В Борнео при строителството на къщи са принасяни в жертва девици, за да укротят богинята на Земята. В Индия последователите на богинята Кали са принасяли в жертва момченца всяка петък вечер.

 • Трети кръстоносен поход

По време на Третия кръстоносен поход, след като Ричард Лъвското сърце превзема Акра през 1191 година, той заповядва 3000 пленени – основно жени и деца – да бъдат изведени извън града и да бъдат убити. Някои са били изкормвани в опит да открият погълнати скъпоценности. Животът на неверниците не е бил от значение. Както Свети Бербар от Клерво казва : “Християнската слава е в смъртта на езичниците, защото така Христос се прославя.” .

 • Убийците
Убийците  са били секта от Шиити Ислямисти, чиято вяра е изисквала тихото убийство на опоненти – неверници. От 11 до 13 век са убити множество лидери в днешен Иран, Ирак и Сирия.

 • Страшни истории за евреи

В навечерието на 1100 година в цяла Европа се разказват истории, според които евреите отвличат християнски деца, дават ги като жертвен дар и използват кръвта им в ритуали. В резултат на тези лъжливи кървави истории стотици евреи са избити.

 • Папа Инокентий Трети

През 1209 година, Папа Инокентий Трети инициира въоръжен поход срещу Албигойските християни в Южна Франция. Когато обсаденият град Безие пада, войниците питат папския наместник как да различават вярващите от неверниците. Той заповядва: “Избийте ги всичките. Бог ще познае своите.” . Почти 20 000 човека са избити – много първо са ослепени, после пребивани, влачени от коне или използвани просто като мишени.

 • Четвърти латерански събор

На този събор през 1215 година е обявена доктрината за Преосъществяването: осветен църковен хляб чудотворно се превръща в тялото христово за масите вярващи. Скоро тръгват слухове, че отново евреите крадат свещените тестени изделия или дори ги драскат с нокти, за да разпнат и изтезават Христос и тялото му отново. Слуховете твърдят, че надраните изделия са кървели, плачели и отделяли алкохолни субстанции. Заради това евреите трябвало да си платят и отново се организират техни масови убийства.

 • Инките

През 1200 година Инките създават своята империя в Перу – общество доминирано от жреци, четящи всеки ден магически знаци и даващи в жертва множество хора на множество богове. При големи церемонии са изгаряни живи до 200 деца. Специално избрани жени – най-често девствени – са били удушавани.

 • Гоненията на албигойските еретици

Също през 1200 година, гонението на албигойските еретици води до създаването на Инквизицията, която се разпространява из Европа. Папа Инокентий Четвърти позволява извършването на мъчения. По време на разпит, жертвите са били разпъвани, изгаряни, пронизвани, а костите им натрошавани, за да си признаят, че са неверници и да разкрият други неверници. Инквизиторът Робърт льо Бурж убива 183 неверника само за една седмица.

 • Инквизицията в Испания

В Испания, където много евреи сменят вярата си, за да не бъдат жертва на религиозни гонения, инквизиторите търсят неверници именно сред тези евреи. Поне 2000 испанци, сменили си религията, са били изгорени на клада. Екзекуции в други държави включват изгарянето на учени като математикът и философ Джордано Брун о, който разкрива теорията на Коперник, според която  планетите се въртят около Слънцето.

 • Чумата е причинена от… евреите

Когато чумата затрива голяма част от населението на Европа през 1348-1349 година, тръгват слухове, че евреите тровят кладенците. Истерични тълпи избиват отново хиляди евреи в няколко държави. В Шпайер, Германия изгорените тела са били натиквани в сандъци от вино и пускани в река Рейн. В Северна Германия евреите са били зазидани живи в собствените си домове, за да се задушат или умрат от глад.

 • Ацтеките

Ацтеките създават своето теократично общество през 14 век и издигат човешките жертвоприношения до своя “златен век”. Всяка година са били избивани по 20 000 човека, за да омилостивят боговете – най-вече бога на Слънцето, който се е нуждаел от ежедневно прясно количество кръв. Сърцата на жертвите са били изтръгвани, а някои от телата са били изяждани церемониално. Други жертви са били удавяни, обезглавявани, изгаряни или хвърляни от високо. В името на дъждовния бог са са убивани малки деца, за да може сълзите им да напоят земята. В чест на царевичната богиня, девица е трябвало да танцува 24 часа, а после е била убивана и одирана. Кожата й после е била носена от жрец, който продължава танца. Има сведения, според които при коронясването на един от кралете са убити 80 000 човека.

 • Гонение на вещици

През 1400 година Инквизицията пренасочва своя фокус към вещерството и магьосничеството. Свещеници измъчват хиляди жени, докато си признаят, че са вещици, които летят из небесата и правят секс с Дявола. След това са изгаряни или обесвани заради своите признания. Тази истерия върлува в продължение на цели три века в дузина държави. Броят на жертвите варира между 100 000 и 2 милиона . Има случаи на избити цели села. През първата половина на 17-ти век около 5000 вещици са били убити във Френската провинция Елзас, 900 са били изгорени в баварския град Бамберг. Гоненията са били истинска религиозна лудост.

 • Първият и единствен учебник за убийство и изтезаване на хора – Malleus maleficarum

За да се подпомогнат гоненията на вещици, двама немски монаси решават да напишат инструкция за познаване на вещици, методи за мъчения и последващо ефикасно убийство. Истинско дяволско помагало… Книгата се разпространява изключително бързо в цяла Европа и носи отговорност за смъртта на хиляди.

 • Протестантската инквизиция

Под Протестантска инквизиция се разбира зверствата извършени от Джон Калвин в Женева и кралица Елизабет Първа в Англия през началото на 16 век. Последователите на Калвин изгарят 56 еретици, включително Майкъл Серветус, който се съмнява в Триединството. Елизабет Първа забранява католицизма и убива 200 католици.

 • Протестантите хугеноти

Протестантите хугеноти се превръщат в агресивно малцинство във Франция през 1500 година – докато католиците не ги смачкват. На деня на Свети Вартоломей през 1571 година, Катерин де Медичи тайно дава разрешение на своите католически херцози да изпращат войниците си в хугенотските квартали, за да избият хугенотските семейства. Това клане продължава цели 6 седмици, в които католиците избиват около 10 000 хугеноти. Гоненията продължават цели 2 века до Френската революция. Една група хугеноти мигрира във Флорида, през 1565 година испанска бригада открива тяхната колония и ги избива.

 • Индийската секта на Удушвачите

Членове на индийската секта Удушвачите са… удушавали хора, за да задоволяват кръвожадната богиня Кали, практика датираща от далечната 1500 година. Броят на жертвите се оценя на 2 милиона. Членовете са твърдели, че в началото на 19 век на година са убивани по 20 000 човека, докато британците не ги затриват. През 1840 година един от членовете е обвинен и осъден за убийството на 931 човека.

 • Анабаптистите (прекръстените)

Анабаптистите, прекръстено общество, са били избивани от католици и протестанти. В Мюнстър, Германия, Анабаптистите поемат управлението над града, прогонват свещенослужителите  и го преименуват на Нов Зион. Епископът на Мюнстър организира въоръжена обсада. Докато жителите умирали от глад, анабаптисткият лидер се провъзгласява за крал и екзекутира несъгласните с този акт. Когато градът паднал, анабаптистките лидери са изтезавани, а накрая телата им са висели в железни клетки от камбанарията на църквата.

 • Оливър Кромуел

Оливър Кромуел e определен като умерен фанатик, защото е убивал само католици и англикани, но не и протестанти. Пуританският генерал е командвал войници носещи библии, в които е събудил религиозния плам. След като затрил англиканската армия, Кромуел казал: “Бог ги е създал като стърнище за нашите мечове.” Той е настоявал да се обезглави падналият крал Чарлз Първи и се провъзгласил за Светия диктатор на Англия през 1650 година. Когато армията му смазва мразените ирландски католици, той заповядва екзекуцията на предалите се защитници на Дрогеда и неговите свещеници, наричайки този акт “праведно решение на Бог варварските нещастници” .

 • Богдан Хмелницки

Богдан е казашки хетман. Той е носел свещения банер на Източната православна църква в свещена война срещу евреите и полските католици. Повече от 100 000 са убити в тази кървава битка от 17-ти век. Украинците се отделят от поляците, за да станат част от Православната руска империя.

 • 30 годишната война

30 годишната война е взела най-много жертви на вярата за всички времена . Всичко започва през 1618 година, когато протестантските лидери изхвърлят католически мисионери от прозорец в купчина тор. Веднага пламва война между католическите и протестантски княжества, привличайки подкрепящи религиозни армии от Германия, Испания, Англия, Холандия, Дания, Швеция, Франция и Италия. Шведските протестантски войници пеят песента на Мартин Лутър “Ein ‘Feste Burg” по време на битка. Три десетилетия на битки превръщат Централна Европа в мизерна пустош. Една оценка твърди, че немското население е спаднало от 18 милиона на 4. В края на конфликта не било постигнато нищо конструктивно, прекалено малко хора са останали, за да възстановят градовете, полята или културата.

 • Пуританите в Масачузетс

Когато пуританите се заселват в Масачузетс през 1600 година, те създават религиозна полиция, която наказвала отклоненията от пуританските норми с бой с камшици, обесване, рязане на уши, пронизване на езиците с нагорещено желязо и т.н. През 1690 година страхът от вещици смразява колонията. 20 обвинени са били убити, а 150 вкарани в затвора.

 • Епископът на Гданск

През 1723 година епископът на Ганск, Полша настоявал всички евреи да бъдат прогонени от града. Градският съвет отхвърля това предложение, но епископът събужда тълпа, която влиза в еврейското гето и пребива до смърт всички живущи в него.

 • Ислямската свещена война

Ислямският джихад (свещена война) описан в Корана е избил милиони за 12 века. В ранните години мюсюлманските армии разпространяват вярата си изключително бързо; изток от Индия и назапад от Мароко. Впоследствие се създават секти, които определят други мюсюлмани като неверници и им обявяват джихад. Шиите започват битка срещи Сунитските закони и правила. През 1804 година Осман дан Фодио инициира кървав джихад, който прекратява управлението на Султана на Гобир. През 1850 година суданският мистик Умар ал-Хадж води варварски джихад, който да конвертира африканските езически племена с помощта на масови убийства, обезглавявания и масови екзекуции на 300 залоцници. През 1880 година трети судански “светец”, Мухамед Ахмед води джихад, който унищожава 10 000-на египетска армия.

 • И отново евреите са виновни… но в Румъния

През 1801 година православни свещеници в Букурещ, Румъния възкресяват мита, че евреи дават в жертвопринушение християни и им пият кръвта. Разгневена тълпа нахълтва в еврейското гето и прерязва гърлата на 128 евреи.

 • Будистка бурма

През 1850 година все още са се практикували човешки жертвопринушения по време на Будистката бурма. Когато столицата е преместена в Мандалай, 56 безгрешни мъже са били заровени под градските стени, за осветят и защитят града. Когато по-късно 3 от погребалните локации са били открити празни, кралски астролози нареждат 500 мъже, жени, момченца и момиченца да бъдат убити и заровени наведнъж или столицата трябва да бъде изоставена. Около 100 са били убити и заровени преди британците на прекратят церемониите.

 • Индийският бунт от 1857 година

През 1857 година мюсюлмански и индуски табута предизвикват масов бунт в Индия. Британските владетели са дали на местните войници хартиени касети, които е трябвало да бъдат отхапани, за да бъдат отворени. Касетите са били намазани с животинска лой. Това разгневило мюсюлманите, за които прасетата са нечисти, а за индусите кравите били свещени. Войски на двете общности настават на ужасяващи бунтове, убивайки европейци своеволно. В Ат Канпур са били избити стотици европейски жени и деца, въпреки че им е била обещана безопасност.

 • Антисемитизъм в Русия

В късния 19 век в Русия назряват бунтове, а царете се опитват да отвлекат общественото внимание като подпомагат на антисемитски групи да възпламенят православния гняв срещу евреите. В резултат се създават 3 вълни на погром. През 1880 година, от 1903 о 1906 година и по време на Руската революция. Всяка вълна била по-кръвожадна от предходната. По време на последния период са били атакувани 530 общности и са били убити около 60 000 евреи.

 • Турският геноцид

В началото на 20 век турци водят геноцид срещу арменци-християни и християни-гръци, но Балканите се противопоставят на ислямската Османска империя.

 • Втората световна война

От написаното до тук може би оставате с впечатление, че периодично се надига някаква религиозна агресия срещу… евреите. Ах тези евреи, които ядат деца… Втората световна война е на същата тема. Много вярващите преписват това зверство на неверниците, атеистите, защото нацистите уж били атеисти. Но както се вижда обикновено религиозните общества организират атаки над евреите. Това, което виждате на снимката е част от униформата на нацистите. Надписът “Gott mit uns”  всъщност означава “С нами Бог” – Бог е с нас. Явно Бог е участвал през ВСВ на страната на нацистите, която е взела над 50 000 000 жертви.

 • Независимостта на Индия

Когато Индия най-после печели своята независимост от Англия през 1947 година, великата душа на Махатма Ганди не спира индуси и мюсюлмани да се хвърлят в поредната кървава битка, която отнема 1 милион живота. Дори самият Ганди е бил убит от индус, който го е смятал за про-мюсюлмански настроен.

 • Още 500 000 жертви

През 1950 и 1960 година назрява конфликт между християни и мюсюлмани, при който загиват над 500 00 човека в Судан.

 • Преподобният Джим Джоунс

В Джонстаун, Гвиана през 1978 година последователи на преподобния Джим Джоунс убиват конгресмен, който е бил на посещение и още трима репортери. След това приемат цианид, като дават и на децата си. Резултатът е масово убийство на 900 човека, което шокира света.

 • Ислямските закони

Ислямските религиозни закони постановяват, че на крадците трябва да им се отрежат ръцете или краката, а неомъжените/неоженени любовници трябва да бъдат убити. В Судан през 1983 и 1984 година 66 крадци са били осакатени публично. Умерен мюсюлмански лидер, Махмуд Мохамед Таха е бил обесен през 1985 година, защото се противопоставил на тези зверства. В Саудитска Арабия принцеса тинейджърка и нейният любовник са били екзекутирани публично през 1977 година. В Пакистан през 1987 година 25 годишна дъщеря на дърводелец е била осъдена на бъде убита с камъни, защото е правила секс без да е сключила брак. В Обединените арабски емирства през 1984 година готвач и прслужница са били осъдени на убийство с камъни за прелюбодеяние, но като знак на добра воля екзекуцията е била отложена едва след като осъдената роди детето си.

 • Католически терористи

През 1983 година в Даркли, Северна Ирландия, католически терористи с автоматични оръжия влизат в протестантска църква в една неделна сутрин и откриват огън, убивайки трима молещи се и раняват още седем. Това само една от стотици католическо-протестантски засади, които взимат 2600 невинни живота.

 • Отново инду-мюсюлманско проливане на кръв

Инду-мюсюлманско проливане на кръв изригва внезапно и произволно из Индия. Повече от 3000 са убити в провинция Асам през 1983 година. Май 1984 година мюсюлмани провисват мръсни сандали на пред портрет на индуски лидер – религиозна обида. Този акт предизвиква седмица от агресивни актове, които водят до смъртта на 216, 856 ранени,  13 000 остават без дом, а 4100 отиват в затвора.

 • Религиозен трибализъм

Религиозен трибализъм – сегрегация на секти в агресивни лагери – разкъсва Ливан постоянно от 1975 година. Новини за гражданските войни разказват за “Моронитски християнски снайперисти”, “Самовзривяващи се сунитски мюсюлмани”, “Шиитски минохвъргачи” и други. Днес 130 000 човека са мъртви, а красивата страна в миналото днес е сметище.

 • Нигерия

В Нигерия през 1982 година, фанатици-религиозни последователи на Малам Марва убиват и осакатяват няколко стотици хора като еретици и неверници. Освен това изпиват кръвта на някои от жертвите си. Когато полицията пристига, за да потуши агресията, фанатиците се поръсват с свещена пудра, защото са вярвали, че тя ще ги направи неуязвими към полицейските куршуми. Пудрата не проработва…

 • Шиитската теокрация в Иран

Шиитската теокрация в Иран – “правителството на Бог на земята” – заповядва, че вярващите в Бахай, които не приемат исляма ще бъдат убити. Около 200 упорити “неверници” биват екзекутирани в началото на 1980 година, включително жени и тинейджъри. Около 40 000 вярващи напускат страната. Сексуалните табута са толкова тежки в Иран, че: (1) всяка жена, която покаже кичур коса бива вкарвана в затвора; (2) Западните списания, които пристигат в страната, първо преминават през цензура, която закрива женските снимки с изключение на лицата; (3) жените нямат право да карат ски с мъжете, но си имат отделни писти, където могат да карат.

 • Муфти Шейх Саад е-Дин ел`Алами от Йерусалим

През 1983 година почитаният мюсюлмански лидер Муфти Шейх Саад е-Дин ел`Алами от Йерусалим обявява фатва (заповед за божествено избавление), обещавайки вечно място в Рая на този, който убие сирийският президент Асад.

 • Халистан – земята на чистите

Сикхите имат амбицията да създадат своя собствена теокрация, Халистан, в Индия. Много се вслушват в екстремисткия проповедник Джарнайл Бхиндранвал, който учи своите последователи, че те имат религиозен дълг да пращат своите опоненти в Ада. През 80-те години на 20-ти век спорадични убийства на индуси подхранват тази идея. През 1984 година след като сикхски пазачи правят на решето Индира Ганди с 50 куршума, индусите полудяват и избиват 5000 сикхи за 3 дни. Тълпите изкарват сикхите от техните домове, магазини, автобуси и влакове, разчленявайки ги и пребивайки ги до смърт. Някои са били изгаряни живи, а момчетата кастрирани.

 • Убийство на американците за удоволствието на Бог

През 1984 година фанатици, които убиват и измъчват американци на отвлечен кувейтски самолет на техеранското летище заявяват, че са го направили “за удоволствие на Бог” .

 • Ислямски тероризъм през 20 век

От последните дни се вижда, че една от най-големите заплахи за модерната цивилизация е мюсюлманският тероризъм. Макар всички да настояват, че ислямът е религия на мир и любов, част от последователите й показват друго. От терористичните актове от 11 септември в САЩ, през масовото клане на деца в Беслан, атентатите в Испания, убийството на неверници в Африка, отвличане на деца, които просто искат да получат светско образовани или пък атака над журналисти – всички те някак си не успяват да покажат какво е ислямската любов. А може би тя е точно това?

 

Очевидно е, че хората, които смятат, че религията е сила за добро виждат само д-р Джекил и игнорират Мистър Хайд. Те не виждат суеверната жестокост, която завладява както миналото, така и настоящето.

През последните няколко века религията постепенно губи своята сила върху живота в Европа и Америка.  Но отровата все още нанася вреди. Нацисткият Холокост е основан на векове религиозна омраза към евреите. В днешно време религията е все така силна в Третия, развиващ се свят, като тя постига подобни резултати.

Модерно е мислещите хора да твърдят, че религията не е истинската причина за случващото се в Ливан, Шри Ланка, Северна Ирландия, Индия и Иран. Но не! Религията придържа групите във враждуващи лагери. Без нея, разделението ще избледнее с отминаващите поколения; децата ще се адаптират към новите времена. Но религията възпрепятства това.

Всичко, което разделя хората поражда нечовечност. Религията изпълнява тази грозна цел.

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Разни

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook