Наука

Да, можете да пиете алкохол и да приемате антибиотици

Често даван съвет от десетилетия от лекари, фармацевти и близки е да не смесвате алкохол с антибиотици. Нека да ви успокоя… Алкохолът не инактивира действието на антибиотиците.

Не е лесно да се определи кога и къде произлиза този съвет, но се смята, че датира от 50-те години на миналия век, когато пеницилинът е използван като първия ефективен метод за лечение на заболявания предавани по полов път – гонорея, сифилис и други.

Лекарите са се притеснявали, че действия (палави) под влиянието на алкохола ще елиминират ефектите от лечението с новите скъпи медикаменти. Затова пациентите са съветвани да се въздържат от алкохол докато се подобрят.

Проучване от близките години ( Alcohol and sexual behaviour, 2009 ) дава индикации, че тези страхове са оправдани. Установено е, че участниците страдащи и лекувани от венерически болести е по-вероятно да предприемат рисков полов акт докато са под въздействието на алкохол.

Съветът да не пиете алкохол докато приемате антибиотици важи  за малка група противоинфекциозни лекарства влючително метронидазол (Флагил, метронид или метрогил), тинидазол (фасигин или симплотан) и сулфаметоксазол/триметоприм (бактрим, ко-тримоксазол). Тези лекарства блокират един от основните метаболитни пътища, който е отговорен за разграждането на алкохол. Без него следва бързо натрупване на ацеталдехиди, които са виновни за повечето неприятни физиологични ефекти на махмурлука. Ако употребявате подобни препарати, ще сте зачервен, ще припадате или повръщате след по-малко от една чашка бира.

Giardia sp.

Giardia sp.

Но тези антиинфекциозни лекарства се предписват при редки случаи – за третиране на инфекции с организми като Giardia sp. (замърсени водоизточници) или паразитни червеи. Би било доста странно, ако ви бъдат предписани подобни медикаменти и не ви изнесат една дълга лекция за страничните ефекти и с какво не бива да ги смесвате.

За всички останали антибиотици не са открити доказателства за вреда от умерената употреба на алкохол. Ако искате да научите повече, можете да прочетете тази статия http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh23-1/40-54.pdf.

Но това не означава, че е добра идея да прекалявате с алкохола докато страдате от бактериална или вирусна инфекция.

Употребата на алкохол води до разширяване на кръвоносните съдове, което пречи на опитите на тялото да повиши телесната температура, за да намали разпространението на инфекцията. Бъбреците ви ще са принудени от алкохола да губят повече флуиди, което увеличава риска от дехидратация.

Някои антибиотици като изониазид и флуклоксацилин могат да възпалят черния дроб при много малка част от третираните пациенти. Тежка нощ в дискотеката може допълнително да възпалят дроба, който работи тежко, за да прочисти излишния алкохол.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook