НЕнаука

Организация (Училище в дома), промотираща домашното обучение в България, промива мозъците на децата…

Напоследък е модерно да се противопоставя държавното образование срещу частното и дори домашното. Дебатите в обществото кое дава по-добри резултати продължават и до днес. Хубаво е, че всеки има право да избира между един от трите варианта. Все пак сме нормална светска държава. Подчертавам светска, защото нормативните актове поставят една ясна граница между светската държава и религиозните организации, включително образователната система. Религиозните организации нямат право да налагат на учениците идеологически и религиозни доктрини . Религия може да се изучава само в свободно избираеми часове по желание на учениците.

Защо ви споделям всичко това?

Държавата упражнява някакъв контрол над частните и държани училища и се грижи преподаваният материал да отговаря на световни изисквания, да се учат актуални неща и със сигурност да не се преподават измислени истории, които не отговарят на реалността, които могат да объркат представата на децата за света.

В този ред на мисли с ужас установявам, че една от най-популярните организации за домашно обучение “Училище в дома” съвсем открито си позволява да промива мозъците на децата с неверни и неистинни религиозни твърдения. Всъщност леко омаловажавам ситуацията – “Училище в дома” дават умната идея  на родителите да заменят учебниците, препоръчвани от МОН, с религиозни такива.

Зад тази скандална  практика стои дори самият Председател на Асоциация за домашно образование –    Петър Порумбачанов. Самата асоциация и нейният председател Порумбачанов са много популярни сред медиите и образователните форуми. Различни сайтове пишат статии (като сайтът dw.de – Дойче веле)  и рекламират неговата система за образование. Много майки от форумите признават, че обучават децата си по негов модел. Той е техен ментор…

И тук идва скандалът. Петър Порумбачанов промотира нова учебна програма по природни науки и я препоръчва като алтернативна на конвенционалните програми по Биология. Програмата се нарича: “Зоология 1: Летящите творения от петия ден” . Да, това е подобие на учебник по Биология, който е пропит с голямо количество неверни религиозни факти. Ето и промоционалната страница: Линк.

dfgdfg

http://www.homeschoolingbg.com/index.php?id=216#.W6i8pmgzZPY

Трябва да се подчертае, че тук не става дума за някаква безобидна енциклопедия. Дори самият Порумбачанов определя, че това е учебна програма.

Автор на тази книжка не е българин, определено не е колектив избран от МОН и със сигурност не е учен. Авторката всъщност е американката Джени Фулбрайт, която е завършила Библейски науки в Тексаския университет (или по наше му – Теология). С други думи, едва ли има квалификация да пише учебници и да създава учебни програми по биология, химия, физика и т.н. Сред някои от творенията й са: Exploring Creation with Chemistry and Physics, Exploring Creation with Human Anatomy and Physiology, Exploring Creation with Astronomy, Textbook, Land Animals of the Sixth Day: Exploring Creation with Zoology 3 ,Swimming Creatures of the Fifth Day: Exploring Creation with Zoology 2, Flying Creatures of the Fifth Day: Exploring Creation with Zoology 1 , Exploring Creation with Botany.
Дали инспекторатът по образование одобрява децата ни да учат по учебници по Физика, Химия, Ботаника, Зоология, Анатомия, Астрономия написани от жена завършила Теология? Едва ли…

Като биолог се чувствам длъжен да направя анализ на въпросното учебно пособие.

Ако някой иска да разгледа съдържанието на учебника, може да кликне на този линк – КЛИК.

1) Първата ми основа забележка е свързана със структурирането на учебното съдържание. Материалът не следва никакъв логически, да не говорим за научен, принцип. Причината за това е да се избегне Еволюционната теория на Дарвин, която всъщност е добре аргументирана и доказана. С други думи – избягва се един факт, един закон в Биологията, който обаче е в остър сблъсък със Сътворението и креационизма. Децата се запознават с птиците, научават за тяхната анатомия, физиология. После веднага биват прехвърляни на коренно различни организми, с коренно различна анатомия и физиология – насекоми. По този начин децата не могат да проследят формирането, развитието и еволюцията на основни системи и органи при различните видове. Не могат да проследят развитието и приспособяването на тези системи и органи към различни условия. С други думи – обучението по биология се обезсмисля напълно. А заглавие от сорта на “летящите животни от петия ден” създава вшечатлението у децата, че всичко летящо е създадено на 5-я ден (Пети ден от кое?). Едва ли е нужно да се посочва, че летящите птици предхождат летящите бозайници и те не могат да бъдат поставени в един времеви интервал.

С други думи децата остават с една повредена представа за животинския свят, лишена от много основни познания. Те учат за някои видове животни, но не учат за връзката между тях. Едва ли някой ще им обясни, че птиците всъщност произлизат от влечугите, че перата произхождат от люспите, срещани при влечугите. А още по интересно е как обясняват факта, че животинските видове са на възраст от милиони години, а според християнските религиозни текстове Земята е само на 6000 години…

2) Втората ми забележка е изучаването на латински език… Някак си просто не е редно в учебник, препоръчван за деца на 8 години, да се изучават мъртви езици. А идеята на домашното образование е уж да се избегне ненужна информация.

3) Из между множеството глави на учебника са вмъкнати и такива на тема: Потвърждение на Сътворението .
В тези пет глави на децата се преподават откровени лъжи, защото Сътворението все още не е потвърдено с реални аргументи. Ако това бъде сторено от някой, той най-вероятно ще спечели Нобелова награда…

dfgdg4

Нещата дори загрубяват и са в остър конфликт с българските нормативни актове касаещи светското образование. В началото на главата за насекоми е поместен религиозен цитат:

sdfsdfЕто и цитат от раздела за птици:

fghfghА ако имате нужда от още подобна литература, за да образовате децата си, може да разгледате другите предложения на издателството в секция “Домашно образование и учебни материали” ( Не се шегувам… тази литература се продава за домашно обучение на деца ):

Недопустимо е да се промиват мозъците на децата по такъв начин. Притеснително е, че това се прави въпреки, че е забранено от законодателството, а държавата не упражнява никакъв контрол. Замяната на утвърдените учебни програми с подобни е опасно и има риск децата да останат с повреден мироглед и липса на основни познания за света…

Да не забравяме, че функцията на учебното заведение не е само да налива знания в главата на децата. То е медиатор между децата за създаване на нови социални контакти, приятели. Учи ги как  да се държат с връстници, дава им възможност за човешки контакт, забавление и игри. Учи децата на социализация! С други думи домашното образование може да увреди социалните умения на хората.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook