Наука
Пушенето може да изтрие Y хромозомата от клетките

Пушенето може да изтрие Y хромозомата от клетките

Учените сервираха на тепсия на здравните власти поредния аргумент, с който могат да водят войната срещу цигарите. Всъщност откритието засяга мъжете, защото според ново проучване пушенето на цигари може да „изтрие“ Y хромозомата – мъжка полова хромозома, която е отговорна за детерминирането на пола.

По-рано тази година, екип ръководен от Ларс Фосберг и Жан Димански от Uppsala University започва работа върху въпроса, защо мъжете страдат повече от ракови заболявания, които не са свързани с репродуктивните органи и е по-вероятно  да умрат от тях.

Авторите отбелязват, че загубата на Y хромозомата свързана с напредналата възраст е често срещана в нормални хематопоетични клетки, но все още не са добре проучени последствията от тази загуба.

Фосберг и Думански са открили, че загубата на Y хромозомите от кръвните клетки се наблюдава при 8.2% при възрастните мъже в представителна извадка от 1153 обекта, като продължителността на живот на засегнатите е с 5.5% намален от здравите индивиди.

Разбира се веднага изниква въпроса – „Какво предизвиква тази загуба на хромозоми?“ .  Екипът публикува статия в Science, която разкрива връзката между загубата на хромозоми и пушенето на тютюн.

Тествани са и други фактори, като спортуване, диабет, индекс на телесната маса, образование, употреба на алкохол и други, но значително увеличаване на загубата на Y хромозоми се наблюдава само при тютюнопушене. Авторите отбелязват, че към момента, това е най-често срещаната незиготна мутация. Среща се при 12-16%  от пробите при хора над 70 години. Загубата е 2.4 до 4.3 пъти по-вероятно при пушачи.

Добрата новина е, че този ефект рязко намалява и дори спира, ако тютюнопушенето се прекрати, което прави този процес обратим. Пушачи, които спрат цигарите на 25 до 35 годишна възраст, продължителността на живот е почти идентична с тази на непушачите.

 

Share this Story

Подобни публикации

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Харесайте ни във facebook

За biologist

I fucking love science! Микробиолог, science enthusiast, по дефиниция на БГ законодателството се водя "млад учен", просто любопитен. Геймър, меломан, киноман. MARVEL FAN! Млад съм, което явно за много хора е проблем. За други щеше да е проблем, ако бях брадат старец :D Няма угодия. https://www.facebook.com/munroe90

Статии в снимки