Наука

Енергийни факти, които ще ви изумят

Енергията е изумителна! Толкова изумителна, че като вид ние използваме около 15 теравата във всеки даден момент или 15 000 000 000 000 вата. Подобно количество енергия може да захрани 10 милиарда крушки едновременно.

От цялата световна енергия, САЩ консумира най-много – около 25%. A Google от своя страна консумира около 0.013%. Тази енергия е достатъчна да захрани постоянно 20 000 домакинства.

Храната също съдържа енергия, която се измерва в калории или Джаули. Една хранителна калория е равна на около 4200 Джаула. Та колко време ще ви е нужно да сте свързан с някой електрически контакт, за да се заредите с нужната дневна енергия? Нека  вземем за пример един средностатистически мъж, който се нуждаe от около 2500 калории, което е равно на около 10 милиона Джаула енергия. Вашият лаптоп се зарежда с около 50 Джаула в секунда, което означава, че ще ви е необходимо около 55 часа да се заредите с енергия. Но ако поглъщате енергия колкото една микровълнова печка, ще са ви нужни само 1.9 часа, за да се заредите. Дори по-интересният факт е, че цялата тази необходима енергия ще ви струва стотинки. Някакви стотинки, за да имате енергия да функционирате нормално… Жалко е, че наистина не можем да се зареждаме като смартфон.

А ако вземем цялата тази енергия, колко голяма експлозия би могла да причини? Смята се, че 1 калория е равна на 1 грам TNT. Това означава, че ако за едно денонощие приемете 2500 калории, това означава, че погълнатата енергия ще е равна на 44 гранати използвани във Втората световна война. Доста сериозна експлозия…

Но не трябва да се изненадваме, че енергията може да причинява сериозни поражения. Все пак може би всички са изпитвали електрошок? Дори от статично електричество. Но какво количество електроенергия е необходимо, за да убие човек? Отговорът е… изненадващо малко – 7 милиампера за 3 секунди, ако трябва да сме точни. Това e равно на токов удар от малка батерия ААА директно в сърцето. Електричеството убива като прекъсва сърдечния ритъм, но тялото има изградени защити против това – като кожата например. 6nine.net Въпреки това защитите ни са слаби пред нещо толкова силно като светкавица. Всъщност светкавицата може да ви удари с над 1 000 000 000 V.  Причината някои хора да оцелеят след подобен инцидент е пътят на светкавицата, който тя изминава. Ако сърцето ви остане непокътнато от електричеството – оцелявате.

Това, което може да ви изненада още повече е, че всяка минута до повърхността на Земята достига достатъчно слънчева енергия, която може да задоволи световните енергийни нужди за една година. Точно така, около 174 000 000 000 000 000 V (174 петавата) слънчева енергия удрят Земята. Разбира се, огромното предизвикателство е да намерим ефикасни начини да улавяме тази енергия.

Цялата тази топлина и енергия са основен фактор, който създава ветрове с висока скорост. Понякога енергията е толкова голяма, че ставаме свидетели на урагани, торнадо, смерч и други. Но вятърът също може да се използва за добив на енергия – чрез турбини. Има и разработки, според които множество подобни вятърни турбини могат да предотвратят подобни бури. Турбините улавят енергията и я конвертират в електричество.

Та това е енергията 🙂

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook