Наука, Снимки

Как умираме (1900 г. – 2010 г.)

Правя последен сериозен и аргументиран опит да докажа на всички майки, врачки, вярващи във врачки, в магии, в молитви, в религии и други, че това, което сме днес се дължи на науката, а не на абсурдни вярвания. Медицината лекува, а не хомеопатията и отварите.Първото нещо, което може би забелязвате от графика е понижаване нивата на смъртността, но това вече го знаем и е очаквано с оглед на нарастващата продължителност на живот. Статистиката на САЩ сочи, че очакваната продължителност на живот през 1900 година за някой роден през същата година е била под 50 години. През 2010 продължителността достига до над 80. Сами виждате огромната разлика, което е едно впечатляващо постижение.

Вижда се и, че смъртните случаи причинени от заболявания, които са могли да бъдат предотвратени или избегнати са свързани основно с инфекциозни агенти – бактерии, обикновени вируси, които днес се лекуват рутинно. Днес тези масови убийци едва са отразени на графиката. Пневмонията например е причинявала по 202 смъртни случая на всеки 100 000 човека, а днес това са една 16.2 случая за 100 000. Туберколозата дори не се забелязва на графиката. Същото се отнася и за чревните инфекции, които са признак и за лоша хигиена.

За финал можем да направим заключението, че през 2010 година по-голяма част от смъртните случаи са свързани с напредналата възраст или поведенчески заболявания – 757.6 на 100 000 души. Най-вероятно в бъдеще хората ще умират все по-често от Алцхаймер и други подобни заболявания. Това са причини, които трудно могат да бъдат отстранени, защото просто тялото ни остарява и трупа дефекти…

На какво се дължи този феномен? Елементарно… На науката! Новостите в медицината, фармацията и биотехнологията, подобряващата се личната, обществена и промишлена хигиена, културата… всичко това дава важно отражение в глобален мащаб. Вече във всяко голямо производствено предприятие са изградени физикохимични и микробиологични лаборатории, които следят дали продукцията е замърсена с химичен или микробиологичен агент. Държавата упражнява контрол (за жалост често на хартия в България) върху всяко производство, магазин или хранително заведение – затова смъртността от инфекции е сведена до минимум.

Тези две графики показващ намаляващият брой смъртни случаи за 100 000 души от 1900 до 2010 година. Показана е и нарастващата продължителност на живот.

Тези графики показват, кои са основните причинители на смъртността…  В кафяво са отразени сърдечните заболявания, като пикът им е отминал – 1960 година.

На тази са представени онкологичните заболявания.

Заболявания на дихателната система.

Инсулти, аневризми и други мозъчно-съдови заболявания.

Инциденти… В 21 век броят им е висок, тъй като са свързани с автомобили.

Алцхаймер.

Диабет.

Заболявания на бъбреците.

Грип и туберколоза. Вероятно сте чували за инфлуенца пандемиите в началото на 20 век, които вземат огромен брой жертви?

Напоследък зачестяват самоубийствата.

Туберколозата е вторият масов убиец след грипа в началото на 20 век. Днес тя е изчезнала, унищожена.

 

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook