Наука, Снимки
Как умираме (1900 г. – 2010 г.)

Как умираме (1900 г. – 2010 г.)

Правя последен сериозен и аргументиран опит да докажа на всички майки, врачки, вярващи във врачки, в магии, в молитви, в религии и други, че това, което сме днес се дължи на науката, а не на абсурдни вярвания. Медицината лекува, а не хомеопатията и отварите.Първото нещо, което може би забелязвате от графика е понижаване нивата на смъртността, но това вече го знаем и е очаквано с оглед на нарастващата продължителност на живот. Статистиката на САЩ сочи, че очакваната продължителност на живот през 1900 година за някой роден през същата година е била под 50 години. През 2010 продължителността достига до над 80. Сами виждате огромната разлика, което е едно впечатляващо постижение.

Вижда се и, че смъртните случаи причинени от заболявания, които са могли да бъдат предотвратени или избегнати са свързани основно с инфекциозни агенти – бактерии, обикновени вируси, които днес се лекуват рутинно. Днес тези масови убийци едва са отразени на графиката. Пневмонията например е причинявала по 202 смъртни случая на всеки 100 000 човека, а днес това са една 16.2 случая за 100 000. Туберколозата дори не се забелязва на графиката. Същото се отнася и за чревните инфекции, които са признак и за лоша хигиена.

За финал можем да направим заключението, че през 2010 година по-голяма част от смъртните случаи са свързани с напредналата възраст или поведенчески заболявания – 757.6 на 100 000 души. Най-вероятно в бъдеще хората ще умират все по-често от Алцхаймер и други подобни заболявания. Това са причини, които трудно могат да бъдат отстранени, защото просто тялото ни остарява и трупа дефекти…

На какво се дължи този феномен? Елементарно… На науката! Новостите в медицината, фармацията и биотехнологията, подобряващата се личната, обществена и промишлена хигиена, културата… всичко това дава важно отражение в глобален мащаб. Вече във всяко голямо производствено предприятие са изградени физикохимични и микробиологични лаборатории, които следят дали продукцията е замърсена с химичен или микробиологичен агент. Държавата упражнява контрол (за жалост често на хартия в България) върху всяко производство, магазин или хранително заведение – затова смъртността от инфекции е сведена до минимум.

Тези две графики показващ намаляващият брой смъртни случаи за 100 000 души от 1900 до 2010 година. Показана е и нарастващата продължителност на живот.

Тези графики показват, кои са основните причинители на смъртността…  В кафяво са отразени сърдечните заболявания, като пикът им е отминал – 1960 година.

На тази са представени онкологичните заболявания.

Заболявания на дихателната система.

Инсулти, аневризми и други мозъчно-съдови заболявания.

Инциденти… В 21 век броят им е висок, тъй като са свързани с автомобили.

Алцхаймер.

Диабет.

Заболявания на бъбреците.

Грип и туберколоза. Вероятно сте чували за инфлуенца пандемиите в началото на 20 век, които вземат огромен брой жертви?

Напоследък зачестяват самоубийствата.

Туберколозата е вторият масов убиец след грипа в началото на 20 век. Днес тя е изчезнала, унищожена.

 

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story

Подобни публикации

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Харесайте ни във facebook

За biologist

I fucking love science! Здравейте! Казвам се Й. Стефанов и съм микробиолог (бъдещ доктор), science enthusiast, по дефиниция на БГ законодателството се водя "млад учен", просто любопитен. Геймър, меломан, киноман. MARVEL FAN! Млад съм, което явно за много хора е проблем. За други щеше да е проблем, ако бях брадат старец :D Няма угодия. Ако някой иска да се свърже с мен, може да ми пише на посочения имейл, да ми прати съобщение в страницата "Наука и критично мислене" (която е моя) или просто да ми пише на личния профил: https://www.facebook.com/munroe90

Статии в снимки

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!