Наука

Еволюция хваната в действие: Зелени гущери еволюират само за 20 години

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Скорошна инвазия на гущери показва колко бързо могат да настъпят еволюционни промени, когато конкуренцията за храна и територия е жестока. В няколко малки острова край Флорида, естествено срещащите се зелени гущери са били изместени към по-високите части на дърветата от кафявия гущер, който е пришълец за тези територии. В резултат зелените им възглавнички на пръстите става по-големи и по-лепкави – за да се захващат по-лесно за високите клони. Проучването,  публикувани в престижния научен журнал Science, дава отличен пример за еволюцията в действие.

Когато два близкородствени вида разчитат на един и същи ресурс, високият натиск от конкуренцията предизвиква ускорена еволюция под формата на „фенотипни различия“ или се развиват различни черти, които дават преимущество в различни нисши. Но документираните случаи на изместване на видове в рамките на наблюдаем мащаб от време са изключителна рядкост.

Зеленият гущер от Южна Флорида (Anolis carolinesis), който е обитавал  нискоразположените клони на дърветата е бил принуден да се измести на по-високо след инвазията на кафявия гущер Anolis sagrei през 1970 година, идващ от Куба. От тогава този пришълец се разпространява в североизточната част на САЩ и дори Хавай.

За своят експеримент учените са използвали островите Spoil islands, които са вторичен продукт, следствие от създаване на междубреговия воден канал през 1950 година. През 1995 година екипът пренесъл в три от островите кафявата разновидност на гущера (Anolis sagrei), а други 3 са били запазени, за да служат като контроли за сравнение.

Преди самата инвазия и в различни моменти в следващите 15 години след нея, учените са записвали на каква височина са живеели представителите на двата вида и размера на техните крайници и пръсти. Като отговор на инвазията, естествените обитатели на островите са се преместили и адаптивно са еволюирали краката си, за да могат да хващат и най-тънките и гладки клонки високо в короната на дърветата.  Долните клонки са по-груби и дебели.

Техните възглавнички на пръстите са станали по-големи и по-лепкави само след 20 поколения или за 10-15 години. Това е изключително кратък период от време, ако се касае еволюцията.

На контролните острови без пришълци,  възглавничките на пръстите  на Anolis carolinensis са останали непроменени. Установено е, че възрастните и на двата вида се хранят с новоизлюпените на другия вид. Това означава, че ако си новоизлюпено е по-добре веднага да се преместиш на по-високо, за да не бъдеш изядено.

За да си представите колко бързо са еволюирали тези гущери, ще ви дам следния пример. Представете си, че височината на хората се увеличава със скоростта, с която се видоизменят възглавничките на пръстите на гущерите. Тогава, ако средната височина на хората е 1.75 метра, след 20 поколения средната височина ще е 1.9 метра.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Безполезните IV терапии – венозна инфузия на витамини с цел подмладяване

Наблюдавам някои сфери на медицината и се чудя ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм