Наука

Еволюция хваната в действие: Зелени гущери еволюират само за 20 години

Скорошна инвазия на гущери показва колко бързо могат да настъпят еволюционни промени, когато конкуренцията за храна и територия е жестока. В няколко малки острова край Флорида, естествено срещащите се зелени гущери са били изместени към по-високите части на дърветата от кафявия гущер, който е пришълец за тези територии. В резултат зелените им възглавнички на пръстите става по-големи и по-лепкави – за да се захващат по-лесно за високите клони. Проучването,  публикувани в престижния научен журнал Science, дава отличен пример за еволюцията в действие.

Когато два близкородствени вида разчитат на един и същи ресурс, високият натиск от конкуренцията предизвиква ускорена еволюция под формата на „фенотипни различия“ или се развиват различни черти, които дават преимущество в различни нисши. Но документираните случаи на изместване на видове в рамките на наблюдаем мащаб от време са изключителна рядкост.

Зеленият гущер от Южна Флорида (Anolis carolinesis), който е обитавал  нискоразположените клони на дърветата е бил принуден да се измести на по-високо след инвазията на кафявия гущер Anolis sagrei през 1970 година, идващ от Куба. От тогава този пришълец се разпространява в североизточната част на САЩ и дори Хавай.

За своят експеримент учените са използвали островите Spoil islands, които са вторичен продукт, следствие от създаване на междубреговия воден канал през 1950 година. През 1995 година екипът пренесъл в три от островите кафявата разновидност на гущера (Anolis sagrei), а други 3 са били запазени, за да служат като контроли за сравнение.

Преди самата инвазия и в различни моменти в следващите 15 години след нея, учените са записвали на каква височина са живеели представителите на двата вида и размера на техните крайници и пръсти. Като отговор на инвазията, естествените обитатели на островите са се преместили и адаптивно са еволюирали краката си, за да могат да хващат и най-тънките и гладки клонки високо в короната на дърветата.  Долните клонки са по-груби и дебели.

Техните възглавнички на пръстите са станали по-големи и по-лепкави само след 20 поколения или за 10-15 години. Това е изключително кратък период от време, ако се касае еволюцията.

На контролните острови без пришълци,  възглавничките на пръстите  на Anolis carolinensis са останали непроменени. Установено е, че възрастните и на двата вида се хранят с новоизлюпените на другия вид. Това означава, че ако си новоизлюпено е по-добре веднага да се преместиш на по-високо, за да не бъдеш изядено.

За да си представите колко бързо са еволюирали тези гущери, ще ви дам следния пример. Представете си, че височината на хората се увеличава със скоростта, с която се видоизменят възглавничките на пръстите на гущерите. Тогава, ако средната височина на хората е 1.75 метра, след 20 поколения средната височина ще е 1.9 метра.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook