Наука

Какво по дяволите е глутенът?

banner-ciela-website


Без значение дали го ядете или не, всички сте чували за глутена. С нарастващата популярност на диетите без глутен, все повече хора си задават въпроса: „Какво по дяволите е ГЛУТЕН?“ .  И по важното: „Трябва ли да го ям?“ .

Глутенът е съставен от два протеина открити основно в пшеницата и други зърнени култури. Тези два протеина наречени глиадин и глутенин взети заедно образуват глутен – подпомага изхранването на растителните ембриони, а в храната играе ролята на сгъстител.  Много прилича на лепило, именно глутенът придава тази еластичност на тестото.

Та защо е толкова вреден този глутен? Ами всъщност… НЕ Е!

Всъщност той дори не е необходим нутриент за вашето здраве и няма сериозни научни публикации, които да подкрепят тезата, че е намаляването на глутена в диетата е по-здравословният избор за средностатистическия човек. От друга страна, хората с хронично хранително разтройство наречено Цьолиакия не могат да усвояват глутена и именно тук настъпва сериозно объркване. Когато се консумира, имунната система вижда глутеновите молекули като вредител и се предизвиква имунен отговор, който уврежда тънките черва. Наскоро учените откриха друга малка група хора, които не страдат от това заболяване, но също са чувствителни към глутен. Те страдат от същите симптоми, когато ядат храни богати на глутен – спазми, диария и други. В тези два случая диетата без глутен е задължителна. Но, ако нямате подобни здравословни проблеми, няма от какво да се притеснявате.

Глутенът не е токсин, както много „специалисти“ твърдят. А продукти с надпис „Без глутен“ на опаковките им не ги прави по здравословни, естествени или с по-малко калории.

Но всъщност има и някои рискове, ако спрете глутена. Въпреки, че самата липса на глутен не е опасна, витамините и минералите, с които е свързан са важни за здравето ви. Освен това, когато в един хранителен продукт липсва глутен, като сгъстител, често той бива заместен с повече мазнини и захарни продукти.

В същото време популярността на продуктите без глутен е създала цяла нисша в търговските вериги. Ако преди време подобни продукти са били рядкост, днес разнообразието е огромно. Това всъщност е много добре за хората, които не могат да го усвояват.  Но ако  не страдате от подобно заболяване, не си причинявайте излишни главоболия с безсмислени диети…

banner-ciela-website

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Първи данни показват, че руската ваксина против SARS-COV-2 е безопасна и ефективна

Преди по-малко от седмица бяха публикувани в престижния ...

Facebook

Инстаграм

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

shares